Haberler

Ege İhracatçılar Birliği, Aydınlı Üyeleriyle Buluştu

Ege İhracatçılar Birliği’nin Ege Bölgesi’ndeki illerde gerçekleştirdiği üyelerle tanışma toplantıları Aydın ile devam etti.

Ege İhracatçılar Birliği'nin Ege Bölgesi'ndeki illerde gerçekleştirdiği üyelerle tanışma toplantıları Aydın ile devam etti.

Ege İhracatçılar Birliği'nin Aydın'da düzenlediği tanışma toplantısına Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Davut Er, Ege İhracatçılar Birliği genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Mehmet Kadri Gündeş, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, Aydın Ticaret Odası Başkanı hakan Ülken, Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Nazilli Söke Oda Başkanları ile ihracatçı firma yetkilileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Davut Er, "Aydın, Türkiye'de kuru incir üretiminin yüzde 70'ini, kestane üretiminin yüzde 65'ini zeytin ve zeytinyağı üretiminin ise yüzde 25'ini karşılıyor ve bu ürünlerde Türkiye birincisi konumunda. Kuşadası ve Didim gibi önemli turizm merkezlerine sahip. 2015 yılı sonu itibariyle 700 milyon dolar ihracat rakamıyla Türkiye'nin ihracatta 23'üncü ili konumunda. Aydın'da 300 civarında ihracatçı firma faaliyet gösteriyor. Bugün Aydın'da sayıları 300 civarında olan ihracatçı firma sayısının Bin'e ulaşması da ulaşmamız gereken bir diğer hedef" dedi.

"DEVLET YARDIMLARINDAN AZAMİ YARARLANMAK HAYATİ ÖNEME SAHİP"

Markalaşma konusunda adımlar atılması gerektiğini ifade eden Davut Er, "Aydın ilinden daha katma değerli ürün ihracatı için Ar-Ge, İnovasyon, Tasarım ve Markalaşmaya yatırım yapmamız gerekiyor. Bu süreçte devlet yardımlarından azami yararlanmak hayati öneme sahip. Ege İhracatçı Birlikleri'nden arkadaşlarımız bugün devlet yardımları ve tarımsal iadelerle ile ilgili bilgiler verecekler. Bu bilgileri can kulağı ile dinlemenizi ve iş hayatınızda uygulamanızı öneriyorum" diye konuştu.

ÜLKEN, "AYDIN'DA HERŞEYİN POTANSİYELİ VAR"

Davut Er'in yaptığı açılış konuşmasının ardından söz alan Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken de, Çıldır Havalanı'nın açılması için mücadele ettiklerini belirterek, "Bugün konu ihracat, konu ticaret. Ülke gündemi ise cari açık, dış ticaret açığı, terör, siyaset. Gündemin ekonomi olduğu bir ülke istiyoruz. Ülkemizde adaletsiz bir teşvik sistemi var ve bu sistemin içersindeki Aydın hak ettiği yerde değil. Aydın'ın bu adaletsizlikten kurtulmasını umut ediyoruz. Aydın haksızlığa uğruyor. Ankara'da yapılan 6'ıncı Sanayi Ticaret Şurası'nda önerdiğimiz modele geçiş yapılacağını ümit ediyorum. Bu Aydın için avantajlı olacak. Dış ticaretimizi arttırmak için tek başımıza da mücadele edebiliriz ancak birlikte hareket edersek daha güçlü oluruz. Havalanı konusunda 'Potansiyel yok' deniyor. Biz araştırdık. Aydın'dan İzmir Adnan Menderes Havaalanı'na giden Aydınlı sayısına baktık. Aydın'daki havaalanı Denizli'yi dörde katlayacak potansiyele sahip. 'Aydın'da potansiyel yok' demesinler. Aydın'da her şeyin potansiyeli var. Aydın'daki havaalanı Çardak'ın çok çok üzerinde. Yeter ki biz mücadele edelim" dedi.

BOSNALI, "İNCİR İHRACATÇISI DEVLETTEN DESTEK ALAMIYOR"

İncir yetiştirilmesinde dünya markası olan Aydın'da incir ihracatçısının devletten gerekli desteği alamadığını savunan Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı ise, "Aydın'da sadece incir yetiştirilmiyor. Aydın'ın Doğu Bölgesi'nde narenciye birinci sırada yer almaya başladı. Altı yıldan beridir soğuk hava deposu projesi üzerinde çalışmamıza rağmen bir türlü projeyi tamamlayamadık. Soğuk hava depomuz olmadığından dolayı ihracatçımız kaliteli ürünleri ihraç edemiyor. Özellikle incir üretiminde dünya markası olmamıza rağmen üretici ve ihracatçı devletten bu güne kadar hiçbir yardım almadı. Ülke ekonomisine bu kadar yüksek gelir sağlayan bir ürüne devletin destek vermesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

ŞAHİN, "BİZİ ZENGİN BİR İL SANDILAR"

Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin de, teşvik sisteminin değişmesi gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: "Her platformda konuşma yapılırken 'Dağlarından yağ, ovalarından bal akar' söyleye söyleye bizi zengin bir il sandılar. Manisa'yı ise fakir bir il sandılar. O yüzden de bizi arka plana atıp, diğer illere teşvik verdiler. Teşvikler ilçe bazlı olmalı. İhracatçının en büyük problemi taşımacılık. Bir an önce Aydın- Güllük Demiryolu Hattı yapılmalı, çevre yolu bitirilmeli ve havaalanı hizmete girmelidir" dedi.

Toplantıda, Ege İhracatçılar Birliği Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz, birliğin çalışmaları hakkında ve Aydınlı ihracatçıları bilgilendirirken, Şube Müdürü İsmail Saydan, devlet yardımları hakkında sunum yaptı. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mehmet Yunus Şahin Mehmet Kadri Nazilli Aydınlı Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title