Haberler

Efsane Aşkları" Buluşturan Müzeye Ziyaretçi Akını

Amasya Belediyesi tarafından yaptırılan, Anadolu'da ve dünyada "efsane" olarak nitelendirilen aşkların maket, heykel ve rölyef gibi materyallerle özel dekor ve efektler eşliğinde anlatıldığı Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi'ni, şubat ayından bu yana 70 bin kişi ziyaret etti Belediye Başkanı Özdemir: "Efsaneleşmiş.

MÜMİN ALTAŞ - Amasya Belediyesi tarafından yaptırılan, Anadolu'da ve dünyada efsane olarak nitelendirilen aşklar ile ilahi aşkın ziyaretçilere anlatıldığı Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi'ni açıldığı günden bu yana 70 bin kişi ziyaret etti.

Ferhat ile Şirin efsanesindeki kanal olduğu belirtilen ve kentte "Ferhat Su Kanalı" olarak bilinen mevkide yer alan müzede, Romeo ve Juliet'ten Leyla ile Mecnun'a, Kerem ile Aslı'dan Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli ve Yunus Emre'nin "ilahi aşk"ına kadar birçok konu yansıtılıyor.

Müzedeki bölümlerde, her aşk hikayesini üç ve iki boyutlu anlatan silikon maket ve heykeller, rölyefler, efsanelerin yaşandığı varsayılan döneme özgü dekorlar ve özel efektler, ışık ve müzik eşliğinde  ziyaretçilere sunuluyor.

Ayrıca müze içinde yer alan nikah salonu da nikahını efsane aşkların şahitliğinde kıydırmak isteyen çiftlerin bu güzel günlerine ev sahipliği yapıyor.

Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Amasya Belediyesi olarak şubat ayında özel müzeler arasına Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi'ni de eklediklerini belirtti.

Müzenin, yapılan araştırmalar sonucu Türkiye'de ve dünyada bir benzerinin olmadığını ifade eden Özdemir, şöyle konuştu:

"Efsaneleşmiş aşklar ve ilahi aşkların işlendiği, onların hayat hikayelerinin anlatıldığı müzeye açıldığı günden bu yana yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor. Şubat ayından bu yana müzeyi 70 bin kişi ziyaret etti. Gelen insanlarımızın orada kendilerinden, geçmişlerinden bir parça bulmaları, hayatlarındaki bazı olayların müzede işlenen konularla benzerlik arz etmesi ve maziye dalmaları bizim için önemliydi."

Müze içindeki toplantı salonunun da önemli bir işlev gördüğünü anlatan Özdemir, şunları kaydetti:

"Toplantı salonumuzda, müzede yer alan saf, temiz aşkları örnek alan nikahların kıyılması da ayrı bir güzellik. Müzenin yanı başındaki doğal su kanalları ve dağda yer alan Ferhat ile Şirin heykeli de ayrıca ilgi çekiyor. Müzemizin daha da uluslararası anlamda rağbet görmesi için çalışmalar yapıyoruz. Ziyaretçilerimiz turistik amaçlı, genelde İstanbul, İzmir, Ankara ve yakın illerden gelenler. Avrupa ülkelerinden Almanya, Polonya ve Fransa'dan gelenler var. Kültür şehri olmakta iddiamız varsa bu tür müzelerin sayılarını artırmamız lazım. Önümüzdeki yıllarda yine Amasya'nın geçmişinde ve özünde olan hat sanatıyla ilgili bir müze çalışmamız olacak. Nüfus oranına baktığımız zaman ilimiz kişi başına düşen müze sayısında ön planda bir il olacak."

Özdemir, ildeki belediyeye ait özel müzelere ilginin, kültür ve sanat alanında yapılacak çalışmalar için de ayrı bir motivasyon kaynağı olduğunu dile getirdi. - Amasya

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Cafer Özdemir Hacı Bektaş Amasya Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title