Haberler

E-tebligat 1 Ocak'ta Yürürlükte Olacak

1 Ocak 2016 tarihi itibariyle vergide yeni düzenlemeler hayata geçiyor.

1 Ocak 2016 tarihi itibariyle vergide yeni düzenlemeler hayata geçiyor. Maliye Bakanlığı'nın bilgi ve iletişim teknolojilerinin sağladığı imkanlardan yararlanarak mükellefler için getireceği yenilikler hakkında bilgi veren Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ramazan Bozkurt, e-fatura ve e-defter uygulamasına dahil olmak için mali mühür sertifikası alınması gerektiğini söyledi.

1 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe geçecek olan e-tebligat uygulamasına kurumlar vergisi mükellefleri, şirketler, ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükelleflerin zorunlu olarak müracaat etmeleri gerektiğini belirten MSMMMO Başkanı Ramazan Bozkurt, "Elektronik tebligat talep bildirimi ile bildirimde bulunan mükelleflere vergi dairesince müracaat anında sistem tarafından üretilen internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifre verilecek böylece elektronik tebligat adresi edinilmiş olunacak" ifadelerini kullandı.

Maliye Bakanlığı'nın Gelir İdaresi Başkanlığı nezdinde bilgi ve iletişim teknolojilerinin sağladığı imkanlardan yararlanarak verginin denetlenebilirliği ve verimliliğinin artırılmasını amaçladığını belirten Bozkurt, bununla birlikte elektronik yoklama, elektronik tebligat ve yeni nesil (pos özellikli) ödeme kaydedici cihazlara geçiş gibi yeni uygulamaların geleceğini söyledi.

e-yoklama ile ilgili bilgiler veren Bozkurt, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"İşe başlama, adres değişikliği, işi bırakma ve benzeri nedenlerle vergi idaresi zaman zaman yoklama yapmak zorundadır. Vergi usul kanununa göre yapılması gereken bu işlemler mükellefe ve idareye yazışma süreçleri nedeniyle zaman kaybettirdiğinden, 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren uygulanmaya başlamış olan bu uygulama ile mükellefiyetlere ilişkin faaliyetlerin etkin ve hızlı şekilde kavranması hedefleniyor. Ayrıca kayıt altına alınması ihtiyacı yoklama faaliyetlerinin bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak dinamik ve organize bir şekilde yürütülmesini de zorunlu kılınmış ve elektronik yoklamayı beraberinde getirerek hem mükelleflere hem de vergi dairelerine büyük kolaylıklar getirmiştir.

e-tebligat'ın da 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceğini aktaran Bozkurt, bundan önce yapılan tebligatlarda yapılan hataların vergilendirme sürecini etkileyerek vergi kaybına yol açtığını söyledi. Şuanda kısmen Adalet Bakanlığı tarafından 2015 Haziran ayından itibaren sürdürülen e-tebligat'ın 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle başlayacağını ifade etti. Yıllardır kağıt ortamında ve el ile yapılan tebligat işlemlerinin artık elektronik olarak yapılacak olacağını kaydeden Bozkurt, elektronik ortamda yapılan tebligatın muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacağını sözlerine ekledi.

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarların kullanımına da 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren tamamen başlanmasının planlandığını ancak gelen talepler üzerine tarihte değişiklik yapıldığını belirten oda Başkanı Bozkurt, "2014 yılı satışları veya gayri safi iş hasılatı 1 milyon TL'yi aşan mükellefler için, 1.4.2016 tarihinden, 500 bin TL'den 1 milyon TL'ye kadar olan mükellefler için, 1.7.2016 tarihinden, 150 bin TL ile 500 bin TL arasında olan mükellefler için 1.10.2016 tarihinden ve 150 bin TL'den az olan mükellefler için ise 1.1.2017 tarihinden itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti başlayacaktır" diye konuştu.

Genel Sağlık Sigortası konusunda da bilgi beren Bozkurt, Bakanlar Kurulu'nun aldığı karar gereği prim borcu olanların 31 Aralık 2015 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecekleri ancak 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle borcu olanların sağlık hizmetlerinden yararlanamayacağını ifade etti.

Yılbaşından itibaren e-fatura ve e-defter kullanacak olan mükelleflere elektronik defter tutma ve e-fatura uygulamasına geçme zorunluluğunun da getirildiğini belirten Bozkurt, e-fatura ve e-defter uygulamasına dahil olmak için ise mali mühür sertifikasının alınması gerektiğini ifade etti. Bozkurt, mali mühür için de başvuruların 1 Ocak'a kadar yapılması gerektiğini söyledi. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gelir İdaresi Başkanlığı Maliye Bakanlığı Ramazan Bozkurt Malatya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title