Haberler

Ebru Ustası Sabri Mandıracı Hat ve Ebru Sanatını Anlattı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Geleneksel Türk Süsleme Sanatları üstatlarını Kocaelili sanatseverlerle buluşturmayı sürdürüyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, geleneksel Türk süsleme sanatlarının en önemli isimlerini Kocaelili sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor. Kısa bir süre önce hattat ve ebru üstadı Fuat Başar'ı Geleneksel Türk Süsleme Sanatları öğrencilerinin atölye çalışmasına konuk eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz hafta da yine değerli bir ebru ve hat ustası olan Sabri Mandıracı'yı Kocaeli'nde ağırladı. Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği'nin Seka'daki kültür binasında gerçekleşen söyleşide, Usta Mandıracı ebru ve hat sanatının inceliklerini anlattı.

Ebru sanatının bir damladan başlayıp binlerce damlanın birleşmesinden oluşan bir sanat olduğunu kaydeden Mandıracı, "Tekne dediğimiz bir kap içinde sıvı üzerinde yapıldığı için diğer sanatlardan ayrılan ve ilginçleşen bir sanat. Sonuçta eserler birbirlerine benzese de özde sanatçının kişiliğini yansıtan ve özde birbirlerinden ayrılan bir sanattır" dedi. Zorlu ve emek isteyen bir sanat olan ebrunun, geri dönüşü olmayan, tekrarı olmayan, çok değişkenli bir sanat olduğuna dikkat çeken Mandıracı, birçok eski eserde süsleme amacıyla kullanılan ebrunun, geleneksel el sanatlarımızdan olmasına rağmen yakın zamana kadar unutulma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını ifade etti.

Usta Mandıracı, ancak son dönemde bu sanata sahip çıkıldığını memnuniyetle gördüklerini kaydederek, "Bu çerçevede Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de bu özel ve geleneksel sanatımıza sahip çıkıyor. Kocaeli Büyükşehir, kendi bünyesindeki Konservatuvarının Geleneksel Türk Süsleme Sanatları Bölümü ile geleneksel Türk Süsleme Sanatlarını hem öğretiyor hem de yaşatıyor. Bu hassasiyetleri için başta Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu olmak üzere tüm yetkililere teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Sabri Mandıracı söyleşisinde hat sanatı ile ilgili de bilgi aktardı. Türklerin hat sanatıyla Anadolu'ya geldikten sonra ilgilenmeye başladıklarını belirten Mandıracı, hat sanatının en parlak dönemlerini ise Osmanlılar zamanında yaşadığını söyledi. Bu çerçevede Türk hat sanatının kurucusu sayılan Şeyh Hamdullah'tan söz eden Mandıracı, Şeyh Hamdullah'ın üslup ve anlayışının 17. yüzyıla kadar sürdüğünü kaydetti. - KOCAELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Şeyh Hamdullah Fuat Başar Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title