Haberler

E-Gks, Dünyanın Birçok Ülkesinde Model Alındı"

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Ertaş: "Sermaye piyasalarında 6362 sayılı Kanun ile başlayan yeni dönemde Türkiye'nin uyguladığı politikalar ve projeler ile önemli bir marka haline geldiği, dünyanın birçok ülkesinde model olarak alındı" MKK Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ergincan: "Şu anda dünyadaki en iyi elektronik genel kurul sistemi olan e GKS'nin 18 ülkeye satışı konusunda dünyanın büyük teknoloji şirketlerinden NASDAQ OMX şirketiyle anlaşmış bulunuyoruz.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Türkiye'nin uyguladığı politikalar ve projelerle önemli bir marka haline geldiğini ve dünyanın birçok ülkesinde model olarak alındığını ifade etti.

SPK'dan Elektronik Genel Kurul Sistemi'nin (e-GKS) gelişmiş ve gelişmekte olan 18 ülkeye satış ve pazarlanması konularında Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) ve NASDAQ OMX arasında imzalanan ön anlaşmaya ilişkin yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Ertaş, söz konusu anlaşmanın İstanbul'un Uluslararası Finans Merkezi olması hedefi yolunda önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Ertaş, bu hedefi sermaye piyasasındaki tüm kurumların birlikte gerçekleştireceklerini, bunun için bugünden çok çalışılması, rakiplerin önüne taşıyacak projelerin üretilmesi ve tüm paydaşların bu örnekte olduğu gibi "Küresel Finans Merkezi" vizyonunu paylaşması ve üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.

Sermaye piyasalarında 6362 sayılı Kanun ile başlayan yeni dönemde, Türkiye'nin uyguladığı politikalar ve projelerle önemli bir marka haline geldiğini belirten Ertaş, e-GKS'nin dünyanın birçok ülkesinde model olarak alındığını ifade etti.

MKK Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Ergincan ise bu tarz uluslararası işbirliği anlaşmalarının ve ürettikleri finansal yazılımların yurt dışına satışının, İstanbul'un "Uluslararası Finans Merkezi" hedefine ulaşmada doğru yolda olduklarını göstermesi açısından oldukça anlamlı olduğunu belirtti. Ergincan, imzalanan anlaşmayı, sermaye piyasaları ile bilişim sektörünün yazılım, üretim ve ihracat kapasitesi açısından da çok önemli bir dönüm noktası olarak nitelendirdi.

Ergincan, NASDAQ OMX'le varılan anlaşmalı şöyle özetledi:

"Bugün, Türkiye'nin finansal yazılım ihracı açısından önemli bir gün. Tüm bileşenleri ve yazılımı MKK tarafından geliştirilen, uluslararası ve ulusal birçok ödül alan ve şu anda dünyadaki en iyi elektronik genel kurul sistemi olan e-GKS'nin 18 ülkeye satışı konusunda dünyanın büyük teknoloji şirketlerinden NASDAQ OMX şirketiyle anlaşmış bulunuyoruz. Anlaşma temel olarak, e-GKS'nin 18 ülkede pazarlanması, satışı ve satış sonrası sunulacak hizmetlerde MKK ve NASDAQ OMX'in işbirliğini ve birlikte hareket etmesini kapsıyor."

Doğrudan ve bu tarz stratejik ortaklıklarla e-GKS'nin her kıtada en az bir ülkede kullanılması hedefiyle çıktıkları bu yolda, gelişmiş ve gelişmekte olan bir çok ülkede e-GKS'nin kullanılmaya başlanacağını anlatan Ergincan, "Böylelikle, e-GKS, MKK Ar&Ge Merkezi'nde üretilen ve yurt dışına ihraç edilen ilk yazılım olacak. Kapsama dahil olan ülkeleri, ayrıntıları ve satışı yapılacak ilk ülkeyi birkaç ay içinde imzalayacağımız sözleşme sonrası NASDAQ OMX'le birlikte kamuoyuyla paylaşacağız" ifadelerini kullandı.

e-GKS hakkında

e-GKS, şirket ortaklarının paylarını bloke etmeden elektronik ortamda işlem yapmalarına, temsilci tayin edip oy talimatı vermelerine, görüntü ve ses aktarımı sayesinde fiziken genel kurula katılmaksızın internet erişimi olan her yerden genel kurulu canlı olarak izlemelerine, görüşülen gündeme ilişkin görüş ve önerilerini eş zamanlı olarak göndermelerine, oylarını toplantıya fiziken katılanlarla eş zamanlı olarak kullanmalarına ve tüm süreçlere ilişkin bilgi ve bildirimleri anlık olarak almalarına olanak sağlıyor.

Dünyada genel kurullara elektronik yöntemlerle katılıma ilişkin çeşitli uygulamalar olmakla birlikte, genel kurul süreçlerinin hem ihraççılar, hem aracı kurumlar hem de pay sahipleri tarafından baştan sona yerine getirilebildiği başka bir sistem daha bulunmuyor.

e-GKS uluslararası standartlar ile Avrupa Birliği direktiflerine uygun ve dünyadaki örneklerinin de ötesinde bir sistem. e-GKS ile, dünyada ilk defa sınır ötesi oy kullanmanın önündeki tüm engeller ortadan kaldırıldı. e-GKS, aralarında Financial Times'ın da yer aldığı yabancı medyada ve uluslararası inceleme ve raporlarda örnek gösteriliyor.

Tüm bileşenleri ve yazılımı MKK tarafından tamamlanan e-GKS; TÜBİTAK tarafından Ar-Ge desteği aldı. Ayrıca, "Best Use Of Online Services (Çevrimiçi Hizmetlerin En İyi Kullanımı)" kategorisinde Uluslararası "Financial Sector Technology Awards" Yarışmasında ve Türkiye Bilişim Derneği'nin "Bilişim 2013 Hizmet Ödülü" kapsamında "Yenilikçi Uygulama" kategorisinde birincilik ödülleri kazandı.

e-GKS son olarak 2014 International Data Corporation, Türkiye CIO Zirvesi'nde "En İyi İnovasyon" ve "En İyi Maliyet Verimliliği" projesi dallarında ödüle layık görüldü. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Sermaye Piyasası Kurulu Vahdettin Ertaş Yakup Ergincan Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

23 Nisan'da Hastane ve Eczaneler Çalışıyor mu? Sağlık Hizmetleri Durumu Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe) Derin Futbol ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?????? 23 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title