Haberler

Egeli Birlikler Toprak Bayramı'na Renk Kattı

Güncelleme:

Toprak Bayramı Etkinliklerinin kapanış töreninde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarım arazileriyle ilgili "Arazi Parsel Tanımlama Sistemi" çerçevesinde bir çalışma yaptıklarını belirtti.

" Türkiye'nin ekili, dikili, verimli, verimsiz ne kadar arazi varsa bütün sathının fotoğrafını yaklaşık 3 aylık bir süre içerisinde çekeceğiz" dedi. Bakanlık Kampüsü'nde düzenlenen kermes ise üretici birlikleri ve vatandaşların yoğun katılımına sahne oldu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 67 yıl sonra ilk kez geçtiğimiz yıl kutlanan "Toprak Bayramı" Bakanlık Kampüsü'nde gerçekleştirilen etkinliklerle sona erdi.

Aile çiftçiliği ve Toprak Bayramı etkinlikleri çerçevesinde Bakanlıkta düzenlenen törende konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, hayatın kaynağının toprak olduğunu belirterek, topraktan ayrı düştükçe, merhamet, hoşgörü ve toleransın unutulduğunu, daha zalimce uygulamaların içine girildiğini ifade etti.

Son 10 yıl içerisinde toprağın korunması ve arazi kullanımı ile ilgili birçok düzenleme yaptıklarını dile getiren Eker, "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu çıkmasaydı 540 bin hektar tarım arazisi amacı dışına çıkarılmış ve o toprak elden gitmiş olacaktı" diye konuştu.

Eker, 32 milyon 500 bin tarım parselinin tamamına vatandaşlık numarası gibi bir kimlik numarası verdiklerini hatırlatarak, havza modelini bu verilerin üzerine kurduklarına dikkati çekti. Üretim yapılması mümkün olmayan toprakların, tarım dışında kullanımı için planlamalar da yaptıklarını anlatan Eker, şehirleşmenin veya sanayileşmenin buralarda gerçekleşmesi için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Verimli tarım ovalarını mutlak korumaya dönük, hiçbir şekilde oralara dokunulmayacak şekilde düzenleme çalışması yaptıklarını ifade eden Eker, amaçlarının kimsenin o alanlara müdahale etmemesi olduğunu vurguladı.

ARAZİLERİN FOTOĞRAFLARI ÇEKİLECEK

Bakan Eker, kısa vadeli değil, uzun vadeli düşünmek gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti: "Tarım arazilerimizle ilgili 'Arazi parsel tanımlama sistemi' çerçevesinde bir çalışma daha yapıyoruz. Türkiye'nin ekili, dikili, verimli, verimsiz ne kadar arazi varsa bütün sathının fotoğrafını yaklaşık 3 aylık bir süre içerisinde çekeceğiz. Bu, bize bir referans noktası teşkil edecek. Sonra bu her 5 yılda bir tekrarlanacak. Böylece sahada, coğrafi alanda gerek tarım arazisi gerekse tarım arazisi dışındaki bölgelerde herhangi bir değişiklik var mı, yok mu; bir kaçak yapı var mı, yok mu bütün bunların hepsi tespit edilerek referansa göre değerlendirilecek ve buna göre takibi yapılacak. Yarın bu çalışmayı da başlatıyoruz"

Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek de toprakla ilgili asırlar sonra bile anılacak, ders kitaplarına girecek, hukuk fakültelerinde "kanundan önce ve sonra" diye anılacak bir çok yeniliğin hayata geçirildiğini belirterek, devrim niteliğinde çalışmaların tamamlandığını söyledi. Toprağın korunması ile ilgili kanunlarda çok önemli adımlar atıldığının altını çizen Küsek, "Arazilerin tarım dışına çıkarılması ile ilgili şahsınızın ve bakanlığın suçlandığını biliyoruz. Ancak bu konu ile ilgili bütün mevzuat ve düzenlemeler görevinizde hayata geçirildi. Daha önceki dönemlerde insanlar böyle bir algı olmadan rastgele istediklere yere binalar yapabiliyorlardı. Toprağın korunması fikri döneminizde siyasi partilerin gündemine kadar bütün halkın gündemine girdi. Bu bizi sevindiriyor" diye konuştu. Küsek, arazi parsel tanımlama sistemine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, uçakla bütün arazilerin fotoğraflarının çekileceğini belirtti. Bu fotoğrafların 3 boyutlu, stereo fotoğraflar olacağını dile getirerek, yollar ve derelerin sayısallaştırılacağını, referans harita oluşturulacağını ve desteklerin bu tabana göre verileceğini kaydetti.

EGE LEZZETLERİ DAMAKLARI ŞENLENDİRDİ

Toplantının ardından Bakan Eker'e çiftçi kadınlar yoğurt, çörek ve kilim hediye etti. Daha sonra kurulan stantları ziyaret eden Eker, buradaki ikramların tadına baktı. Ülke çapında faaliyet gösteren üretici birliklerinin açtığı stantlarda yapılan tadımlar yoğun ilgi görürken; İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin dağıttığı Keçi Sütü ile Oğlak kavurması ve pilav damakları şenlendirdi. Bakan Eker'in, İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ile Birlikte dağıttığı Oğlak kavurması kısa sürede tükenirken; Manisa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin dağıttığı kuru üzüm ve mesir macunu ile Denizli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin dağıttığı irmik helvalı dondurma 7'den 70'e tüm ziyaretçilerden tam not aldı.

OĞLAK VE KUZU ETİ TÜKETİMİ KATLANACAK

Geçtiğimiz yıl küçükbaş hayvan ürünlerinin % 230 oranında artış gösterdiğini ifade eden İzmir İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Özer Türer, küçükbaş hayvan etinin hak ettiği fiyat ve tüketim seviyesine ulaşacağını söyledi. Türer, oğlak etinin çinko, bakır, magnezyum, selenyum ve B vitaminleri bakımından zengin olması, yüksek oranda protein içermesi, sağlıklı ve hazmının kolaylığı gibi bir çok artıya sahip olduğunu kaydederken; Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de halkımızın beslenmesinde protein ihtiyacını sağlıklı bir şekilde karşılaması için küçükbaş hayvancılığın ön plana çıkması gerekliliğine vurgu yaptı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mehmet Mehdi Eker Türkiye İzmir Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title