Haberler

Edirne Efsane Güreşçiye ?yönetmelik? Şoku

Efsane güreşçiye 'yönetmelik' şoku GÜREŞ Federasyonu bu yıl 654'ncüsü yapılacak Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri öncesinde 45 yaş üstü pehlivanların güreşebilmesini sağlayan yönetmelikten 'altın kemeri olanlar istediği kadar güreşir' maddesini kaldırınca Kırkpınar'ın efsane güreşçisi Ahmet Taşçı, güreşlerin dışında kaldı.

Efsane güreşçiye 'yönetmelik' şoku

GÜREŞ Federasyonu bu yıl 654'ncüsü yapılacak Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri öncesinde 45 yaş üstü pehlivanların güreşebilmesini sağlayan yönetmelikten 'altın kemeri olanlar istediği kadar güreşir' maddesini kaldırınca Kırkpınar'ın efsane güreşçisi Ahmet Taşçı, güreşlerin dışında kaldı. Buna sert bir dille tepki gösteren Taştı, 'Bu terbiyesizlik, egolarına, gururlarına, kibirlerine yenilen insanlar bunlar. Bunların idareci bile olmaması lazım. Bana güreşmem için yalvarmaları lazım. Gündeme gelsin, daha çok konuşulsun diye davet edilmem lazımdıö dedi.

Edirne Belediyesi tarafından organize edilen ve bu yıl 654'ncüsü düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri büyük bir şokla başladı. Tarihi Kırkpınar'da 9 kez başpehlivanlığı kazanan ve 2 altın kemeri edebi sahibi olarak rekora imza atan efsane pehlivan Ahmet Taşçı, Güreş Federasyonu'nun yönetmelik değişikliği nedeniyle güreş dışı kaldı.

Değişen yönetmeliği Kırkpınar Güreşleri'ne hazırlanırken öğrendiğini anlatan Ahmet Taşçı, 'Bu çayıra 1985 yılında gelmiştim, bu sene tam 30'ncu senem olacaktı. Tarihi katlediyorlar, idareciler bunun için gelmiyorlar. 650 senedir buraya kıspetini alan gelip güreşmiş. Bir pehlivanın buradan çıkarılması için yenilmesi lazım. Ancak yenilerek çıkarılır. Benim rekor hayalim vardı, Güreş Federasyonu yaş tahdidi koymuş. Bende zaten rekor kırmak için 57 yaşını bekliyordum. 56 yaşında Kel Aliço güreşmiş, bu güreşmek istememdeki en büyük neden, tarihi yad etmek. Türk gibi kuvvetli sözünü dünyaya duyurmuş. Kel Aliçolar, Adalı Halil'leri, Kurtderelileri anmak. Onları yeniden yaşatmak ve Türk sporcularına, toplumuna sporun ne kadar değerli olduğunu, 57-58 yaşında bile spor yapılabileceğini göstererek örnek olmaktı. Dünyanın bir çok yerinden televizyonlar gelip benim belgeselimi yapıyorlar. Şuanda Brezilya kanalı 80 ülkede yayınlanacak bir belgesel hazırlıyor, onların çekimlerini yapıyoruzö dedi.

'BUNUN ADI TERBİYESİZLİKö

Güreş federasyonunu sert bir dille eleştiren Taştı, sert ifadeler kullanarak sözlerini şöyle sürdürdü:

'Devletin getirdiği idarecileri denetlemesi gerekiyor. Ne yaptıklarına bakmaları gerekiyor. Güreş Federasyonu Kırkpınar'da güreşecek pehlivanlar için 45 yaş sınırı için birinci olanlar ve altın kemeri olanlar güreşiyordu, buradan altın kemeri olanlar maddesini kaldırmışlar. Zaten kemeri olan bir tek benim, güreşebilecek olan bir tek bendim. Bunu tamamen şahsıma yönelik olduğunu düşünüyorum. Yönetmelikten 45 yaş üstündekiler için birinci olma şartının yanında altın kemeri de kaldırırsan ben bunu şahsi algılarım. Bu terbiyesizlik, egolarına, gururlarına, kibirlerine yenilen insanlar bunlar. Bunların idareci bile olmaması lazım. Bana güreşmem için yalvarmaları lazım. Gündeme gelsin, daha çok konuşulsun diye davet edilmem lazımdı. Ben buraya birinci olmaya gelmedim ki. Kıştan beri hazırlanıyorum, kemer alanlar istediği kadar güreşebilir maddesi vardı. Ramazan'ın son günü beni aradılar 'bunu kaldırdık' dediler. Her önüne gelen istediği gibi istediği şeyi kaldırabilir mi? Bu seneye yetişmiyor ama bir sonraki sene için Güreş Federasyonu tahkim kuruluna başvuracağım ve itiraz edeceğim. Bu benim en doğal hakkımö

BELGESELİ ÇEKİLİYOR

Brezilya'dan bir televizyonun efsane pehlivan Ahmet Taşçı'nın belgeselini çekiyor. Bu yıl çıkmayacağı çayırda çekimlerini sürdüren televizyonun Ahmet Taşçı'nın güreş hayatını konu ettiği belgeseli yaz olimpiyatları nedeniyle 80 ülkede gösterime sunacağı bildirildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Edirne Belediyesi Ahmet Taşçı Kırkpınar Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title