Haberler

Edesob Başkanı İnağ Açıklaması

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Emin İnağ, tehlikeli işler alanındaki 40 meslek dalında "Mesleki belge zorunluluğu" getirileceğini bildirdi.

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Emin İnağ, tehlikeli işler alanındaki 40 meslek dalında "Mesleki belge zorunluluğu" getirileceğini bildirdi.

Konuyla ilgili gazetecilere açıklamada bulunan İnağ, uygulamanın iş güvenliği ve kalitesi yönünde yerinde bir karar olduğunu söyledi

Mesleki belge zorunluluğu uygulamasının 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren uygulamaya başlayacağını anımsatan İnağ şöyle devam etti:

"Avrupa Birliği kriterlerine uyum çerçevesinde alınmış yerinde bir karar. Belirlenen 40 meslekte sertifika zorunluluğu gelecek olması, hem inşan sağlığı hem de işin kalitesi yönünden güzel bir durum. Bu karar kapsamında mesleki yeterlilik belgesi olmayan kişiler çalıştırılamayacak. Aksi durumlarda her bir işçi için 500 liralık bir ceza uygulanması düşünülüyor. Bu konuyla ilgili cezai uygulamanın da olması doğru bir karar. İş güvenliği en önemli durum. İş kazalarının önüne geçilmesi için tehlikeli iş kollarında eğitim alınması çok önemli.

Uygulama kapsamında, belirlenen 40 meslek dalında, meslek lisesi, meslek yüksekokulu diploması ve mesleki eğitim merkezinden alınmış diplomalar dışındaki tüm belgeler geçersiz olacak. Uygulama kapsamında, ahşap kalıpçısı, alçı levha uygulayıcısı, alçı sıva uygulayıcısı, alüminyum kaynakçısı, bacacı, betonarme demircisi, betoncu, çelik kaynakçısı, direnç kaynak ayarcısı, doğalgaz altyapı yapım kontrol personeli, doğalgaz çelik boru kaynakçısı, doğalgaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz servis personeli, doğalgaz işletme bakım operatörü, doğalgaz polietilen boru kaynakçısı, duvarcı, endüstriyel boru montajcısı, hidrolik pnömatikçi, ısı yalıtımcısı, ısıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, kaynak operatörü, makine bakımcı, otomotiv elektromekanikçisi, otomotiv mekanikçisi, otomotiv montajcısı, otomotiv sac ve gövde kaynakçısı, seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı, tünel kalıpçısı ve yangın yalıtımcısı mesleklerine sertifika zorunluluğu gelecek."

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title