Haberler

    Edebiyat Coğrafya Kolaydı

    Üniversiteye girişte ikinci aşama olarak uygulanan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) dün düzenlenen LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) ile tamamlandı.

    Üniversiteye girişte ikinci aşama olarak uygulanan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) dün düzenlenen LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) ile tamamlandı. Sınav sonrasında açıklanan soruları değerlendiren uzmanlara göre, coğrafya sınavına harita soruları damga vurdu, edebiyat testi ise çalışan ve derse ilgi duyan öğrencilerin yapabileceği düzeyde. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları, Bilfen Liseleri, Nesibe Aydın Okulları ve Uğur Okulları uzmanlarının yorumları şöyle:

    Çalışan yapar

    Edebiyat: Müfredat dışı soru yok. Önceki yıllara göre daha dengeli ve kolay bir sınav oldu, zor soruların sayısında azalma var. Sınav genel anlamda çalışan, konu hakimiyeti olan öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği sorulardan oluşuyor. Edebiyat testinde Türkçe paragraf soruları azaltılmış, dil ve anlatım konularında ise küçük bir artış var. Geçmiş dönemlere göre dil bilgisi soruları öğrencilere daha kolay geldi. Seçici olarak nitelendireceğimiz beş soru var. Ancak dikkatli okuyan adayların doğru cevap verebileceği nitelikte. Yorumun yanında direkt bilgiye dayalı sorular da yer aldı.

    Harita ağırlıklı bir sınav

    Coğrafya-1: Sorular net ve müfredata uygun. Geçen yıllara göre daha bilgi ağırlıklı, yorum ve paragrafın daha az olduğu, ayrıntılı harita bilgisi gerektiren sorular yer alıyor.Özellikle Türkiye ve Dünya haritası üzerinde taralı bölgeler verilip bunların özellikleriyle ilgili sorular ağırlıktaydı. Bunları doğru cevaplayabilmek için adayların Dünya ve Türkiye haritasını iyi bilmesi gerekiyor. Fakat bu alanda eksiklikleri olanların ise zorlanabileceği dengeli bir sınav. Bu nedenle coğrafya konularına hakim öğrenciler sıralamada avantaj kazanacak. Bunları doğru cevaplamak için 9, 10, 11, ve 12'nci sınıf coğrafya konularını bilmek gerekiyor. Fakat 18 Haziran'da yapılan LYS-4'deki (Sosyal Bilimler) Coğrafya- 2 sınavına göre daha zordu.

    Yığılmalar olacak

    Cihan Yeşilyurt (Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü): YGS'de kolay sorular çıktı ve adayların puanı yüksek ama beklediğinin altında başarı sıraları geldi Aynı durum LYS'de de gözleniyor. 1-2 test dışında genellikle kolay bir sınav olarak değerlendiriliyor. Yüksek puanlar gelecek başarı sırası düşük olacak. Çünkü YGS'de 180 barajını aşıp LYS'ye giren aday sayısı da arttı. Bütün bunlar başarı sıralarında yığılmaları getirecek.

    Sonuçlar 18 Temmuz'da

    Toplam 1 milyon 73 bin 18 adayın başvuru yaptığı ve beş oturumda uygulanan LYS-2016'nın sonuçları 18 Temmuz'da ÖSYM'nin internet adresinden açıklanacak. Adaylar sonuçlarına göre 26 Temmuz - 2 Ağustos arasında tercih yapabilecek. Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) geçen şubatta aldığı bir kararla tercih sayısı 30'dan 24'e düşürüldü. Bu yıl adayların 24 tercih hakkı olacak. Tercih döneminde YÖK'ün bir rehber kaynak olarak hayata geçirdiği Yükseköğretim Program Atlası üzerinden, adaylar ilgilendikleri programlarla ilgili detaylı bilgiler edinebilecek. Tercihleri doğrultusunda bir üniversiteye kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrenciler elektronik kayıt işlemlerini 12-16 Ağustos, normal kayıtlarını da 15-19 Ağustos arasında tamamlayabilecek. Ek yerleştirme tercih işlemleri 26-30 Ağustos, ek yerleştirme kayıtları ise 6-9 Eylül'de yapılacak.

    Sorular sosyal medyada tartışıldı

    Adaylar sınavın ardından soluğu sosyal medyada aldı. Twitter yorumlarına göre edebiyat testinde 'Ben Sana Mecburum' şiirinin kime ait olduğu soruldu. Adaylar herkesin cevap verebileceğini iddia ederek sınavın kolay olmasının yığılmaya neden olacağını savundu. Coğrafyada ise çok fazla harita sorusuna yer verilmesi esprili yorumlara neden oldu.

    İşte o tweetlerden bazıları:

    Sen git Attila İlhan'ın en duyulmamış eserlerine varana kadar ezberle sınavda 'Ben Sana Mecburum" çıksın.

    Sınavdayken iyiki çalışmamışım dedim, millet yüzlerce eser ezberledi Attila İlhan sormuşlardı. Siz böyle çok güzel öğrenci elersiniz.

    Coğrafya dersinin ismini harita olarak değiştirin bence.

    Coğrafyada gördüğüm tek şey harita.

    Koltuk değneğiyle katıldı

    İstanbul Üniversitesi önüne yürümekte zorlandığı için koltuk değneği ve babasının yardımıyla giden Bilal Aydın, "LYS-3'e iki gün kala banyoda ayağım kaydı düştüm ve kasıklarımda yırtılma oldu. Yürümek zor oluyor ama sınavlara katılıyorum. Geçen yıl da üniversite sınavlarına girdim fakat istediğim puanı alamadım bu nedenle tekrar denedim. Mimarlık okumak istiyorum" diye konuştu.

    Uyuyakaldı sınava giremedi

    Adaylardan Sıdıka Ilıkkan ise panikle girdiği İstanbul Üniversitesi'nin tarihi kapısından saat 10.25'te ayrıldı. Sınava giremediği için üzgün olan Ilıkkan, duygularını şöyle anlattı: "Akşam saatimi kurmuştum kalktım ama sonra biraz daha dinleneyim derken uyuyakalmışım. Koşarak sınava geldim ama geç kaldım. Üzüldüm, çalışmıştım emeklerimiz boşa gitti. İlk defa üniversite sınavına 2014'te girdim ve Karabük Üniversitesi'nde sanat tarihi okumaya başladım. Ancak o bölümü sevmediğimi ve mezun olduktan sonra o alanda çalışmak istemediğimi anlayınca aynı yıl bıraktım. Sonra tekrar hazırlandım. Edebiyat eğitimi almak istiyorum. Bu sene Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) da iyi geçmişti. Edebiyat için istediğim puan olmazsa iki yıllık okumaya karar vermiştim. Şimdi sağlık alanında iki senelik bir bölümde eğitim almayı düşünüyorum. İnsan kapıdan içeri girip sonra geri dönünce üzülüyor. Garip bir duygu."

    Kimliğini unuttu telefona sarıldı

    Bir aday da LYS-3'ün başladığı anlarda panik halinde sınav merkezinden çıkarak telefona sarıldı. Ailesini arayan genç kadın koşarak nüfus müdürlüğüne yetişmeye çalıştı. (Gülseven ÖZKAN)

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    İstanbul Üniversitesi Bilal Aydın Türkiye Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title