Haberler

Ebso Heyetinin Ankara Temasları

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Suriyeli sığınmacıların istihdamında mesleki sınıflandırma ihtiyacının söz konusu olduğunu belirterek bu konuda İzmir'de bir pilot uygulama başlatılmasını istediklerini bildirdi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Suriyeli sığınmacıların istihdamında mesleki sınıflandırma ihtiyacının söz konusu olduğunu belirterek bu konuda İzmir'de bir pilot uygulama başlatılmasını istediklerini bildirdi.

EBSO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Yorgancılar beraberindeki heyet ile birlikte Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin ve Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem'i makamında ziyaret etti.

Bakan Yıldırım'ı ziyaretinde konuşan Yorgancılar, hükümetin terörle mücadele konusunda verdiği mücadeleyi sonuna kadar desteklediklerini vurguladı.

Görüşmede İzmir'de bulunan Suriyeli sığınmacılar ve çalışma izni konusunun gündeme geldiği de ifade edilerek Yorgancılar'ın Suriyeliler'in istihdamı konusunda mesleki sınıflandırma ihtiyacı bulunduğu görüşünü dile getirdiği açıklandı.

Bakan Yıldırım'ın, Suriyeli mültecilerin mesleki sınıflandırması ve sertifikasyonu konusunda İzmir Valiliği'nin ilgili kayıtları EBSO ile paylaşabileceğini ifade ettiği, sektörlerden alınan talepler sonrası valilik kanalıyla işe yerleşmelerinin sağlanabileceği ve bu çalışmanın diğer iller için örnek teşkil edebileceği görüşlerini dile getirdiği kaydedildi.

Görüşmede İzmir'in trafik sorununa köklü bir çözüm getirmesi beklenen Körfez Tüp Geçit Projesi'nden duydukları heyecanı dile getiren Yorgancılar, "Menemen'de sona eren çevre yolunun Aliağa OSB'ye kadar uzatılması ve tren hattının Çandarlı Limanı'na uzatılması yatırımlara ve üretime ivme kazandıracak unsurlar arasında yer alıyor" dedi.

Açıklamada Torbalı OSB'nin otoyola bağlantı sorununun aktarıldığı Bakan Yıldırım'ın Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne sorunun çözülmesi yönünde talimat verdiği ifade edildi.

İhracattaki düşüşe çare

Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin ile gerçekleşen görüşmenin önemli gündem maddesi ise düşen ihracata çözüm yolları oldu. Ocak ayı ihracatının uzun yıllardan bu yana ilk kez 10 milyar doların altına düştüğünü ifade eden Yorgancılar, düşen ihracata karşı alternatif pazar arayışlarının yanı sıra ithalata olan bağımlılığı azaltıcı düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti. Yorgancılar görüşmede ayrıca TOKİ modeliyle fabrika yapılması, meslek liselerinin TOBB' a devredilmesi ve Tire, Ödemiş'e et ve süt ürünleri konusunda eğitim verecek ve İzmir'i pilot il yapacak bir fakülte taleplerini dile getirdi. Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, TOKİ'nin fabrika yapması ile ilgili proje konusunda çalışmaların sonuna gelindiğini belirtirken, meslek liselerinin TOBB'a devri konusunda da olumlu görüşe sahip olduğunu vurguladı. Yerli üretimi destekleyerek ithalata bağımlılığı azaltma konusunda yeni modeller üzerinde çalıştıkları bilgisini veren Metin, "2016 zor bir yıl olacak ancak, devamında parlak bir gelecek öngörüyoruz. Dubai ve Tahran'da kurmayı planladığımız ticaret merkezleri konusundaki çalışmaları sıklaştırdık. Tahran'ın en güzel yerinde Cumhurbaşkanımızın da katılımı ile ticaret merkezi açma çalışmalarında belli bir aşamaya geldik. Bizim görevimiz sizlerin, üreticinin, sanayicinin ihracatçının önünü açmak" diye konuştu.

Yasa ve mevzuat çalışmaları devam ediyor

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ile bir araya gelen EBSO Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu ise, meslek liselerinin TOBB'a devri sağlandığı takdirde sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman sıkıntısının çözümü konusunda önemli mesafe alınacağını ifade etti. Gökçüoğlu, "Kalkınmanın en büyük itici gücü olan eğitim sisteminin gelişen koşullara uygun olarak revize edilerek, özellikle işgücü arz talep dengesinin sağlıklı işlemesi adına meslek liselerinin özel sektöre devri yani TOBB'a devri ve OSB'lere açılacak meslek liselerinin teşvik edilmesi yerinde olacaktır" dedi. EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Porsuk ise Kemalpaşa OSB'de hayata geçirmeyi hedefledikleri meslek lisesi konusunda destek talebinde bulundu. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ise mesleki eğitim konusunda taleplerin farkında olduklarını konu ile ilgili yasa ve mevzuat konusunda çalışmaların sürdüğü bilgisini paylaştğı

Kaynak: AA / Ekonomi

Binali Yıldırım Orhan Erdem Fatih Metin Ege Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title