Haberler

Ebru Sergisine İlgi

Kütahya’nın Gediz İlçesinde, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Gelenekli Türk El Sanatları Topluluğunun düzenlediği ‘Kütahya’da Açan Damlalar 2’ adlı ebru sergisine sanatseverler tarafından yoğun ilgi gösterildi.

Kütahya'nın Gediz İlçesinde, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Gelenekli Türk El Sanatları Topluluğunun düzenlediği 'Kütahya'da Açan Damlalar 2' adlı ebru sergisine sanatseverler tarafından yoğun ilgi gösterildi.

Gediz Meslek Yüksekokulu Sergi Salonu ve Konuk Evinde düzenlenen 'Kütahya'da Açan Damlalar 2' adlı ebru sergisine, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Pınar Yazkaç, Gediz Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hamdi Melih Saraoğlu, Gediz Kaymakamı Avni Kula, Belediye Başkan Yardımsı Hikmet Vuran, Gediz Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mesut Naci Cebecioğlu, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, öğretim görevlileri, öğrenciler ve birçok sanatsever katıldı.

Serginin açılından önce ebru sanatı hakkında bilgi veren Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Pınar Yazkaç, "Ebru sanatından çok kısa bahsetmek istiyorum. 13. Yüzyılda Türkmenistan'ın Buhara ve Semerkant kentinden İpek Yolu vasıtasıyla Anadolu'ya gelen ve Anadolu'dan da Osmanlı-İstanbul'dan bütün Avrupa'ya yayılan Türk kağıt süsleme sanatlarımızdan bir tanesidir. Osmanlı sanatıdır ve Osmanlı'da ebru yapan sanatçıya 'Ebruzen' denilir. O günden bu güne de ebru sanatı yaşıyor ve 24 Kasım 2014 tarihinde Paris'te Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu'nda (UNESCO) somut olmayan kültür mirası listesine girmiştir. Dünyada artık UNESCO somut olmayan kültürel mirası listesine giren bu sanatımızda artık uluslar arası boyutta tanınıyor ve yok olmaktan kurtulmuştur" dedi.

Konuşmanın ardından Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Pınar Yazkaç, Gediz Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hamdi Melih Saraoğlu, Gediz Kaymakamı Avni Kula, Belediye Başkan Yardımsı Hikmet Vuran, Gediz Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mesut Naci Cebecioğlu tarafından serginin açılışı yapıldı.

Sergiyi gezen Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören ve davetlilere Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Pınar Yazkaç tarafından Güzel Sanatlar Fakültesi Gelenekli Türk El Sanatları Topluluğunun eserleri hakkında bilgi verildi.

Serginin gezilmesinden sonra Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören onuruna yapılan bir ebru eseri, Gediz Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hamdi Melih Saraoğlu tarafından takdim edildi ve öğrencilerle birlikte hatıra fotoğrafı çekildi.

Daha sonra konuşan Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören de, "Öğrencilerin olduğu yerde, öğrencilerin çağırdığı yerde olmaya çalışıyoruz. Burada böyle bir sanatla ilgili, ebru sanatıyla ilgili bir çalışmada beraberiz ve bundan çok mutluyum, memnunum. Meslek yüksekokullarımızın, Güzel Sanatlar Fakültemizin bu çalışmasıyla burada sizi buluşturmuş olması gayet güzel bir olay, Gediz'i buluşturmuş olması güzel bir olay. Bu etkinliklerin kalıcı olması gerekiyor. Bunun kalıcı olacağını düşünüyorum. Eli ebruya değen, eli sanata değen, yüreğiyle bu sanatı yaşatmaya çalışan, emek eden bütün sanatçıları seviyoruz, sayıyoruz. Ebru sanatı onlardan bu güne gelen miras olarak devam ettirilecek" dedi.

Öğrencilere mutlaka eğitim öğretimin yanında bir hobi edinmeleri gerektiğini belirten Rektör Prof. Dr. Remzi Gören, "Bu müzik olabilir, resim olabilir, herhangi bir sanat dalı olabilir. Bütün bunlar ilerideki hayatınızda ihtiyaç duyduğunuzda, sıkıldığınızda, moraliniz bozulduğunda buna sığınırsanız, şiir yazarsanız, mektup yazarsanız, ya da resim çizerseniz inanın mutlu olacağınızı tahmin ediyorum ve size öneriyorum. Lütfen mesleğinizin yanında en az bir sanat dalını ya da hobi olarak seçeceğiniz herhangi bir alanı bir an önce harekete geçirin. İçinizdeki o ruhu canlandırın bence" diye seslendi.(MA-EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kütahya Gediz Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title