Haberler

İzmir'deki Uluslararası Tatbikatta Gerçek Roket Kullanıldı

Güncelleme:

TSK tarafından bu yıl ilk kez uluslararası çapta düzenlenen Efes Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatı, İzmir'de gerçekleştirildi. Gerçek roketlerin kullanıldığı tatbikat nefes kesti.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından bu yıl ilk kez uluslararası çapta düzenlenen Efes Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatı, İzmir'in Seferihisar İlçesi Doğanbey Mevkii'nde, gerçekleştirildi. Seçkin gözlemci gününün gece bölümüne dört ülkenin genelkurmay başkanıyla katılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 900'ü katılımcı ülkelere ait olmak üzere toplam 7 bin 500 askerin görev aldığı birliklerin havadan ve karadan icra ettiği faaliyetleri, yerinde ilgiyle izledi. Bu tatbikatta ilk kez, konvansiyonel savaşın yanı sıra terörizmle mücadele, siber savaş ve psikolojik harbi içerisine alan hibrit savaşı da kapsayacağı açıklandı. Ayrıca TSK'nın en kapsamlı faaliyeti olan Efes Tatbikatı'nın bu yıldan itibaren bir yıl milli kuvvetlerin kullanımıyla müşterek, bir yıl da yabancı ülkelerin katılımıyla birleşik olarak yapılacağı öğrenildi.

255 SEÇKİN GÖZLEMCİ İZLEDİ

Her yıl 4 Mayıs - 4 Haziran arasında gerçekleştirilen Efes Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı, bu yıl Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan, İngiltere, Katar, Pakistan, Polonya ve Suudi Arabistan'dan da unsurların görev almasıyla Birleşik Fiili Atışlı Tatbikat'ına dönüştürüldü. 4 Mayıs tarihinden beri hazırlıkları süren Efes 2016 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikat'ının seçkin gözlemci gününün gece bölümü saat 20.30 ile 22.10 saatleri arasında gerçekleştirildi. Geçen yıllarda olduğu gibi Doğanbey Mevkisi'ndeki arazide gerçekleştirilen tatbikatı, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın yanı sıra, Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanı Abdulrahman Saleh Al Bunyan, Katar Genelkurmay Başkanı Ghanim bin Shaheen Al-Ghanim, Ukrayna Genelkurmay Başkanı Viktor Muzhenko, Polonya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatol Wojtan, Japonya Kara Kuvvetleri Komutanı Kiyofumi Iwata ve Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Raheel Sharif, kuvvet komutanları, 79 yabancı ülkeden 255 seçkin gözlemci takip etti. Tatbikatı ayrıca yerel gözlemciler de izledi.

Tatbikat alanına ilk olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hususi Akar ve kuvvet komutanları, ardından da konuk genelkurmay başkanları, helikopterle geldi. Genelkurmay Başkanı Akar ile komutanlar, kendileri için hazırlanan platformda tatbikatı dikkatle izledi. Tatbikat için ayrıca, 22'si yabancı 192 gazeteci akreditasyon yaptırdı.

TATBİKAT ÖZEL KUVVETLERİN ÇIKARMASIYLA BAŞLADI

Efes 2016 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikat'ının gece safhası, icra faaliyetlerinin anlatılmasının ardından SAT ve SAS komandolarının denizden, Özel Kuvvetler Komutanlığı personelinin de havadan çıkarma yapmasıyla başladı. Bu bölümde, Türkiye, Pakistan, Suudi Arabistan kuvvetleri havadan, yine Türkiye, Azerbaycan, Pakistan, Polonya, Katar ve Suudi Arabistan kuvvetleri de denizden sızma yaptı. Özel kuvvetlerin keşiflerinden sonra da, karaya, topçu atışları yapıldı ardından katılımcı ülkelerin hava kuvvetlerine bağlı F16 uçakları, belirlenen hedefleri sorti yapıp vurdu. Kobra gibi taarruz helikopterleri de, kendileri için belirlenmiş olan hedeflere atış yaptıktan sonra deniz taarruz atışları yapıldı. Bu sırada, SAT ve SAS komandoları denizdeki mayınları tespit edip temizledi. Karadan karaya OBÜS toplarının atışlarının yanı sıra 4 F16 uçağı da bombardıman atışı yaptı. Taarruz helikopterlerinin çıkarma yapılacak alanda özel kuvvetlerin tespit ettiği hedefleri yok etmesiyle, amfibi birliklerinin çıkarma yapması için gerekli ön keşifleri icra edildi. Bu harekatı eş güdümlü olarak taarruz helikopterlerinin, belirlenen bölgeleri ateş altına aldı. İndirilen dost kuvvetlere yapılan düşman saldırılarına karşılık da havan toplarıyla, müdahale edildi. Düşman tanklarını temsil eden kırmızı noktalar, füzelerle vuruldu. Bu sırada Atak helikopterlerinin de kullanıldığı taarruz helikopterlerinin atışlarının ardından da, birinci hava hücum harekatı sonlandırıldı. Gerekli çıkarma hazırlıklarının tamamlanmasıyla da, tank ve zırhlı personel taşıyıcıların bulunduğu çıkarma gemileri, kıyıya yanaştı.

