Haberler

Efes ile Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin Dünya Miras Listesine Alınması

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Efes ve Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı'nın Dünya Miras listesine alınmasıyla ilgili, "Kültür ve turizm alanlarında yeni vizyon ve stratejilerle hedeflerimizi büyüttük ve onları yakalamak için her şeyimizi ortaya koyarak var gücümüzle çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Efes ve Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı'nın Dünya Miras listesine alınmasıyla ilgili, "Kültür ve turizm alanlarında yeni vizyon ve stratejilerle hedeflerimizi büyüttük ve onları yakalamak için her şeyimizi ortaya koyarak var gücümüzle çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı'nda Efes ile Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı'nın Dünya Mirası listesine alınması hakkında açıklama yaptı.

Ömer Çelik, Bakanlık öncülüğünde yürütülen kapsamlı çalışmalar sonucunda bir süredir özveriyle hazırlayıp takip ettikleri bu iki aday dosyanın UNESCO Dünya Miras Listesi'ne adını yazdırdığını kaydetti.

Bakan Çelik, "Bakanlık olarak kültürel mirasın korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasına dair sorumluluğumuzu bir kez daha alnımız ak yerine getirdik. Kültür ve turizm alanlarında yeni vizyon ve stratejilerle hedeflerimizi büyüttük ve onları yakalamak için her şeyimizi ortaya koyarak var gücümüzle çalışıyoruz. Birçok alanda ipi göğüsleyen biz olduk. Bu gururlu sevinci son olarak Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri ile Efes Antik Kenti'nin resmen dünya mirası olmasında yaşadık" ifadesini kullandı.

Kültürel mirasın toplumlar arasında ve tarihte duygu akışkanlığını sağladığına dikkati çeken Çelik, " Türkiye'deki eserler sadece bizlere ait değildir. Biz burada bütün medeniyetlerin bekçisi olarak, onun mirasçısı olarak oturuyoruz. Dolayısıyla ortak dünya mirasına birlikte sahip çıkılması gelecekte üzerinde birlikte yürünecek zeminlere sahip çıkılması anlamını taşır" ifadelerini kullandı.

Bakan Çelik, geçici listede 1994'ten itibaren bulunan Efes ve 2000'den itibaren olan Diyarbakır Surları'nın asıl listeye adaylık çalışmalarına son dönemde hız verildiğini aktararak, şöyle devam etti:

"Her iki alanın yönetim sınırları belirlenmiş, alan başkanları atanmış, yönetim planları ve adaylık dosyaları hazırlanarak 2014 Şubat ayında Dünya Miras Merkezine iletilmişti. Nihayetinde Bonn'da alınan bu muazzam sonuç hepimiz için büyük bir gurur kaynağı, dünya için ise önemli bir gelişme olmuştur.

Bakanlığımızca tamamlanarak açılan Diyarbakır İç Kale Müzesi, Efes Antik Kenti Çevre Düzenleme çalışmaları ve Efes Müzesinin yenilenmesi gibi faaliyetlerle beraber tabii ki bu iki alanın Dünya Miras Listesi'ne kabul edilmesinin farklı getirileri olacaktır. Bu, alanların dünya çapında tanınırlığını, ziyaretçi sayılarının artmasını ve koruma hususunda toplumsal bilincin artmasını sağlayacaktır."

Bakan Çelik, bu iki alanın UNESCO Dünya Miras Listesine kabulünün dünya çapında çok önemli bir prestij kaynağı olacağını vurgulayarak, "Bu vesileyle bir kez daha açıklamak isterim ki gelecek yıl yüreklerimiz tarihimizin çok önemli bir tanığı Kars Ani Ören Yeri için atacak. Umuyoruz ki bir sonraki toplantıda da 'Ani Kültürel Peyzaj Alanı' dosyamız bu haklı gururu ve mutluluğu bizlere yaşatacak" değerlendirmesinde bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı, UNESCO Türkiye Daimi Temsilciliği, Diyarbakır ve İzmir valilikleri, UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkanlığı, Diyarbakır ve İzmir Büyükşehir belediye başkanlıkları, Selçuk Belediye Başkanlığı, Diyarbakır ve Efes Alan Başkanlıkları ile diğer paydaş kurum ve kuruluşların bu iki alanın Dünya Miras Listesi adaylık sürecinde yürüttükleri kararlı ve fedakar çalışmanın bu görkemli sonuca ulaşılmasında önemli pay sahibi olduğunu belirten Çelik, tüm bu süreç boyunca sorunları aşmak için azim ve istekle çalışan, hedefe kilitlenerek büyük özverilerde bulunan, üstün bir başarıyla tamamlanan bu yolculukta emeği geçen bütün kurumları ve personeli kutladı.

Kaynak: Anadolu Ajansı- AkHaber.com / Güncel

Faruk Çelik Ömer Çelik Diyarbakır Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title