Haberler

Edirne Valisi, 'Maliyeti Kurtarmıyor' Diye Sergiyi İptal Etti

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, 15 Nisan'da İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda açılması planlanan ve İkizevler Sanat Evi sanatkarlarından Halil Teksöz ve ekibinin 8 aydır çalışarak 130 parça eser ortaya çıkardığı sergiyi 'maliyeti karşılamadığı' gerekçesiyle iptal etti. Edirne'nin tek Edirnekari sanatkarı Halil Teksöz, iptal kararını tesadüfen öğrendiğini ifade ederek tepki gösterirken, Vali Dursun Ali Şahin ise, "Sergi alanını gezen dolaşan olmuyor. O vesile ile masrafı, getirdiği karı kurtarmıyor" dedi.

Edirne Valiliği ve Kültür Müdürlüğü 8 ay önce İkizevler Sanatevi'nden Edirnekari konusunda tek sanatkar olan Halil Teksöz ile temasa geçerek İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda açılacak sergi için Edirnekari saray sandıkları yapması için teklif götürdü. Bunun üzerine 9 kişilik ekibiyle birlikte çalışmaya başlayan Halil Teksöz, 15 Nisan'da açılması planlanan sergi için yaklaşık 130 parça eser ortaya çıkardı. Teksöz, geçen hafta serginin maliyetini karşılamadığı gerekçesiyle Vali Dursun Ali Şahin tarafından iptal edildiğini tesadüfen öğrendiğini belirterek tepki gösterdi.

Sanatevinde ekibiyle birlikte büyük bir çalışma yaptıklarını ve bunun sanata saygısızlık olduğunu ifade eden Halil Teksöz şunları söyledi:

"Yaklaşık 8 ay önce Edirne Valiliği ve Kültür Turizm Müdürlüğümüz bizden sergi açılacağı için çalışma yapmamızı istedi. Biz de valimize güvenerek 9 kişi gece gündüz çalıştık. Sergiye bir ay kaldığında sayın valimiz bu serginin olmayacağını söylemiş. Bize söylenmedi, gerekçesi de belirtilmedi. Daha sonra basından öğrendiğimiz kadarıyla valimiz 'kar getirmiyor, ilgi çekmiyor' diyerek iptal etmiş. 8 aydır yoğun bir çalışma içindeydik, son 1 ay kala ne oldu da sergi iptal oldu. Bizim ekibimize ait olan eserler maddi ve manevi her şeyi bize aittir. Sayın valimiz bunlardan nasıl bir kar etmeyi düşünüyor. Bu kar ya da zarar Edirne içinde mi olacaktı onu bilmiyoruz. Ben serginin iptalinden sebebini çözemiyorum. Emeğime ve maddiyatına da yanmıyorum. Ben sadece bu haksızlığa yanıyorum. Böyle bir gerekçe olamaz. Bugün Dolmabahçe Saray'ının sergi salonunda yılda 80'e yakın sergi yapılıyor. Bu sergiler gösterişli oluyor. Beşiktaş'a yakın herkesin gidip göreceği bir yer. Turizm Haftası etkinliklerinde bu sergi yapılacaktı. Ben bir türlü çözemiyorum. İptalin sebebini anlamıyorum. Ben ve 9 kişilik ekip 8 ayda 130 Edirnekari saray sandığı ortaya çıkardık Yaklaşık 35 bin lira malzeme ve materyal harcadık. Emeklerimizi saymıyorum bile. Biz bunu kar amaçlı düşünmedik" diye konuştu.

VALİ: MASRAFI KURTARMIYOR

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin de serginin iptal edildiğini doğruladı. Daha önce İstanbul'da 9 yıl görev yaptığını hatırlatan Vali Şahin, serginin iptal gerekçesini ise "Dolmabahçe de sergi alanını dolaşan olmuyor, masrafı getirdiği karı kurtarmıyor" ifadeleriyle açıkladı. Vali Şahin, "Ben İstanbul'da 9 yıl görev yaptım. Dolmabahçe Sarayı'ndaki o sergi olmuyor. Herkes Dolmabahçe'ye koşuyor, sarayın yanında idari binaların arasında birinci katında yer alması planlanan sergi alanını gezen dolaşan olmuyor. O vesile ile masrafı, getirdiği karı kurtarmıyor. Biz onun için başka bir formül düzenledik. Balkan ülkelerindeki büyük başkonsoloslarımıza ve büyük elçilerimize yazılar yazarak, fotoğraflarını çekip bir albüm olarak onlara göndereceğiz. Talep ettikleri takdirde oralarda sergi açarak bunu daha görkemli hale getireceğiz" dedi. - Edirne

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dursun Ali Şahin İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title