Haberler

Edirne 10 Gündür 'Taşkınzede'

Edirne'de 10 gün önce şiddetli yağışlarla birlikte taşan Tunca ve Meriç nehirlerinde su seviyesindeki düşüş bugün de sürerken, Edirne Belediye Başkanı CHP'li Recep Gürkan, kente gelecek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, Yunanistan ile sınır olan Meriç nehir yatağının temizlenmesi için taleplerini ileteceklerini söyledi.

Edirne'de 10 gün önce şiddetli yağışlarla birlikte taşan Tunca ve Meriç nehirlerinde su seviyesindeki düşüş bugün de sürerken, Edirne Belediye Başkanı CHP'li Recep Gürkan, kente gelecek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, Yunanistan ile sınır olan Meriç nehir yatağının temizlenmesi için taleplerini ileteceklerini söyledi. Öte yandan etkili olan yoğun sis nedeniyle sular altındaki tarihi köprüler kısmen gözden kaybolurken, görüş mesafesi de yer yer 50 metreye kadar düştü.

Edirne'de geçen 4 Aralık günü Bulgaristan'daki şiddetli yağışların ardından Meriç ve Tunca nehirleri yatağından çıkarak taştı, çevresindeki çay bahçeleri, sosyal tesisler ve ekili alanlar sular altında kaldı. Edirne Valiliği kriz merkezinde girişleri sularla dolan ve 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi'ne ulaşımı sağlayan tarihi Tunca ve Meriç köprüleri suyun debisine göre trafiğe kapatılırken, diğer zamanlarda ise kontrollü geçiş sağlanıyor.

SU SEVİYESİ DÜŞÜYOR

Bulgaristan'ın şiddetli yağışların ardından barajlardan su salması üzerine önceki gün 1500'ün üzerine çıkan Meriç nehrinin debisi DSİ verilerine göre, 1391 metreküp/saniyeye düştü. Tunca nehrinde ise bugünkü ölçümlerde 288 seviyesine gerilediği gözlendi. Nehir debilerinin düşmesine rağmen halen Karaaağaç Mahallesi'nde, nehir kenarında ve tarihi Kırkpınar Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi mevkiindeki alanlar sular altında.

TALEPLER BAŞBAKAN'A İLETİLECEK

Tunca ve Meriç nehirlerini inceleyen Edirne Belediye Başkanı CHP'li Recep Gürkan, nehir yataklarının temizlenmesi gerektiğini söyledi. Meriç nehrinin Yunanistan ile sınırı oluştan çizgi olduğu için tek başına Türkiye'nin nehir yataklarını temizlemeyeceğini belirten Gürkan, 24 Aralık da Edirne'ye gelecek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu'na iki ülke işbirliği ile nehir yataklarının temizlenmesi taleplerini ileteceklerini söyledi. Gürkan şöyle konuştu:

"Tunca ve Meriç nehrinin yatağını tümüyle temizlesek, Edirne'yi sel basması, su basması tamamen gündeminden çıkacak. Bunu da yapacak olan kurum belli. Bu DSİ Bölge Müdürlüğü imkanlarını aşan bir olay. Ben kimseyi haksızlık yapmak istemiyorum, DSİ Bölge Müdürlüğü çok gayretli çalışıyor. Bu hükümetler arası, devlet meselesi bu. Bunun çözümü DSİ Meriç Nehri'nin Türk tarafında kalan 12.5 kilometrelik saha Yunanistan ile sınır oluşturduğu için DSİ, devletler arası bir anlaşma olmadan temizlik yapamıyor. Bu anlaşmayı yapacak olan makam da belli. Türkiye Cumhuriyet hükümet ve devleti. 24 Aralık'ta sayın Başbakan Edirne'ye geliyor. Bir gün önce bakanlar gelecek. Biz Edirne'nin yöneticileri olarak bu talepleri hem sayın Başbakan'a hem de ilgili bakanlara ileteceğiz." dedi.

TAŞKINI GÖRMEYE GELDİLER

Taşının etkili olan Tunca Nehri'nde araç geçişleri, nehir debisinin düşmesinin ardından kontrollü olarak sağlanıyor. Trafik ekipleri köprü önünde önlem alırken, yoğun sularda kalacak araçları kurtarmak için Edirne Belediyesi'ne bağlı bir iş makineli bir ekip de hazır bekletiliyor. Edirnelilerde taşkının yaşandığı nehir kenarlarına gelerek çalışmaları yakından izlerken, hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmedi.

SİS NEDENİYLE GÖZDEN KAYBOLDU

Öte yandan taşkın nedeniyle sular altında kalan tarihi köprüler kentte etkili olan yoğun sis nedeniyle de kısmen gözden kayboldu. Sabah saatlerinden itibaren etkisini gösteren sis nedeniyle göz gözü görmezken, görüş mesafesi de yer yer 50 metreye kadar düştü. Mimar Sinan'ın 'ustalık eserim' dediği Selimiye Camisi, Sarayiçi ve Karaağaç Mahallesi'ne ulaşımı sağlayan Tunca ve Meriç köprüleri, sisin düşürdüğü görüş mesafesi nedeniyle kısmen gözden kayboldu. - Edirne

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Davutoğlu Recep Gürkan Yunanistan Meriç Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title