Haberler

Dünyanın Şairleri İstanbul'da Buluşuyor: İstanbulensis Şiir Festivali Başlıyor

Sultanbeyli Belediyesi tarafından bu sene 5'incisi düzenlenen İstanbulensis Şiir Festivali, dünyanın dört bir yanından gelen şairleri bir araya getiriyor. Yarın akşam Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenecek gala ile başlayacak İstanbulensis Şiir Festivali'nde Türkiye dahil 20 ülkeden 50 şair yer alacak. Festivalin bu yılki konusu 15 Temmuz temasından yola çıkarak 'Direniş ile Gelen Birliktelik ve Diriliş Ruhu…' olarak belirlendi.

"LUGATLARIMIZDAN GÜZEL KELİMELERİ ÇIKARDIK"

İstanbulensis Şiir Festivali'nin düzenleme kurulunda Prof. Dr. İskender Pala, Prof. Dr. Fatih Andı, Prof. Dr. Cengiz Tomar ve Cahit Koytak bulunuyor. Sepetçiler Kasrı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Festival düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. İskender Pala, "Dünya o hale geldi ki, insanların gönüllerinden çıkanlar zihinlerinden çıkanlarla örtüşmez hale geldi. Böyle olunca biz duygularımızı, gülümsemelerimizi, güzellikleri ve tebessümleri unuttuk. Lugatlarımızdan güzel kelimeleri çıkardık, kötü kelimeler lugatlarımıza girdi. Eğer şairler gerçekten bir ülkede, dünyanın en güzel sözlerini söylemeye başlarlarsa bütün güzel kelimeler tekrar sözlüklerimize ve bizim dünyamıza yeniden girecektir" şeklinde konuştu.

"FETÖ'YE KARŞI ORTAYA KOYULAN DESTAN, EN GÜZEL ŞİİRLE ANLATILABİLİRDİ"

Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, festivale her yıl olduğu gibi bu yıl da yerli ve yabancı birçok şairin katılacağını hatırlattı. Keskin şöyle konuştu: "Bu sene de 15 Temmuz işgal girişimine karşı koyarak, cennet vatanımızı hainlere teslim etmeyen, aziz milletimiz, bizlere ilham oldu. Aziz milletimizin 15 Temmuz'da gösterdiği destansı direnişi, bizler de şiir festivalimize taşıdık. Küresel güçlerin taşeronu haline gelen FETÖ'ye karşı ortaya koyulan bu destan, bize göre en güzel şiirle anlatılabilirdi. Acılarımızı, sevinçlerimizi mısralara döktüğümüz şiirin, bu sefer de destanımızı anlatmasını istedikö dedi. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenecek galanın ardından şairlerin 4 gün boyunca Sultanbeyli genelinde bulunan okullara giderek öğrencilere şiirlerini okuyacaklarını aktaran Keskin, "Öğrencilerimizle şairlerimizi buluşturacak ve öğrencilerimizin arasından yeni şairler çıkması için çaba harcayacağız. Milletimizin ortaya koyduğu direnişi yeni kuşaklara aktarmalı ve onlarında milli ve manevi duygularla yetişmesi için çaba göstermeliyiz diye düşünüyoruz".

LATİN AMERİKA'DAN TÜRKİYE'YE ŞİİR YOLCULUĞU

Arjantin'den gelen şair Florancia Aisha Duranti festivale katılmaktan duyduğu mutluluğu anlatarak, "Çok duygulu ve mutluyum. Burada sizlerle olmak çok güzel. Farklı yüreklerden gelen duygular, düşünceler tek bir kalp içinde birleşti adeta. Mevlana'yı okuyorum ve seviyorum. Kendim de ruhani konularda, mitler üzerine şiir yazmayı seviyorum" dedi. Şilili şair Monica Canulef ise yerel bir kültür olan Mapuche olduğunu söyleyerek, "Şiirlerimde kendi kültürümü yaşatmaya ve yansıtmaya çalışıyorum. Din ve kültürler birbirlerinden farklı olsalar dahi özünde aynı iyiliğe ve güzelliğe sahip olduklarını düşünüyorum" dedi.

YABANCI KATILIMCILAR

Festivale 20 ülkeden şair katılıyor. Bosna Hersek'ten Cemalettin Latiç, Lübnan'dan Refet Muhammed Reşid El-Mikati, Rusya'dan Meşbaşe İshak, Filistin'ten İbrahim Nasrallah, Meksika'dan Dolores Dorantes, Portekiz'den Rui Colas, Şili'den Monica Canulef, Azerbaycan'dan Humay Mahmudova, Arjantin'den Florancia Aisha Duranti, Kenya'dan Muhammed Eno, Fas'dan Ahmu El-Hasan El-Ahmedi, Mısır'dan Arif Kharki Abu Khudairi, Abdurrahman Yusuf El-Kardavi, Irak'tan Fevzi Kerim, Moğolistan'dan Leetiv Namdag Janchivin, Hollanda'dan Erik Lindner, Norveç'ten Ingrid Storholmen, Ukrayna'dan Vasyl Makhno, Macaristan'dan Krisztina Toth ve Slovenya'da Barbara Pogacnik katılımcılar arasında yer alıyor.

YERLİ KATILIMCILAR

Türkiye'den ise festivale Cahit Koytak, Hüsrev Hatemi, Nurullah Genç, Cevdet Karal, İnci Okumuş, Mürsel Sönmez, İsmail Kılıçarslan, Mustafa Akar, Ali Ayçil, Zeynep Arkan, Şeref Akbaba, Metin Önal Mengüşoğlu, Celal Fedai, Hüseyin Akın,Hayriye Ünal, Ali Ural, Ayşe Sevim, Serdar Kacır, Yusuf Şahin, Hakan Arslanbenzer, İhsan Deniz, Ulaş Konuk, Ercan İriş, Kadir Ünal,Ahmet Şefik Vefa, Ahmet Akın, Hatice Ermiş Özdemir, Abdunnasır Doğru gibi isimler katılıyor. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sultanbeyli İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title