Haberler

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz'dan Sel Açıklaması Açıklaması

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, kentte büyük bir afet ve su taşkını yaşadıklarını kaydederek, seddelerde yaşanan patlaklar nedeniyle tarım arazilerinin kum yığınları ile dolduğunu söyledi.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, kentte büyük bir afet ve su taşkını yaşadıklarını kaydederek, seddelerde yaşanan patlaklar nedeniyle tarım arazilerinin kum yığınları ile dolduğunu söyledi.

Tarım arazilerine giren kumun üretici tarafından temizlenemeyecek kadar çok olduğunu dile getiren Yorulmaz, kumun mutlaka Devlet Su İşleri Edirne Bölge Müdürlüğü tarafından temizlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yorulmaz, Bulgaristan'da Edirne'deki yağışlar nedeniyle geçtiğimiz ay kentte yaşanan sel felaketinin ardından tarım arazileri ile ilgili durum değerlendirmesi yaptı. Nehir taşkınlarıyla çok büyük afet yaşadıklarını belirten Yorulmaz, "Daha çok Tuna Nehri'nde hasar var. Tunca Nehri 1953 yılından bugüne kadar debilerin en üst seviyelerini bu yıl gördü. Bu debiler nedeniyle yazlık seddelerde büyük patlaklar oluştu. Burada patlaklarla bizim sorunumuz yok, sorunumuz bu patlaklarla tarlamıza giren kum yığınlarıyla sorunumuz var. Daha önce yapılan İl Koordinasyon Toplantısında DSİ Bölge Müdürü bu kumu temizleyemeyecekleri şeklinde bir ibare kullandı. Devlet, milletin yapamadığını yapması için var. Bu seddeler de DSİ'ye ait olan seddelerdir. Yazlık seddelerde pataklar nedeniyle tarlaya giren kumu çiftçi kendisi kesinlikle kaldıramaz. Bazı arazilerde 2-2,5 metre kum yığını var. Bu kumun DSİ yardımıyla tarlalardan kalkması gerekiyor. Yoksa bu araziler kesinlikle ekilemez. Ayrıca bu araziler ovalarda Edirne'nin en elit arazileridir. Bu arazilerin hava açtıktan sonra DSİ tarafından temizlenmesi gerekiyor. Ben bu konuyu Ankara'ya ilettim, gerekirse dava açılacaktır" dedi.

"BAZI ARAZİLERDE 2,5 METRE YÜKSEKLİĞİNDE KUM OLDUĞUNU SÖYLEYEBİLİRİM"

Şu an arazilerde su ve buz olduğundan ne kadar büyük bir araziyi kumun etkilediğini göremediklerini dile getiren Yorulmaz, "Hava açmadan tam olarak bir tespit yapılamıyor. Ama bazı arazilerde 2,5 metreye yakın kum olduğunu söyleyebilirim. Suakacağı köyünden merkeze kadar bu kum tarlalarda mevcuttur. Avarız, Suakacağı, Değirmenyeni ve Hatipköy arazilerinde daha çok kum vardır. Bu binlerce dönüm tarlada çiftçi bu kumu nasıl temizlesin. Traktör bu kumda gidemiyor, ancak paletli bir iş makinesi yürüyebiliyor. Bunun devlet tarafından temizlenmesi gerekir" şeklinde konuştu.

"PİRİNÇTEKİ KDV İNDİRİMİNİN RAFTAKİ FİYATA YANSIMASI GEREKİR"

Pirincin yüzde 8 katma değer vergisi oranının yüzde 1 oranına düşmesini olumlu karşıladıklarını ifade eden Yorulmaz, indirimin raflara yansıması gerektiğini söyledi. Asıl raftaki pirincin yerli mi ithal mi olduğunu tüketicinin bilmesi gerektiğini kaydeden Yorulmaz, "Biz bunu Tarım Bakanımıza da söyledik, markette satılan pirincin ithal ya da yerli olduğunu belirten ibarenin konulması gerektiğini istiyoruz. Tüketicinin bunu bilmesi gerekir" ifadelerini kullandı. - EDİRNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Tunca Nehri Bulgaristan Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title