Haberler

Eğitim Hayratı Derneği Antalya Şubesi Aylık Olağan Toplantısı

Antalya'nın Akseki Eğitim Hayratı Derneği Antalya Şubesi aylık olağan toplantısını gerçekleştirdi.

Antalya'nın Akseki Eğitim Hayratı Derneği Antalya Şubesi aylık olağan toplantısını gerçekleştirdi.

Akseki Belediye Kültür Salonunda yapılan toplantıya Akseki Belediye Başkanı Mehmet Gölcü, Akseki Eğitim Hayratı Derneği Antalya Şube Başkanı İbrahim Ekmekçi, Akseki Eğitim Hayratı Derneği Akseki Şube Başkanı Mürşit Pişkin, Çekül Vakfı Antalya Bölge Koordinatörü Mimar Recep Esengil, Antalya Koruma Kurulundan Mimar Hakime Yıldız ve vatandaşlar katıldı.

Konuşmacı olarak toplantıya katılan Çekül Vakfı Antalya Bölge Koordinatörü Mimar Recep Esengil, korumacılığın Avrupa'daki tarihinden başlayarak Türkiye'deki uygulamalarını ve Akseki'deki koruma altına alınan tarihi evler hakkında bilgi verdi.

Korumacılığın yararlarını, korumacılık nimetmi, külfetmi başlığı altında açıklayan yüksek mimar Recep Esengil, koruma altına alınan tarihi evlerin alım ve satımında vergi muafiyeti ile emlak vergisi muafiyetinin bulunduğunu belirterek bunların yasal gerekçelerini anlattı.

Akseki'nin mimari dokusunun bozulmaması için sit alanı uygulamalarının yararlı olduğunu belirten Esengil, "Akseki Belediyesi ve Tarihi Kentler Birliğinin ortak projesi olan sokak sağlıklaştırma proje çalışmaları başladı. Cevizli beldesinde de Türbe Sokak, yeni ismi ile Prof. Dr. Metin Sözen Caddesi, Suluyer Sokak ve Garas Sokak'ta 35 tane evin cephe sağlıklaştırması yapılacak. Bu sokaklar yeniden düzenlenecek. Çevredeki yeşil alanlar sosyal donatı alanları projelendirilecek. Aydınlama ve alt yapı çalışmaları düzenlenecek. Bu çalışmalar Tarihi Kentler Birliğinin ÇEKÜL Vakfının desteği ile yapılıyor. Proje çalışmalarını bir ay içerisinde sonuçlandıracağız" diye konuştu.

2000 Yılından bu yana Akseki'nin Sarıhacılar köyünde bulunan ve koruma altına alınan düğmeli evlerden de 13 evin restore edildiğini belirten Esengil, "restore edilen düğmeli evler her geçen gün yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Buraya binlerce yerli ve yabancı turist gelerek yöreye ciddi şekilde katkı sağlıyor" dedi.

Antalya Koruma Kurulundan Mimar Hakime Yıldız ise, Akseki'de bulunan sit alanındaki uygulamalara her zaman yardımcı olunduğunu, koruma altına alınan ve restore etmek isteyen kişilerin evlerinin rölövelerinin hazırlanması konusunda devletin maddi katkıda bulunduğunu söyledi. Yıldız, "toplanan gelir vergilerinin yüzde onu korunacak ve restore edilecek yapılara ayrılmaktadır. Bu yasal bir zorunluluktur. Bu ayrılan paylardan ise koruma altına alınan evlere katkı sağlanmaktadır" dedi.

Mine kaya'da Akseki'nin Tarihi Kentler Birliğinin 54 kurucu üyesinin arasında bulunduğunu söyledi. Kaya, Akseki'nin mimari dokunun korunması gerektiğini, Alternatif turizm için bunun çok önemli olduğunu, koruma altına alınan tarihi düğmeli evlerin ise ev pansiyonculuğu yapılarak turizme büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

Akseki Eğitim Hayratı Derneği Antalya Şube Başkanı İbrahim Ekmekçi ise her ay yapmış olduğumuz olağan toplantımızı Akseki'deki sit alanı oluşturulmasına ayırdıklarını belirterek, bu konuda Akseki'ye gösterilen ilgiden mutlu olduklarını ifade etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Gölcü Antalya Akseki Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title