Haberler

Duterte İsyancılarla Ateşkes İstiyor

Filipinler'de 9 Mayıs'ta düzenlenen devlet başkanı seçimini kazanan Rodrigo Duterte'nin, Norveç'in Oslo kentinde düzenlenen ve barış müzakerelerine dönüşmesi beklenen gayri resmi ön görüşmenin ardından komünist isyancılarla ateşkes ilan etmek istediği bildirildi.

Filipinler'de 9 Mayıs'ta düzenlenen devlet başkanı seçimini kazanan Rodrigo Duterte'nin, Norveç'in Oslo kentinde düzenlenen ve barış müzakerelerine dönüşmesi beklenen gayri resmi ön görüşmenin ardından komünist isyancılarla ateşkes ilan etmek istediği bildirildi.

GMA News'de yer alan habere göre, Duterte'nin yeni hükümetinde Devlet Başkanlığı Barış Müşaviri olarak görev alması beklenen Silvestre Bello, Duterte'nin devlet başkanlığı görevini devralmasından sonra başlayacak resmi görüşmelerin ardından komünist isyancılarla ateşkese varmak istediğini belirtti.

Bello, Davao kentinde gazetecilere yaptığı açıklamada, resmi görüşmelerin temmuz ayının üçüncü haftası başlayacağını, Oslo'daki görüşmeler sırasında, tarafların Duterte'nin görevdeki ilk yılında müzakereleri sonlandırmak konusunda anlaştığını belirterek, "Sizlere sonuçların olumlu yönde olduğunu söylemekten çok büyük mutluluk duyuyorum. Görüşmelerin 9 ila 12 ay sürmesine karar verildi." dedi.

Filipinler'in yerel TV5 haber sitesinde yer alan haberde de hükümet adına Oslo'daki görüşmeye katılan heyetteki Hernani Braganza'nın sosyal medya hesabında, hükümet yetkililerinin Filipinler Komünist Partisi (CPP) temsilcileriyle çektirdiği fotoğrafı "Bir daha görüşene kadar" notuyla paylaşmıştı.

Fotoğrafta kurulacak hükümeti temsilen, Duterte'nin yeni hükümetinde Devlet Başkanlığı Barış Müşaviri olarak görev alması beklenen Jesus Dureza ve Silvestre Bello'nun, isyancıları temsilen de CPP'nin silahlı kanadı Yeni Halk Ordusu (NPA), NPA'nın siyasi kanadı Ulusal Demokratik Cephe (NDF) üyeleri ve CPP'nin Hollanda'da sürgünde olan kurucusu Jose Maria Sison'un olduğu görülüyordu.

Görüşmeye gözlemci olarak katılan bir yetkili, tarafların Duterte'nin devlet başkanlığı görevini 30 Haziran'da yemin ederek devralmasından sonra başlayacak resmi görüşmelerle ilgili beklentilerinin "iyimser" olduğunu belirtmişti.

NPA, Filipinler'de 1969'dan bu yana saldırılar düzenliyor. Asya'nın en uzun soluklu direniş hareketlerinden biri kabul edilen örgütün silahlı eylemlerinde resmi rakamlara göre 40 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Taraflar arasında süren barış görüşmeleri, hükümetin tutuklu isyancıları serbest bırakmayı reddetmesi üzerine Şubat 2013'te sona ermişti.

Filipinler'de NPA'ya mensup 4 bin 700 militanın bulunduğu tahmin ediliyor.

Yeni hükümet adına görüşmelere katılan heyetin, hükümet Duterte'nin devlet başkanlığı görevini 30 Haziran'da yemin ederek devralmasından sonra göreve başlayacağı için resmi olarak herhangi bir konuda taahhütte bulunma yetkisi bulunmuyor.

Duterte, seçildikten hemen sonra Filipinler Komünist Partisi üyelerine kabinede yer verebileceğini ve Ebu Seyyaf örgütü ile görüşebileceğini açıklamıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Filipinler Norveç Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title