Haberler

Ege ve Akdeniz Kıyılarına Kaplumbağa Taşıma Tankı

Güncelleme:

Yaralı deniz kaplumbağalarının rahatça taşınarak DEKAMER'e ulaştırılabilmesi için Ege ve Akdeniz sahili boyunca 100 kilometrede bir bırakılmak üzere 22 tank yaptırıldı.

Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) tarafından yaralı bulunan deniz kaplumbağalarının rahatça taşınarak kendilerine ulaştırılabilmesi için Ege ve Akdeniz sahili boyunca 100 kilometrede bir belli yerlere bırakılmak üzere toplam 22 taşıma tankı yaptırıldı.

Taşıma tanklarının Doğa Koruma Milli Parklar Bölge Müdürlükleri, sivil toplum kuruluşları ve gönüllü vatandaşlara teslim edileceği belirtildi.

DEKAMER'in hizmete girişinin 6'ncı yılında merkeze gelen 120 deniz kaplumbağasından 75'i iyileştirilerek denize gönderilirken, 12'sinin bakımı halen sürüyor. 33 deniz kaplumbağası ise kurtarılamayarak, telef oldu.

Ortalama olarak kendilerine yılda 20 yaralı deniz kaplumbağasanın tedaviye getirildiğine dikkati çeken DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, "En kısa tedavi 3-4 ay sürüyor. Buraya gelen kaplumbağaların durumu ölümcül oluyor. Antibiyotik tedavisi, serum ve beslenmelerini düzgün biçimde yapıyoruz. Bakım ve tedavi uzun bir süreç alıyor. Bakımı 2 yıla yakın süren kaplumbağalar oldu. Soğukkanlı hayvanlar olması sebebiyle de bunların vücutlarında ilaçların etki mekanizması yavaş seyrediyor. Ayrıca dış ortam ısısı da çok önemli" dedi.

"BİN YAVRUDAN BİRİ ERGENLİĞE ULAŞABİLİYOR"

Yumurtadaki yavruların henüz yuvadan çıkma ve çıktıktan sonraki süreçte yetişkin hale gelmesi mucizeler bağlı olduğunu belirten Prof. Dr. Kaska, "Bin yavrudan sadece bir tanesi ergenliğe ulaşabiliyor. Dolayısıyla ergen olarak yaralı bulunan bir ergin kaplumbağanın tedavisinin tamamlanarak doğaya gönderilmesi demek, neredeyse bin yavrunun 25 yıl boyunca bakılmasına eşdeğer bir popülasyona katkı sağlamak demektir. İşte bu yönüyle de yaralı kaplumbağaların bakımı ve tedavileri sonunda tekrar doğal ortama gönderilmesi çok önemli. Bu yönüyle yaralı deniz kaplumbağalarını ihbar eden vatandaşlarımıza ve kamuoyunun bu konuda bilgilendirilmesine yardımcı olan herekese teşekkür ediyorum" dedi.

22 TAŞIMA TANKI HAZIR

Yaralı deniz kaplumbağalarının en kısa sürede merkeze ulaşmasını sağlayacak çalışmalar yaptıklarını da belirten Prof. Dr. Kaska, "Batı Tiflis-Ceyhan Boru Hattı Projesi'ni yürüten kurumun finansmanıyla Akdeniz ve Ege sahili boyunca 100 kilometrede bir belirli bir yere bırakılmak üzere 22 taşıma tankı yaptırdık. 1x1.5 metre ebatlarında, 45 santimetre derinliğindeki, canlı sağlığını tehdit etmeyecek şekilde cam, elyaf karışımından yapılmış bu tankları Doğa Koruma Milli Parklar Bölge Müdürlükleri, sivil toplum kuruluşları ve gönüllü vatandaşlara teslim edeceğiz. Böylece, herhangi bir ihbarda, yaralı deniz kaplumbağaların en kısa sürede tekrar merkezimize ulaşmasını sağlayacağız" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yakup Kaska Akdeniz Ege Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title