Haberler

"Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini" İçin Tescil Talebi

Güncelleme:

"Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini"nin coğrafi işaret olarak tescili için başvuruda bulunuldu.

Edremit Ticaret Odasının söz konusu ürünün coğrafi işaret olarak tescil edilmesi için Türk Patent Enstitüsüne (TPE) yaptığı başvuru, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tescil talebine ilişkin ilanda, Edremit Körfezi Çizik Zeytini'nin ürün tanımı ve ayırt edici özelliklerine ilişkin olarak, "Zeytingiller familyasına ait Edremit Zeytini'nden üretilen Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini,  Edremit Körfezi'nde rakımı 50-250 metre arasında, eğimi yüzde 5-6 civarında zeytinliklerde yetiştirilmiş olan aşılı bitkilerden elde edilen meyvelerdir. Tamamen doğal tatlandırıcılar kullanılarak üretilen Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, kendine has hazırlama ve işleme yöntemine sahiptir" ifadelerine yer verildi.

Bu zeytin türünün, Balıkesir'in Edremit ilçesi ile Edremit Körfezinde yer alan Havran, Burhaniye, Ayvalık ile Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi sınırları içindeki Bababurnu'ndan başlayıp Küçükkuyu Beldesi'ni de kapsayan bölgede yetiştiği kaydedildi.

Ürüne ilişkin ağaç, yaprak, çiçek ve meyve özellikleri, üretim metodu ve zeytinin işlenmesine ilişkin bilgilerin aktarıldığı ilanda, zeytinin belirlenen tarihlerde makine kullanılmadan elle toplanacağı ve ham olarak çizilerek doğal içme suyunda tatlandırılacağı belirtildi. Tatlandırma sırasında hiçbir şekilde kimyasal ve ısıl işlem uygulanmayacağı, bu işlem sonrasında bir miktar tuz ve sitrik asitle salamura içerisinde en az 15 gün dinlendirilecek zeytinin kendine has meyve kokusu ve tadıyla doğal renginin korunması, oksidasyon kararmasının yaşanmamasına dikkat edilmesi gerektiği bildirildi.

Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini üretiminin uygunluk kontrolleri Edremit Ticaret Odası koordinasyonunda zeytin konusunda uzman komisyon tarafından yapılacak. Komisyon her yıl hasat döneminde bir defa toplanacak ve coğrafi işarete konu bölgelerden bilimsel yöntemlerle numune toplayarak test ve gözlemlerini rapor haline getirecek. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title