Amfibi deniz piyade birliklerinin birinci dalgası, denizden karaya çıkartıldı. Çıkarma anında ise düşman kuvvetlerinin hava unsurlarının müttefik ülke askerlerini ateş altına almasına, saat 22.00'de hava savunma sistemleriyle karşılık verildi. Tatbikatta, insansız hava araçları Bayraktar ile Karayel'in de keşif uçuşu yaptıkları açıklandı. Milli Atak helikopterlerinin de, tatbikatta ilk kez atış yaptığı askeri kaynaklarca ifade edildi.

ARNLAND VE TORRİKE ÜLKELERİNİN TEMSİLİ SAVAŞI YAPILDI

Efes - 2016 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatı jenerik senaryosunda, komşu ülkeler Arnland ve Torrike ülkeleri arasında savaş, tatbikatta gerçekleştirildi. Jenerik senaryoya göre, Torrike'nin adasını işgal etmesi üzerine Arnland, üyesi olduğu Birleşmiş Milletler'den yardım istedi. Birleşmiş Milletlerin de çağrısı üzerine, Türkiye'nin liderliğinde Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan, İngiltere, Katar, Pakistan, Polonya ve Suudi Arabistan'ın katılımıyla dost birlikleri oluşturuldu. Dost birlikleri de, temsili ülke Torrike'nin işgal ettiği adayı, kurtardı.

BU TATBİKATTA İLK KEZ TERÖRİZM DE SENARYODA YER ALDI

Ancak Efes 2016 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatı, bu yıl, konvansiyonel (klasik) savaşın yanı sıra, terörizmle mücadele, siber savaş ve psikolojik harbi içerisine alan hibrit savaşı düzeni de, kapsadı. İşgal edilen adayı kurtarmak için ülkeyle savaşan dost kuvvetler, aynı zamanda jenerik senaryoda var olan bir terör örgütüyle de, mücadele verildi. Tatbikatta, birleşik ve müşterek harekatın planlanması, koordinasyonu, icrası konusunda, personeli yetiştirmek, komuta kontrol usullerini, elektronik harp taktik, tekniklerini, hava sahasının kontrol, yönetim usullerini denemek, geliştirmek, ülkelerin envanterindeki harp silahlarıyla araçlarının müşterek kullanılma, usul, taktik, yetenek, yönetim usullerini denemek, geliştirmek ile tatbikatta görev alacak kuvvetlere bağlı birlikler, karargah personelinin eğitimlerini gerçekleştirmenin amaçlandığı açıklandı. 900'ü katılımcı ülkelere ait olmak üzere toplam 7 bin 500 askerin görev aldığı tatbikatta, geçen yılların aksine bu yıl, kullanılan askeri araçların bilgisi verilmedi.

İKİ YILDA BİR ULUSLARARASI DÜZEYDE OLACAK

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en kapsamlı faaliyetlerinden birisi durumunda olan Efes Tatbikat'ında bu yıldan itibaren önemli değişikliğe gidildi. Efes, bu yıl ilk kez yabancı ülkelerin de katılımıyla birleşik tatbikat haline dönüştürüldü. Tatbikatın, bu yıldan itibaren bir yıl milli kuvvetlerin kullanımıyla müşterek, bir yıl da yabancı ülkelerin katılımıyla birleşik olarak yapılacağı öğrenildi.

TATBİKATA KAMU KURUMLARI DA DESTEK VERDİ

Efes 2016 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatı'na, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, AFAD, Kızılay, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün de aralarında bulunduğu kamu kurumlarına bağlı görevlileri de, destek verdi. Tatbikatın, gece bölümü saat 22.20'den itibaren donduruldu. Tatbikat yarın (Salı), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla gündüz bölümüyle devam edecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Doğanbey Türkiye Efes Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (1)

Nefes mi kesti hadi yaMobil-IOS:

Şu kelimeleri kullanmasanız !!!!

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title