Haberler

Efes Pilsen'den Arkeolojiye 15 Yıllık Destek

BASIN BÜLTENİDİR.

BASIN BÜLTENİDİR.

Antik Yunan’ın mitolojik topraklarına Efes Pilsen’in katkısı devam ediyor…

Apollon ve Athena’nın kutsal topraklarında süren Gülpınar ve Behramkale kazıları, Troya Savaşı’nın gerçek hikâyesini günışığına çıkarıyor. Müzik ve sanatın her alanını destekleyen Efes Pilsen, arkeolojik bulguların çıkarılmasına da 15 yıldır katkı sağlıyor. Efes Pilsen ayrıca Assos’ta bu yıl ilk defa düzenlenen Assos Athena Festivali’nin de destekçisi oldu.

Efes Pilsen, Gülpınar ve Behramkale’de arkeolojik bulguların günışığına çıkarılmasına 15 yıldır destek veriyor. Homeros’un İlyada Destanı’nda anlatılan Troya Savaşı’nın geçtiği Çanakkale’de iki önemli kazı alanı olan Gülpınar ve Behramkale’ye 15 yıldır verdiği destekle Efes Pilsen, savaşa ait gerçek hikayeyi de içeren bulguların ortaya çıkmasını sağlıyor.

Efes Türkiye Halkla İlişkiler Müdürü Durul Candemir, “Efes Pilsen, spora, turizme, sanata ve müziğe katkısını yıllardır sürdürüyor. ‘Gelecek Turizmde’ sloganı altında topladığımız, Efes Pilsen Turizm Eğitimleri’ni ve Çoruh Vadisi merkezli başlattığımız Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi’ni 2007 yılından bu yana yürütüyoruz. Arkeoloji de destek olduğumuz çok önemli bir alan. Bu bölgede gerçekleştirilen kazılarda bulunan her parça Anadolu'nun hangi medeniyetlere ev sahipliği yaptığını gözler önüne seriyor. Biz daha önceki yıllarda da bölgede yapılan birçok festivale destek olmuştuk. Bölge turizminin gelişimi için önemli gördüğümüz ve bu yıl ilk kez düzenlenen Assos Athena Festivali’nin de ana sponsoruyuz” dedi.

Apollon ve Athena’nın kutsal toprakları

Gülpınar kazı sorumlusu Prof. Dr. Coşkun Özgünel, bölgenin Troya Savaşı ve gerçek hikâyesi açısından değer taşıyan, Apollon için yapılmış Smintheion Tapınağı’nın günışığına çıkarıldığını belirtiyor. Tamamı 40 bin metrekare olarak tahmin edilen alanın 6 bin metrekaresinde kazı çalışmaları sürdürülüyor. Gülpınar’da M.Ö. 300 yılındaki katmanlara ulaşıldığını söyleyen Özgünel, “Troya Savaşı, Homeros’un İlyada Destanı’na sadık kalınarak, M.Ö. II. Yüzyıl ortalarında inşa edilen Smintheion Tapınağı’ndaki frizlerde olduğu kadar daha önce hiç bu kadar ayrıntılı işlenmemiş” diyor. Friz blogları aynı alanda eskiden A. Şengören’e ait yağhanede sergileniyor. Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nde de buradan çıkarılmış iki friz bulunuyor.

Behramkale’den çıkarılan eserler Louvre ve Boston Fine Arts Museum’da da sergileniyor…

Gülpınar’da Troya Savaşı’nın gerçek öyküsünü anlatan 19 friz (taş rölyef) blogu çıkarıldı, Behramkale’de başta Assos Antik Tiyatrosu olmak üzere Antik Yunan’ın yaşam biçimlerini gözler önüne seren kalıntılar elde edildi.

Behramkale’de ise Athena Tapınağı’nı da kapsayan ören yerinde “Aleksandria Troas” adlı, sosyolojik açıdan değerli ve Antik Yunan’da yaşam şeklini öğrenmek için çok iyi bir kaynak niteliğindeki şehir yerleşkesi bulunuyor. Alan, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. 1853’te keşfedilen ve 1866’da kazılmaya başlanan alandan çıkan Herakles Kentaur (at adam), sfenks, boğa, aslan ve ziyafet figürleri içeren frizler dahil bir çok eser günümüzde yurtdışındaki müzelerde sergileniyor. Mozaik parçalarında ise Nike, Eros, terazi, Aphrodite figürleri dikkat çekiyor. Prof. Dr. Nurettin Arslan, “Athena Tapınağı, dünyanın ilgisini çekmeye devam ediyor. Katil, sarhoş ve doğuştan kusurluların Athena Tapınağı alanına girmesi yasakmış. Buradan çıkarılanlar Louvre, Boston Fine Arts Museum, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde Assos Salonu’nda ve Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor” şeklinde konuşuyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Basın Bültenleri

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title