Haberler

Edirne'de Sivrisinekle Mücadele Masaya Yatırıldı

Edirne’de yaz aylarında yaşanan sivrisinek konusunda çözüm arayışı kapsamında ’Sivrisinekle Mücadele Ediyoruz’ adlı toplantı gerçekleştirildi.

Edirne'de yaz aylarında yaşanan sivrisinek konusunda çözüm arayışı kapsamında 'Sivrisinekle Mücadele Ediyoruz' adlı toplantı gerçekleştirildi. Sivrisinekle mücadele konusunda kalıcı çözümler üretmek amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Mücadelemiz kimyasal değil biyolojik olacak. Toprak ve ürünler zarar görmeyecek" dedi.

Toplantıya Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları, il müdürleri ve muhtarlar katıldı.

Geçtiğimiz aylarda Edirne Belediye Başkanı ve beraberindeki heyetin konuyla ilgili kardeş kent olarak bilinen Almanya'nın Lorrach kentine yaptığı gezi ile birlikte çalışmalarda aşama kaydedilmişti. Düzenlenen toplantıda Edirne'nin sivrisinek sorununun hangi evrelerden geçilerek çözüleceğine dair konuklara KOBS yetkilisi Dr. Robert Decker tarafından sunum yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne'nin Türkiye'de sivrisinek bakımından en bereketli ili olduğuna dikkat çekti. Özellikle yaz aylarında sivrisineklerin şehirde yaşam konforunu olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Gürkan, "Edirne'de de sivrisinek istilasının en çok yaşandığı dönem çeltik ekiminden sonra ki dönemler olarak biliniyor. Mesela akşam 8 ile akşam 9 buçuk saatleri arası dışarıda oturmak neredeyse imkansız hale geliyor. Bizler Edirne Belediyesi olarak gerekli mücadeleyi göstermeye çalışıyoruz. Dünyada bu sorunu çözmüş kentleri araştırdık ve Almanya seyahatimizde de bir çok yerde sivrisinek probleminin çözülmüş olduğunu gördük. Nasıl çözüldüğüne baktık ve yaklaşık 130 belediyenin birleşerek oluşturduğu bir vakıf olduğunu öğrendik. Onlar bu işi çözmüşler ama en güzel tarafı problem, kimyasal mücadele ile değil, biyolojik mücadele ile çözülmüş. Bize en cazip gelen tarafı da bu oldu. Sonrasında Almanya'ya yaptığımız ziyaretler sonucunda da bu sorunun cevabını bulduk. Kendilerinden rica ettik geldiler. Bu vesile ile ilçe belediye başkanlarımızı da bilgilendirmek için davet ettik. Çünkü en çok çeltik ekimi İpsala, Enez ve Meriç'te olduğundan sivrisinek problemi bu ilçelerimizde daha yoğun yaşanıyor. Saha gezilerinin sonucunda da bir eylem planı hazırlanarak çalışmalara başlanacak" ifadelerini kullandı.

Başkan Gürkan'ın ardından Dr. Robert Decker, sivrisinekle nasıl ve hangi metotlarla mücadele edileceği konusunda sunum gerçekleştirdi. Katılımcılara ayrıntılı bilgiler veren Decker, Edirne'nin sivrisinek problemini bitireceklerini ifade ederek, Mart ve Nisan ayından itibaren sivrisineklerin yumurtlama döneminde işe koyulacaklarını ve problemi kademeli bir şekilde çözeceklerini bildirdi. Çalışmalarının doğaya ve toprağa zarar vermeyeceği konusunda teminat veren Decker, mücadelede halkın da önemli bir rol oynayacağını söyleyerek, "Herkes üretilen ilaçları kendi bölgelerinde ve evlerinde de kullanabilir. Sivrisinek problemine karşı kararlı bir çözüm stratejisi olduğu takdirde sorun ortadan kalkabilir" diyerek yöneticilerle birlikte halkın da probleme karşı duyarlı olması gerektiğini vurguladı.

VALİ ŞAHİN'DEN TERCÜMANA FIRÇA

Öte yandan toplantıya katılarak sunum yapan Robert Decker'ın sözlerini eksik bir şekilde tercüme ettiği için Edirne Valisi Dursun Ali Şahin tercümana tepki gösterdi. Vali Şahin, "Eksik tercüme ediyorsunuz. Buradaki insanlar tam anlamıyla konuya hakim olamıyor. Lütfen izahınızı düzgün bir şekilde yapınız" diyerek tercümanı uyardı. Vali Şahin'in bu çıkışı üzerine tercüman değişikliği yapılarak sunuma devam edildi. - EDİRNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Dursun Ali Şahin Recep Gürkan Almanya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title