Haberler

Edirne'den Tufan Geçti, 1956'dan Bu Yana Böyle Yağmur Görülmedi

Güncelleme:

Edirne'ye son 48 saatte 217 kilogram yağış düştü. Marmara Bölgesi günlük en yüksek yağışı 1956 yılında yaşamış, metrekareye 137,8 kilogram yağış düşmüştü.

Marmara bölgesi 1956 yılından bu yana böyle yağış görmedi. Uzunköprü sadece 24 saatte 136,4 kilogram yağış aldı. 2 günlük yağış ise 217, 4 kilogramı buldu. Marmara Bölgesi, arşiv kayıtlarına göre günlük en yüksek yağışı 1956 yılında yaşadı. Bu tarihte Çanakkale'ye 24 saatte metrekareye düşen yağış miktarı 137,8 kilogram olarak hesaplandı.

İlgili Haberler

SON 48 SAATTE 217 KİLOGRAM YAĞIŞ

Edirne'ye son 48 saatte toplam 217 kilogram yağış düştü. Kayıtlara geçen rekor yağışı 1998 yılının 11 Mayıs günü alan Edirne'de bu tarihte metrekareye 91.5 kilogram yağış düşmüştü. Oysa Uzunköprü ilçesi sadece 24 saatte 136 kilogram yağış aldı, 2 günde düşen yağış miktarı ise ilçede 217, 4 kilogramı buldu.


(Uzunköprü ilçesindeki Ergene Nehri ile Kırkkavak Deresi'nin taşması sonucu ilçe merkezinde su baskınları oldu. Bazı vatandaşlar evlerine ulaşabilmek için akıntının yoğun olduğu suya girmek zorunda kaldı.)

Önceki gün ve dün kent merkezi de toplam 72,4 kilogram yağış aldı. Meteorojik ölçüm istasyonlarından derlenen bilgilere göre 2 gün üst üste çok ciddi yağış alan, bu yüzden köy yolları kapanan, bazı kişilerin araçları içinde mahsur kaldığı Uzunköprü'ye ilk 24 saat 136, 4 kg, ikinci 24 saat 81 kg olmak üzere metrekareye toplam 217 kg yağış düştü.

## 140571##

MARMARA BÖLGESİNİN TARİHİNE GEÇTİ

136,4 kilogramlık yağış sadece Edirne'nin değil aynı zamanda Marmara Bölgesi'nin tamamında ölçülen en yüksek yağış miktarı olarak kayıtlara geçmiş oldu.

UZUNKÖPRÜ KAYMAKAMI: BU BİR AFET

Uzunköprü Kaymakamı Kemal Yıldız, dün ilçeye gece saat 02.30’dan 18.00’e kadar metrekareye 190 kilogramlık yağış düştüğünü söyledi. Bu rakamın bir afet olduğunu belirten Yıldız, “Bu konuda meteoroloji uyarılarını yapmıştı. Bununla ilgili tedbirleri almaya başlamıştık. O gece saat 03:30 ile 04:30 arasında emniyet müdürümüzle birlikte ilçeyi gezmiştik. O saatte bir sıkıntı yoktu. Fakat biz gece yarısından itibaren özellikle şehir merkezinde Kırkkavak deresinin taşma ihtimaline karşı tedbirler aldık ve vatandaşlarımızı uyarmaya başladık. Bütün bunlara rağmen tabii ki, çok ciddi ve beklenmeyen 190 kilogram yağış nedeniyle bir takım hasarlar oluştu.” dedi.

DERE ISLAHINA ÖDENEK AYRILMADI, KÖYÜ SEL GÖTÜRDÜ

Sığırcılı Köyü Muhtarı Şaban Kaya ise köy halkı olarak çok büyük mağduriyet içerisinde olduklarını kaydetti.

Bin tona yakın buğdayın sel sularında gittiğini dile getiren Kaya, “4 tane ev yıkıldı. Onun yanında 2 ahır, 2 ev hasar gördü. Traktörlerimiz, arabalarımız su altında kaldı. Hasar tespiti yapıldığı vakit ortaya çıkacak. Hasarımız çok büyük.” diye konuştuk.
2012 yılında yine sel yaşadıklarını anlatan Muhtar, “2013 yılında DSİ tarafından deremizin ıslahı ihalesi yapıldı. Mayıs 2014’te ıslah çalışması yapılacaktı. Ancak ödenek ayrılmadığı için deremizde ıslah çalışması olmadı ve köyümüz bu duruma düştü.” açıklamasını yaptı.

Evi yıkılan Sevdiye Aras ise gece 03:00 sıralarından itibaren evinin su almaya başladığını ve sel suyunun insan beline kadar ulaştığını ifade etti. Aras, evin içinde mahsur kaldıklarını ve komşuları tarafından traktörle kurtarıldığını anlattı.

Köylerinde zararın çok büyük olduğunu açıklayan Necmi Arda da gece saatlerinde başlayan yağmurun yarım saat içerisinde sele dönüştüğünü kaydetti. Evlerin yıkıldığını, buğdaylarının selde gittiğini dile getiren Arda, “Evlerimiz su altında kaldı. Bazı evler yıkıldı. Aşağı yukarı 8 kişinin evi yıkıldı. Şu anda gerçekten köy halkı mağdur durumda.” şeklinde konuştu.

UZUNKÖPRÜ’DE SEL BİLANÇOSU

İlçe merkezinde 60, köylerde ise 150 evi su bastı. Köylerde çok sayıda ev yıkıldı. Dereköy Köyü’nde 30 koyun suya kapılarak telef oldu. İlçe merkezdeki Demirtaş mahallesinde 105 arı kovanı suya karışarak yok oldu. Aslıhan, Sığırcılı, Çakmak, Meşeli, Kurtbey ve Hamitli köylerinde su kesildi. 30 bin dekarlık tarım arazisi su altında kaldı. Ancak selin yol açtığı hasarın boyutu yapılacak hasar tespit çalışmalarının ardından belli olacak.

İlgili Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500

Yorumlar (5)

almanci:

Almanyadada su baskinlari oluyor, caddeler tasiyor evler su doluyor. Türkiyele hic bir alakasi yok,heryerde olur böyle seyler.

14
1
yanıtYanıtla
maraşlı:

ohh ne güzel serinlik keşke burayada yağsa :-))

3
8
yanıtYanıtla
bilirkişi:

Mevsimler değişti, artık türkiye tropikal iklim özellikleri gösteriyor. herşey yeniden buna göre dizayn edilmeli..

8
0
yanıtYanıtla
1956 dikkat:

bakın bu yılda ne olmuş da rahmet yağmış gökten bir araştırın.

2
2
yanıtYanıtla
DOĞRUYOLDAYIM:

Edirne''ye son 48 saatte 217 kilogram yağış düşmüş, koca bir şehre bu kadarcık yağış pekde çok değil sanırım alt tarafı bir buçuk varil yağmur.))))))))))

0
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title