Haberler

Egemen Bağış Huffington Post'a Yazdı

Eski Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Huffington Post’ta yazdığı makalede anayasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde Türkiye’nin ekonomik büyümesinin artacağını belirtti.

Eski Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Huffington Post'ta yazdığı makalede anayasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde Türkiye'nin ekonomik büyümesinin artacağını belirtti.

Eski Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Amerikan internet sitesi Huffington Post'a yazdı. "Yeni Türkiye" başlıklı yazısında 15 Temmuz darbe girişimi, terör saldırıları, anayasa referandumu gibi konulara değinen Bağış, "Türkiye şuanda her zamankinden daha fazla istikrar ve birlik olmaya ihtiyaç duyuyor" ifadelerini kullandı. Türk anayasası geleceği ve kültürünün Mustafa Kemal Atatürk ve cesur arkadaşları tarafından kurulan Türkiye Cumhuriyeti ile 94 yıl önce tamamen değiştiğine vurgu yapan Bağış, "Geçtiğimiz on yıllar boyunca Türkiye istikrar ve temel değerlerin onaylandığı siyasi yükseliş gösterdi. Buna rağmen 1982 yılına dayanan en güncel, askeri darbe müdahalesinin ardından yapılan anayasa gibi tarihi zorluklar da yaşadı" ifadelerini kullandı.

15 Temmuz darbe girişimine de değinen Bağış, Temmuz ayındaki darbe girişiminin kendi amaçlarına ulaşmak için demokrasiyi ortadan kaldırmak amacıyla FETÖ terör örgütü tarafından gerçekleştirildiğini dile getirdi. Bağış, "Dünyanın geri kalanı için gerekli uluslararası işbirliğinin hayatını kaybeden masum insanlara adalet sağlanması için kökenlerin aldatmacasının anlaşılmasını istedik" dedi.

"DEAŞ, PKK ve YPG tarafından gerçekleştirilen terör, anlamsız ve bencilce saldırılar, onlara zarar verene kadar günlük hayatlarıyla meşgul olan sivillere zarar vermeye ve öldürmeye devam ediyor" diyen Bağış, bu tür saldırıların hayatın kırılganlığını ve sokaklara, sınırlara ve kıyılara Türk vatandaşlarının hak ettiği güven ve istikrarı getirecek olan Türk siyasi alanının değişmesi gerekliliğine işaret ettiğini bildirdi. Mevcut istikrarsızlığın Türk halkı arasında kaygıya neden olduğunu dile getiren Bağış, bu durumun Türkiye'ye gelenleri etkilediği ve onlardan etkilendiğini aktardı. Bağış, parlamento zihniyetinin önde olduğu bu noktada istikrarın sağlanması, demokratik platformun sürdürülmesi, anayasal değişim ve reformların giderek istendiğini ve önemli değişikliğe referandumla karar verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

"İstikrasızlığın asıl kaynağı terör ve yolsuzluk"

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'yeni Türkiye' önerisi stratejik Doğu ve Batı konumunda bulunan Türkiye'nin gereksinimleriyle entegre edilen köklü Batılı siyasi iktidar yöntemlerini kapsıyor" diyen Bağış, "Başkanlık sistemi yasama, yürütme ve yargı ile uyuşan bir hükümet sistemi olabilir. Bu, hükümete parlamento üyeleri tarafından sunulan yasa, yasa tekliflerini kontrol etme fırsatı sunarken başkanlık yürütme organı da yürütme görevinin yerine getirilmesini sağlar" ifadelerini kullandı.

Başkanın icra makamı olabileceğini ve bir ya da iki başkan yardımcısı, bakanları atama ve görevlerini sonlandırma yetkisi olacağını belirten Bağış, bu bakanların direkt başkana karşı sorumlu olacağını ve Başbakanlık makamının da olmayacağını belirtti. Yeni sistemde başkan, başkan yardımcıları ve bakanların yargılanabileceğini aktaran Bağış, anayasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde Türkiye'nin büyüyeceğini, bu durumun da Türkiye'ye olan yatırım ve ekonomik büyümeyi arttıracağını belirtti. "İstikrasızlığın asıl kaynağı terör ve yolsuzluk" diyen Bağış, yeni anayasa değişiklik paketi ile Türkiye'nin bölgesel istikrarı canlandıracağını vurguladı. - WASHINGTON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Mustafa Kemal Atatürk Egemen Bağış Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title