Haberler

Duterte'den "Görevden Alınmaktan Korkmuyorum" Açıklaması

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, hakkındaki görevden alınmasına ilişkin şikayetten ve yürüttüğü uyuşturucuyla mücadele programına karşı açılacak uluslararası bir davadan korkmadığını belirtti.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, hakkındaki görevden alınmasına ilişkin şikayetten ve yürüttüğü uyuşturucuyla mücadele programına karşı açılacak uluslararası bir davadan korkmadığını belirtti.

Duterte, Myanmar ziyareti öncesinde Davao'da düzenlediği basın toplantısında, Filipinli bir milletvekilinin, hakkında uyuşturucuyla mücadele politikası çerçevesinde yürütülen operasyonlarda öldürülen çok sayıda kişi ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle görevden alınması yönünde şikayette bulunmasını değerlendirdi.

Yasa dışı öldürmeleri tasvip etmediğini söyleyen Duterte, hakkındaki şikayeti, ülkesindeki demokratik bir seçenek olarak hoş gördüğünü ancak bu şikayetin, uyuşturucuyla mücadelesini sona erdirmeyeceğini kaydetti.

Yalnızca uyuşturucu tacirlerinin ticareti durdurmaları halinde operasyona son vereceğini söyleyen Duterte, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ile ya da görevden alınmakla gözünü korkutamayacaklarını vurgulayarak, "Yasalara uyun. Metamfetamini bırakın ve yarın kimse ölmesin." dedi.

Kendi adamlarını ölmüş görmektense suçluların ölmesini tercih ettiğini belirten Duterte, güvenlik güçlerine yeni bir talimatta bulunarak, hayatlarını tehdit eden suçlulara ateş etmelerini istedi.

"Askerlerimin öldürüldüğünü, ölülerin benim tarafımda olduğunu görmek istemiyorum." diyen Duterte, "Binlerce ya da milyonlarca da olsalar, suçluların ölmesini tercih ederim, onlar önce gitmeli." diye konuştu.

Duterte, "Suçluysan ve suçüstü yakalandıysan çatışma çünkü bir adamı hayatını kaybetme tehlikesine sokarsan, benim emrim seni vurması yönünde olur." ifadesini kullandı.

Filipinli bir milletvekili, uyuşturucu operasyonlarında çok sayıda yargısız infaz gerçekleştirdiği, yolsuzluk yaptığı, kamu güvenini zedelediği ve anayasayı ihlal ettiği iddiasıyla Duterte hakkında şikayette bulunurken, bir hukukçu da ülkede yargısız infazlar yaşandığı gerekçesiyle Duterte hakkında UCM'de dava açmakla tehdit etmişti.

Devlet başkanlığı koltuğuna geçen yıl 30 Haziran'da oturan Duterte, uyuşturucu ve yolsuzlukla mücadeleye öncelik vereceğini açıklamıştı. Rodrigo Duterte'nin uyuşturucuyla mücadele çerçevesinde emniyet güçlerine "vur emri" vermesi sonucu binlerce şüpheli, güvenlik güçleri tarafından öldürülmüştü.

Ülkedeki uyuşturucu sorunuyla mücadele çerçevesinde ilgili kişilerin "katledilmesi" gerektiğini savunan Duterte, "Hitler, 3 milyon Yahudi'yi katletti. Filipinler'de 3 milyon uyuşturucu bağımlısı var. Ben de bunları katletmekten mutlu olacağım. Hitler'in kurbanları masum kişilerdi. Benim hedefimdekiler ise suçlular. Bunlardan kurtulmak, ülkemdeki uyuşturucu sorununa son verecek ve gelecek nesilleri bu beladan kurtaracak." ifadelerini kullanmıştı.

Duterte hükümeti, Filipinli ve yabancı insan hakları örgütleri tarafından sert bir dille eleştiriliyor. Bu örgütler, Filipinler hükümetinin "insanlığa karşı suç" işlediğini savunuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Uluslararası Ceza Mahkemesi Filipinler Myanmar Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title