Haberler

e-Defter Uygulaması ile Şirketler Tasarrufa Gidiyor

Güncelleme:

01 Ocak 2015 tarihi itibarı ile Türkiye'de e-Fatura mükellefi olan 20.000 firmaya e-Defter uygulamasına geçiş zorunluluğu getiriliyor.

Kurumlara operasyonel süreçlerinde önemli kolaylıklar sunacak olan e-Defter uygulaması ile şirketler büyük ölçüde maliyet tasarrufu sağlayacaklar.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayımladığı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile şirketlere 01 Ocak 2015 tarihinden itibaren elektronik defter tutma zorunluluğu getiriliyor. Şirketlere büyük maliyet avantajları sağlayan bu uygulamanın Türkiye ekonomisine de önemli katkılar sağlayacağı öngörülüyor. Elektronik Finansal Uygulamalar konusunda ülkemizde birçok ilke imza atan İdea Teknoloji Çözümleri, bu kapsamda Türkiye'nin "muhasebe sistemi bağımsız" ilk e-Defter çözümü olan VisionPlus e-Defter Uygulaması ile e-Defter oluşturma ve saklama süreçlerini kolaylaştırıp kurumların verimliliklerini arttırıyor.

Hukuki ve teknik düzenlemeler bütünü olan VisionPlus e-Defter Uygulaması ile şirketlerin defterlerinin elektronik dosya biçiminde hazırlanması, kağıt olarak bastırılmaksızın kaydedilmesi, değişmezliğinin, bütünlüğünün ve kaynağının doğruluğunun garanti altına alınması, ilgililer nezdinde ispat aracı olarak kullanılabilmesi mümkün oluyor.

Türkiye'deki muhasebe sistemi bağımsız ilk e-Defter uygulaması olan VisionPlus e-Defter'i geliştiren İdea Teknoloji Çözümleri'nin Yönetici Ortağı Sn. Bahadır Onay VisionPlus e-Defter ile e-Defter kapsamındaki tüm yasal zorunlulukların hızlı ve kolay bir şekilde karşılanmasına olanak tanıdıklarını ifade ederek şunları söyledi: "Dünyada teknolojik altyapılar hızla gelişirken, şirketler de iş yapış şekillerini yenilenen koşullara uyarlamaya çalışıyor. Bu çerçevede firmaların gerçekleştirmesi gereken dönüşümün en önemli adımlarından birini e-Deftere geçiş süreci oluşturuyor. e-Defter uygulaması, Türk Ticaret Kanununa göre tutulması zorunlu olan defterlerde yer alması gereken bilgileri kapsayan elektronik kayıtların tamamına verilen isim. e-Defter uygulaması aynı zamanda mükelleflerin vergisel birçok amacına katkıda bulunacak bir uygulama. Uygulamaya geçilebilmesi için mükelleflerin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından onaylanmış yazılımlardan birini kullanması veya kendi yazılımını kendisi geliştirmesi gerekiyor. Bu kapsamda geliştirdiğimiz, VisionPlus e-Defter çözümü Türkiye'nin Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan (GİB) yazılım uyumluluk onayını alan ilk platform bağımsız e-Defter uygulaması oldu. Bir başka deyişle çözümümüzün, tüm muhasebe programları ile uyumlu olarak çalışabilen bir altyapısı olduğu GİB tarafından onaylanmıştır. Dolayısıyla firmaların kullandığı muhasebe programı veya ERP sistemi ne olursa olsun VisionPlus e-Defter ile, bu konudaki tüm yasal ve teknik gereklilikleri çok uygun aylık servis bedelleri ile hiçbir ilk yatırım maliyeti olmadan karşılayabilmeleri mümkündür. "

e-Defter uygulamasının kurumlara sağladığı operasyonel kolaylıklar ve maliyet avantajlarına da değinen Onay sözlerine şöyle devam etti: "Kurumlar e-Defter uygulamasına geçiş ile birlikte defter kayıtlarının oluşturulması ile ilgili yükümlülükleri değişen teknolojik ve idari ihtiyaçlara uygun olarak revize ettirmektedir. Bunun yanı sıra şirketler e-Defter uygulaması ile birlikte defter basım masrafı, noter onay masrafı, aylık / yıllık e-defter onaylama masrafı, aylık / yıllık e-defter arşiv masrafı vb. kalemleri ortadan kaldırıyor. Yılda 1.000.000 sayfalık defter tutan büyük ölçekli işletmeler için her yıl noter masrafı 184.000.000 TL noter masrafı, 38.000 TL kağıt maliyeti, 63.000 TL kartuş maliyeti, ise 20.000 TL personel maliyeti bulunmaktadır. Genel toplama baktığımızda bu ölçekte bir firmanın yılda 305.000.000 TL gibi bir defter masraf bulunmaktadır. e-Defter uygulaması ile tüm bu maliyetler ortadan kalkmakta ve uygulama başta işletmeler olmak üzere ülke ekonomisine göz ardı edilemeyecek büyüklükte katkılar sağlamaktadır." dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Gelir İdaresi Başkanlığı Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title