Haberler

Efes Antik Kenti, Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi'nde

Güncelleme:

Unesco 39'uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda yapılan oylama sonucu Efes Antik Kenti, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girdi.

Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçeleri'nin ardından Türkiye'den bir yer daha Unesco Dünya Mirası Listesi'ne girdi. Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı'nda Türkiye'nin "Efes" dosyası, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedildi. Müjdeli haberi, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, twitter hesabından paylaştı.

31 adayın bulunduğu listede Türkiye'den iki aday, bu yıl UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne dahil oldu. Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin ardından Efes Antik Kenti de listeye girdi. Almanya'nın Bonn kentinde düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısı'nda Türkiye'nin 'Efes' dosyası, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedildi. Haberi, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, twitter hesabından paylaştı.

GÜNEYDEN KUZEYE UNESCO AĞI

21 yıllık bekleyişin sonunda UNESCO Dünya Kültür Mirasına giren Efes, listenin pek çok üyesinden farklı olarak dört bileşenle listeye girdi. Efes Antik Kenti beraberinde Meryem Ana evi, Ayasuluk Kalesi ve Çukuriçihöyük ile listede yerini aldı. Geçen yıl listeye 99'uncu sıradan giren Bergama ile İzmir, güney ucundan kuzey ucuna UNESCO ağıyla örülmüş oldu. Bu sonuçla Türkiye'nin listedeki varlık sayısı 15'e yükseldi.

SÜREÇ NASIL İLERLEDİ?

İzmir'in Selçuk İlçesi'ndeki, Efes Antik Kenti'nin Dünya Kültür Mirası Asıl Listesi'ne dahil olması için 1994 yılında başvuru yapılmıştı. Efes'in geçici listeden çıkarılıp asıl listeye dahil edilme süreci son olarak AK Partili Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı'nın çabaları, kurumlar arası diyalog ve birlikte yönetim anlayışı ile ivme kazandı. Önce alan yönetim raporu onaylandı. Ardından Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi'nin (ICOMOS) olumlu raporu sürece hız kazandırdı. Böylece bugün, UNESCO Komitesi'nin Almanya'nın Bonn kentinde aldığı kararla dünya kenti Selçuk, artık tescillenmiş oldu.

'BU GURUR HEPİMİZİN'

Büyük bir sorumluluk üstlendiklerinin altını çizen ve toplantı sonrasında ilk açıklamayı yapan Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, "Bugün büyük bir gurur yaşıyoruz. Efes Antik Kenti ile hem UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi tamamlandı, hem de Efes hak ettiği ve bana göre çok geç kaldığı haklı değeri kazanmış oldu. Ben süreçte emeği geçen herkese, her kuruma çok teşekkür ediyorum. Bu gurur hepimize ait, ülkemize hayırlı olsun" dedi.

15'E YÜKSELDİ

Türkiye'den UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'nde yer alan 15 tarihi yer şöyle:

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçesi Kültürel Peyzajı, Efes Antik Kenti (İzmir), İstanbul'un Tarihi Alanları, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas), Hattuşaş (Boğazköy), Nemrut Dağı (Adıyaman), Xanthos-Letoon (Antalya), Hieropolis (Pamukkale), Safranbolu (Karabük), Truva Antik Kenti (Çanakkale), Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne), Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya), Bergama Çok Katmanlı Kültür Peyzajı (İzmir), Cumalıkızık (Bursa).

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Efes Antik Kenti Türkiye Unesco İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (51)

turk:

Bende baris sureci bitti it avina cikicaz tekrardan diye sevinmistim

4
22
yanıtYanıtla
WXW:

ben EFES in hep UNESCO da olduğunu düşünmüştüm . . . geç alınmış bir karar doğrusu

26
0
yanıtYanıtla
Dadaş:

aman ne müjde üç beş taş parçası korunmaya alınmış, ulan millet kendini çoluk çocuğunu koruyamıyor

3
21
yanıtYanıtla
Kürt:

Ishakpasa sarayi dunyada eşi benzeri yok

23
0
yanıtYanıtla
Muratcan:

Diyarbakırda Girdii Lütfen Onuda Paylaşın

18
5
yanıtYanıtla
selo can:

Ay ne buyuk mujde bende emekliye zam verdi sandim

12
10
yanıtYanıtla
Diyar 21Mobil-IOS:

Diyarbakırım herşeye layıktır bütün hemşehrilerimde ona Layık olsun

17
5
yanıtYanıtla
Egemen:

E bize ne faydası var?

4
17
yanıtYanıtla
Manifolt contası:

Bilal çok müşteri gelecek diye kente bir AVM VE OTEL DİKER YAkında.ŞİMDİDEN KELEPİR ARAZİLERİ KAPATMIŞLARDIR...

5
12
yanıtYanıtla
KÜRSAT:

YAHU HABERE BAK BASLIGA BIZDE SANDIK MEMELEKETE REFAH GELDI TURKIYENIN BORCLARINI SILDILER HER SEY UCUZLADI TURK MILLETI ADI MEMELEKTIN HER YERINE YAZILDI TC HARFLERINE DOKUNULMADI ATATURKE GEREKEN SAYGI YAPILMASI SAGLANDI NE MUTLU TABELALARI INDIRILMEDI MEMELEKET TERÖRIZIMDEN KURTARILDI BIRDE HABERI OKUDUM BILMEM HANGI ANTIK KENT DÜNYADA TANINMISMIS YAHU HABER SITECILERI SIZ GAZETECILIKTEN ANLAMIYORSUNUZ SANIRIM BASLIKLARINI DAHA NAMUSLU OLSUN DERIM BÖYLE HABER BASLIGIMI OLUR BE

5
11
yanıtYanıtla
Tüm 51 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title