Haberler

Efsane Atların Anıt Mezarlarına İlgi Büyük

Karacabey ilçesinde, TİGEM'e bağlı tesiste "Baba Sa'd" ve "Baba Kuruş'' adlı damızlık iki at için 65 yıl önce yaptırılan mezar, meraklıları tarafından sıkça ziyaret ediliyor TİGEM Karacabey İşletmesi Atçılık Şube Şefi Yalçınkaya: "Hiç koşmadıkları halde Türk yarış tarihinin en büyük efsane atları olarak anılan bu iki hayvanın mezarları 2000 yılında yenilendi.

HÜSEYİN YEŞİLKAVAK - Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM), Karacabey ilçesindeki işletmesinde, damızlık iki Arap atı için yaptırılan anıt mezar, ziyaretçilerden ilgi görüyor.

TİGEM Karacabey İşletmesi Atçılık Şube Şefi Muhammed Yalçınkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün oluşturduğu bir komisyonun Suriye ve Irak'a giderek anne ve babası belli olan kısrak ve aygır damızlık atları seçip Türkiye'ye getirmeye başladığını söyledi.

Bu çerçevede ilk olarak "Baba Sa'd" ve "Baba Kuruş" adlı atların Türkiye'ye getirilip Karacabey Harası'nda kullanılmaya başlandığını belirten Yalçınkaya, "Suriye'den getirilen 'Baba Kuruş', 11 yıl işletmede kalır ve 141 tay elde edilir. Irak'tan getirilen 'Baba Sa'd'ın ise 17 yıllık damızlık süresi vardır. Kendisinden de 147 tay elde edilir. Bu şekilde işletmemizde kayıtlı atçılık yapılmaya başlanır" dedi.

Yalçınkaya, Türkiye'de Arap atı yetiştiriciliğinin iki önemli bireyi olan bu hayvanlardan "Baba Kuruş"un 1945, "Baba Sa'd"ın ise 1950 yıllarında öldüğünü, daha sonra işletmede hazırlanan mezara gömüldüklerini dile getirdi.

Hiç koşmadıkları halde Türk yarış tarihinin en büyük efsane atları olarak anılan bu iki hayvanın mezarlarının 2000 yılında yenilendiğini ifade eden Yalçınkaya, "Her iki atın kemikleri bu anıt mezarda toplandı. Türk atçılık tarihi bakımından bu iki atın gelecek nesiller tarafından unutulmaması adına yaptırılan bu anıt mezar, vatandaşlardan büyük ilgi görüyor. İşletmemize gelen vatandaşların büyük bölümü anıt mezarı ziyaret ederek 'Baba Sa'd' ve 'Baba Kuruş'la ilgili bilgi sahibi oluyor" diye konuştu.

Yalçınkaya, söz konusu mezarın Türkiye'de ilk ve tek olduğunu bildirerek, ülkenin son dönemdeki en ünlü atlarından "CAŞ"ın "Baba Sa'd", "Tamer'in Oğlu"nun da "Baba Kuruş"un soyundan geldiğini sözlerine ekledi. - Bursa

Kaynak: AA / Yerel

karacabey türkiye suriye ırak Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title