Haberler

Edirne Darüşşifası, Abdi İbrahim'e Ödül Getirdi

Abdi İbrahim tarafından 1,5 yıl süren çalışmaların ardından yenilenen Sultan II. Bayezid Edirne Darüşşifası projesi, iletişim sektörünün en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilen Mercury Mükemmellik Ödülleri'nde bronz ödül aldı.

Abdi İbrahim tarafından 1,5 yıl süren çalışmaların ardından yenilenen Sultan II. Bayezid Edirne Darüşşifası projesi, iletişim sektörünün en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilen Mercury Mükemmellik Ödülleri'nde bronz ödül aldı.

Abdi İbrahim İş Geliştirme Direktörü Elif Elkin, yaptığı yazılı açıklamada, 1912'den bu yana yenilikçi ürün ve hizmetleri, cesur ve öncü girişimleriyle, dokunduğu hayatları ve dünyayı iyileştirmek için tutkuyla çalışan bir şirket olarak aldıkları bu ödülden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ödülün kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Elkin, şunları kaydetti:

"Hem tıp hem de ülkemiz tarihi açısından çok büyük değere sahip olan bu önemli projenin medya ilişkileri alanında iletişim ödülü alması bizleri çok mutlu etti. Kurumlara, markalara veya müşterilerine önemli, fark yaratan katkılar sağlayan kuruluşları ödüllendiren bu organizasyonda ödül almış olmak hepimiz için gurur kaynağı. Çağdaş müzecilik anlayışıyla yenilediğimiz Sultan II. Bayezid Edirne Darüşşifası'na ziyaretçi sayısı da her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz yıl Darüşşifa'yı 235 bin 437 kişi ziyaret etti. Hedefimiz, yaptığımız iletişim çalışmalarıyla daha fazla sayıda insanın bu değeri görmesini sağlamak."

Mercury Mükemmellik Ödülleri'ne bu yıl 23 ülkeden bine yakın proje katıldı. Projeler iletişim alanında uzman 66 kişilik jüri tarafından tek tek ve titizlikle değerlendirildi.

Edirne Darüşşifası'nda neler sergileniyor?

Yenilenen Sultan II. Bayezid Edirne Darüşşifası'ndaki eserler günümüzün modern sunum teknikleriyle aktarılıyor. Ziyaretçiler; 15 ve 18. yüzyıllar arasındaki dönemde erkeklerde estetik göğüs ameliyatları yapıldığını, yeniçerilere fıtık ameliyatı yapan kadın cerrahların varlığını, gülcülüğün ve gül suyunun memleketinin bilinenin aksine Edirne olduğunu, hastalıklara nasıl tedaviler uygulandığını ve ameliyat teknikleri gibi birçok değerli bilgiyi hem metinlerle hem de canlandırmalarla yerinde öğrenme şansını yakalıyor.

Darüşşifa'yı ziyaret edenler ayrıca tablet şeklindeki ilaçların yapımında kullanılan tenzu (ilaç) kalıbı, Darüşşifa'da musıki icrası, dönemin tedavi yöntemlerini gösteren bal mumu heykelleri, Osmanlı tıbbından günümüze ilaç hazırlama yöntemlerine ait belgesel ve ilaç yapımında kullanılan bitkilerden örnekler ile baş ağrısı tedavisi için kullanılan dağlama yönteminin resmedildiği minyatürü de görme imkanını buluyor, Edward Jenner'in çiçek aşısına kadar insanlığın yegane umudu olan ve İngiltere Kraliyet Ailesi'nin de yaptırdığı Türk usulü çiçek aşısının Edirne'den Avrupa'ya yayılış öyküsü de izlenebiliyor.

"Mimari özellikleriyle de batıya ilham verdi"

Mimari özellikleriyle de batıya ilham veren Edirne Darüşşifası, ilk kez hastane fonksiyonları esas alınarak merkezi sistemde altıgen planlanmış yeni bir hastane mimarisi. Bu merkezi sistem sayesinde hasta hizmetleri daha az sayıdaki personelle yapılabilmiş. Daha sonra bu sistem 19. yüzyılda Avrupa ve Amerika'da tercih edilmiş ve Gasthius, Stuiven, Philadelphia Presbyterian, John Hopkins gibi önemli hastanelerde de kullanılmış. Ayrıca Sultan II. Bayezid Edirne Darüşşifası'nın mükemmel akustiği ve havalandırma feneri de hastane mimarisinde dikkati çeken uygulamalar arasında yer alıyor.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title