Haberler

Eğitimcilerden "Montessori Yöntemi" Tavsiyesi

Eğitimciler, eğitim sisteminde çocukları merkeze alan yapısı ve çocukların yaparak, yaşayarak öğrenmelerini esas almasıyla öne çıkan, İtalyan pedagog Prof. Maria Montessori tarafından geliştirilen ve kendi adıyla anılan "Montessori Yöntemi"nin uygulanmasını tavsiye etti.

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulhak Halim Ulaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eğitimde Motessori Yöntemini, geleneksel sisteme göre avantajlarıyla tavsiye etiklerini ifade etti.

Türkiye'de mevcut eğitim sisteminin, daha çok sınavlara hazırlık mantığı üzerinde şekillendiğine ve çocukların sınavlarda kendilerine sunulan şıklar arasında sıkışıp kaldığına işaret eden Ulaş, şunları söyledi.

"Çocuklar, TEOG'a hazırlanırken 4 şık arasında, diğer sınavlara hazırlanırken 5 şık arasında sıkışıp kalıyorlar. Dolayısıyla çocukların yaratıcılıkları düşüyor, özgüvenleri azalıyor ve yaşama bakışları tamamen sınava hazırlıkla kısıtlı kalıyor. Bu anlamda Montessori Eğitimi çocuğu, hayata hazırlamak için oluşturulmuş bir sistem.

Geleneksel öğretim sistemi özellikle davranışçı modeller bireyi kısıtlıyor ama daha özgürlükçü, günümüz dünyasının ilgi ve ihtiyaçlarına cevap verecek bir sistem olarak biz Montessori'yi kesinlikle tavsiye ediyoruz. Bu sistem, özgüven kazandırıyor, kendini ifade edebilme becerisi, yaratıcılık becerisi, takım ekip olabilme, başka insanlarla paydaş olabilme, kendi ilgi ve ihtiyaçlarını fark edebilme ve bunları giderebilme yönünde ciddi anlamda kazanımlar sağlıyor."

"Yaşayarak öğrenmelerini sağlayan bir sistem"

Erzurum'da Montessori Eğitim modeliyle eğitim veren bir kurumun müdürü Sedef Şık da söz konusu yöntemin, geleneksel eğitim modeline göre çocuklar için çok daha faydalı olduğunu savundu.

İnsan yaşamında ilk 6 yılının çok önemli olduğunu ve bu yıllarda öğrenilen her şeyin yaşam boyunca kullanılabilecek birçok alanı kapsadığını belirten Şık, şunları kaydetti:

"Bu sistemde çocuk tamamen otokontrolü ve iç denetimiyle yaptığı şeyin yanlışını ve doğrusunu kendisi fark eder ve düzeltmeleri kendisi yapar. Dolayısıyla özgüven gelişimini destekleyen bir yöntemdir. Montessori yönteminde günlük yaşam becerilerinden başlayan etkinlikler vardır. Dolayısıyla çocuk bir yetişkine bağlı olmadan, yetişkine ihtiyaç duymadan, hayat boyunca yapabileceği bir çok şeyi kendi başına yapabilmeyi bu yaşlarda öğrenebilir."

"Montessori Eğitimi" nedir

Montessori Eğitimi, İtalyan pedagog Prof. Maria Montessori tarafından 1900'lü yıllarda eğitimin eksik ve yanlış uygulanan yönlerinin araştırılması sonucu geliştirilen bir eğitim modeli olarak ortaya çıktı. Çocukları merkeze alınarak eğitim materyallerinin onlara göre hazırlandığı modelde, özellikle 0-6 yaş grubundaki çocukların temel yaşam becerilerinin geliştirmesi ilkesi esas alınıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Atatürk Üniversitesi Maria Montessori Kazım Karabekir Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title