Haberler

Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Aydın Uluslararası Öğrenci Pazarını Anlattı

Dünyada ortalama 5 milyon uluslararası öğrenci var. Her bir öğrenci bulunduğu ülkeye yılda yaklaşık 40 bin dolar bırakıyor, dünya ekonomisine toplam katma değeri ise 200 milyar dolar.

Dünyada ortalama 5 milyon uluslararası öğrenci var. Her bir öğrenci bulunduğu ülkeye yılda yaklaşık 40 bin dolar bırakıyor, dünya ekonomisine toplam katma değeri ise 200 milyar dolar. Türk özel sektörünün küresel gücü olan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu-DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Aydın, yabancı öğrenci piyasasındaki gelişmeleri İHA'ya anlattı.

Eğitim, her geçen gün ekonomideki payını hızla büyütüyor. Uluslararası öğrenci pazarının dünya ekonomisine toplam katma değeri 200 milyar dolara ulaştı. Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), yabancı öğrencileri merkezi sınava tabi tutan Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'nı (YÖS) 2010 yılında kaldırmasıyla Türkiye'deki üniversiteler de uluslararası öğrenciler için bir cazibe merkezi haline geldi. Eğitimin ekonomideki payının ciddi rakamlara ulaştığını söyleyen DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Aydın, yıllarca siyasi bahanelerle uluslararası öğrencilerin Türkiye'ye gelmesinin engellendiğini,YÖS'ün kaldırılmasıyla Türkiye'nin uluslararası öğrenci pazarında ABD, İngiltere, Çin, Japonya gibi büyük oyuncularla yarışmaya başladığını söyledi.

"ADALETTEKİ EKSİKLİK YÖS'ÜN KALKMASIYLA GİDERİLDİ"

Türkiye'nin coğrafi konum olarak dünyadaki önemli merkezlerden biri olmasına rağmen siyasi sebeplerden dolayı yıllarca uluslararası öğrenci temini konusunda çok yavaş davrandığını söyleyen Dr. Mustafa Aydın, 'Doğu'dan gelen öğrenci komünizmi ithal edecek','Güney'den gelen öğrenci şeriatı ithal edecek' gibi bahanelerle yabancı öğrencinin Türkiye'ye girişinin yıllardır engellendiğini dile getirdi. YÖS'ün kalkmasıyla uluslararası öğrenci pazarında çok önemli bir adım atıldığını ve Türkiye'nin bugün 110 bin öğrenciyle artık eğitim piyasasının başını çeken ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Çin, Japonya Avustralya gibi büyük oyuncuların arasına girdiğini söyleyen Aydın, "Dünyada ortalama 5 milyon uluslararası öğrenci var. Her bir öğrenci bulunduğu ülkeye yılda yaklaşık 40 bin dolar bırakıyor. Yani bugün dünyadaki uluslararası öğrencinin ekonomiye katma değeri 200 milyar dolar. Bu çok ciddi bir rakam" diye konuştu. 2010'lu yıllara kadar Türkiye'de uluslararası öğrenci sayısının 30 bin civarında olduğunu hatırlatan Mustafa Aydın, "Oysa bugün Amerika'da 750 bin, İngiltere'de 500 bin, Avustralya'da 250 bin uluslararası öğrenci var. Hatta coğrafi konumu, fiziki yapısı, tarihi ve kültürü bizimle mukayese edilemeyen Malezya'da bile 85 bin öğrenci var. Dolayısıyla 2010 yılına kadar süren adaletteki bu eksiklik YÖS'ün kalkmasıyla giderildi" dedi.

"DEVLET YÜZDE 70 DESTEK SAĞLIYOR"

10 yıl önce uluslararası öğrenci temini konusundaki çalışmalara hiçbir katkının sağlanmadığını söyleyen Aydın, şu anda devletin yapılan bütün etkinliklere yüzde 70'e varan destek verdiğini dile getirdi. Ayrıca bütün Büyükelçilikler, Bakanlıklar ve YÖK'ün de her türlü manevi desteği verdiğini ve teşvik ettiğini söyleyen Dr. Mustafa Aydın, "Ülkem adına bütün kurumlara şükranlarımı ve minnettarlığımı ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

"YABANCI ÖĞRENCİ ALMAMA SINAVI"

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'nın çok tartışılan bir konu olması sebebiyle eğitimciler arasında "Yabancı Öğrenci Almama Sınavı" olarak anıldığını hatırlatan Aydın, açıklamalarına şöyle devam etti: "Maalesef o sınava girip de sınavı kazanamadığı için Türkiye'de herhangi bir üniversitede okuyamayan öğrenci yurtdışında dünyanın ilk yüzü içerisindeki üniversitelerde okuma imkanı buluyordu. Demek ki burada başka bir gerekçe aramak gerekiyor. Bugün Türkiye'de 110 bin uluslararası öğrenci var. Hedef 2020 yılında bunu 250 bine çıkarmak. Çok rahatlıkla çıkarabiliriz çünkü Türkiye hem coğrafi hem ulaşılabilirlik hem de bölgedeki ülkelerle olan tarihi ve kültürü birliği bakımından çok daha elverişli."

"DENKLİK SORUNU YOK"

Yabancı öğrencilerin Türkiye'de eğitim almalarında ileride de denklik probleminin yaşanmayacağına vurgu yapan Aydın, "Elbette elini kolunu sallayarak Türk üniversitelerine giremiyorlar. Her üniversite kendine göre kriterler koyuyor. Kendi ülkesinden hangi dereceyle mezun olduğuna bakılıyor, girdiği üniversitenin açtığı özel sınavları var. Denklik konusunda ise asla bir problem yok. Çünkü zaten şu anda biz dünyadaki öğrenci aldığımız ve öğrenci gönderdiğimiz ülkelerle akreditasyon anlaşmaları yapıyoruz. Dolayısıyla gerek öğrenciler o ülkelerde okuyarak Türkiye'ye dönsün gerekse Türkiye'de okuyarak o ülkelere gitsin herhangi bir tanınırlık problemi yoktur" dedi.

"BATIDAN SOSYAL BİLİMLER İÇİN DOĞUDAN FEN BİLİMLERİ İÇİN GELİYORLAR"

Uluslararası öğrencilerin Türkiye'yi tercih etme sebeplerine de değinen Aydın, Batılı öğrencilerin ülkemize özellikle sosyal bilimler için geldiklerini söyledi."Yani bugün bir İngiliz, Hollandalı, Amerikalı veya Şilili bir öğrenci Türkiye'ye tarih, mimarlık, din gibi sosyal alanlarda araştırmalar yapmak için geliyor" diyen Aydın, Afrika, Ortadoğu ve Uzak Doğulu öğrencilerin ise daha çok mühendislik, tıp ve sağlık alanlarında Türkiye'yi tercih ettiğini dile getirdi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Mustafa Aydın Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title