Haberler

Çukurova'da Eğimli Arazide Orak ile Hasat Yapılıyor

Güncelleme:

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova'da çiftçiler, biçerdöverlerin giremediği eğimli tarlalardaki tahılı orakla biçiyor.

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova'da çiftçiler, biçerdöverlerin giremediği eğimli tarlalardaki tahılı orakla biçiyor.

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde, rakımı düşük bölgelerde buğday ve arpa hasadı tamamlanırken, biçerdöverlerin giremediği yüksek rakımlı orman köylerinde hasat, insan gücüyle yapılıyor.

Yenigün köyünde çiftçilik yapan Mustafa Enni (75), AA muhabirine yaptığı açıklamada, biçerdöverlerin giremediği yerlerde orak ve ellikle hasat yaptıklarını söyledi.

Ramazanda hava sıcak olmasına rağmen geçimlerini sağlamak için buğday biçtiklerini anlatan Enni, "60 yıldır orak ve ellikle hasat yapıyorum. Ellik olmazsa orak elimizi keser, zarar verir. Tarlalarımız eğimli ve parça parça farklı alanlarda. Bu yüzden hasadı orakla yapıyoruz. Sıcakta çalışmaya alıştık" dedi.

Kızyusuflu köyünden Çelebi Türkmenoğlu da teknolojinin ulaşamadığı yerde mahsulün hasadında orak, ellik ve patoz makinesi kullanıldığını vurguladı.

Biçerdöverli hasada göre orakla biçmede tane kaybı yaşanmadığını belirten Türkmenoğlu, şöyle konuştu:

"Teknolojiye karşı orak ve tırpan, traktörden güç alan harman makinesi kullanılarak hasat yapıyoruz. Orak ile yapılan hasatta desteler halinde toplanan mahsul, kuruması için 2 gün bekletilir. Tahıl demetleri, hazırlanan harman yerinin etrafına, hakim rüzgarı perdelemeyecek şekilde yığılır. Traktör yardımıyla çalışan patoza atılan mahsul, sapından ayrılır. Taneler elekten geçerek çuvallara doldurulur. Sapı ise saman haline getirilir."

Kaynak: AA / Yerel

Osmaniye Çukurova Kadirli Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title