Haberler

Dünyanın İlk Duble Yolu Adana'da Bulundu

Güncelleme:

Adana'da bulunan Anavarza Antik Kenti, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı. "Dünyanın ilk planlanmış duble yolu"nun yer aldığı antik kentin ortasından geçen 34 metre genişliğindeki cadde "Bugüne kadar açığa çıkarılan en büyük ana cadde" olma özelliği taşıyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in destekleriyle Adana'ya yapılan yatırımlar büyük bir hızla devam ediyor. Türkiye'nin en önemli antik kenti olma özelliğine sahip olan Anavarza'yı gün yüzüne çıkarmak ve restorasyon çalışmalarını gerçekleştirmek için yetkililer yoğun çaba harcıyor. 2013 Ağustos ayında başlanılan çalışmalarda inanılmaz yol katedilmiş durumda. 2 bin dönümlük antik kentte çalışmalar, 40 kişilik uzman ekip öncülüğünde gece-gündüz sürüyor.

DÜNYANIN İLK DUBLE YOLU

Kilikya ovasının önemli merkezlerinden olan Anavarza Antik Kenti, Roma, Bizans, Sasani, Ermeni ve Osmanlı Devleti gibi Anadolu'nun önemli medeniyetlerinin kültür izlerini taşıyor.

Antik kentin kronolojisi ve ön plana çıkan özellikleri konusunda bilgi veren Çukurova Üniversitesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Gülşen, dünyanın ilk planlanmış duble yolunun Anazarva'da yer aldığını belirtti. Antik kentin ortasından geçen 34 metre genişliğindeki yolun, "dünyanın bugüne kadar açığa çıkarılan en büyük ana caddesi" olma özelliği taşıdığını açıklayan Gülşen, şu ana kadar 200 metresi ortaya çıkarılan caddenin toplam uzunluğunun ise 2 bin 700 metre" olduğunu bildirdi. Gülşen, söz konusu caddenin hem sağ hem de sol tarafa yerleştirilecek sütunlarla onarılacağını söyledi.

Anadolu'nun en büyük stadyumunun Anavarza'da bulunduğunu açıklayan Gülşen, olimpiyat oyunlarının bu kentte düzenlendiğinin ise sikkelerin üzerine basılı figürlerle belgelendiğini bildirdi.

EFES'TEN 10 KAT DAHA BÜYÜK

Anavarza'nın Anadolu'nun bilinen en büyük antik kenti Efes'ten 10 kat daha büyük olduğunu vurgulayan Gülşen, "Burası Anadolu'nun yalnızca bilim ve kültürüne değil aynı zamanda tarihine de ışık tutacak" dedi.

Kazı çalışmaları öncesi yapılan yüzey araştırmalarında bin 360 sütun tespit edildiğini açıklayan Gülşen, "Bu inanılmaz bir rakam. 10 antik kentte bulunan sütun sayısı sadece yüzey araştırmalarında ortaya çıkarıldı. Kazı çalışmalarında 70 sütun tespit ettik. Çalışmalar devam ederse tahminen 10 yıl sonra 3-4 bin sütün ortaya çıkarılacak. Bunlar tekrar ayağa kaldırılma çalışmalarıyla birlikte dünyanın en görkemli antik kentini yeniden oluşturacak" açıklamasında bulundu. Gülşen, Anavarza'da 2 hamam, 3 kilise, meclis binası ile Anadolu'daki en büyük amfitiyatronun yer aldığını belirtti.

KİLİKYA'NIN İLK VE TEK, HEYKELLİ ZAFER TAKI ANAVARZA'DA

"Ala Kapı" olarak bilinen "Zafer Takı" çevresinde yer alan mimariye ait blokların temizlenmesine öncelik verildiğini dile getiren Gülşen, Kilikya bölgesindeki ilk ve tek, heykelli, nişli ve süslü Zafer Takı'nın Anazarva'da bulunduğunu kaydetti.

Zafer Takı'na ait blokların belgelenme çalışmalarının devam ettiğini bildiren Gülşen, "2015 Nisan ayında çekirdek yapının rölöve ve rekonstrüksiyon çizimleri tamamlanarak statik, harç ve malzeme analizleri ile restorasyonuna başlanması hedefleniyor. Her bir taş tek tek yerine konulacak" diye konuştu.

İHA YARDIMIYLA KENTİN SİLÜETİ BELİRLENİYOR

Gülşen, kentin şeklinin ortaya çıkarılması için İnsansız Hava Aracı'nın (İHA) kullanıldığını açıkladı.

Çok geniş bir araziye kurulu Anavarza'da şehrin güvenliğini sağlayan akropol yerleşmesi bulunduğunu söyleyen Gülşen, kenti çevreleyen surların toplam uzunluğunun ise bin 500 metre olduğunu belirtti. Her 70 metrede bir burç bulunduğuna dikkat çeken Gülşen, "Surların rektogonal bir sur sistemiyle yapıldığını" kaydetti.

Roma'nın ordugah kenti olan Anavarza'nın Ortadoğu ve Mezopotamya'yı elinde tutan stratejik bir özelliği olduğunu söyleyen Gülşen, "Bu kentte asker ve yerli halkla beraber 80 bin kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. Anavarza hiçbir savaşı kaybetmemiş. Anavarza'nın antik kaynaklarda adı Anazarbos, Anazarba, Aynızarba veya Anazarbus olarak geçer. Kentin adı eski Farsça Na-barza yani 'yenilmez' kelimesinden geldiği biliniyor" dedi.

TIP VE ECZACILIK BİLİMİNİN KURUCUSU ANAVARZA'DA DOĞDU

Gülşen, "Kentte Homer ve Eflatun'un da yaşadığı düşünülen kentte bir üniversite de yer alıyor. Ayrıca tıp ve eczacılık biliminin kurucusu Deoskorides Anavarza'da doğdu, kitaplarını bu şehirde yazdı. Ölümsüzlüğü bulduğunu belirten Lokman Hekim ile de bir paralellik kurulabilir. Aynı yıllarda yaşamışlardır" dedi. Gülşen, kazı çalışmalarının bu hızda devam etmesi halinde kentin büyük bir kısmının 3-4 yıl içerisinde ortaya çıkarılacağını açıkladı.

YENİ ADANA MÜZE KOMPLEKSİ'NİN İLK ETABINDA SONA YAKLAŞILDI

Adana Milli Mensucat Fabrikası'nın bulunduğu yere kurulacak "Yeni Adana Müze Kompleksi", 2015 Ocak ayında ilk etabı tamamlanarak Ortadoğu'nun en büyük ve en pahalı müzesi olma ünvanını elde edecek. 68 bin 530 metrekarelik alanda, 2 bin tarihi eser sergileneceği müze için yaklaşık 26 milyon lira ödenek tahsis edildi.

TARHUNTA HEYKELİ DİKKAT ÇEKECEK

Müze aynı zamanda Türkiye'nin en önemli kentlerinden olan Adana'nın geçmişi aydınlatacak. Prehistorik dönemden İslam tarihine kadar pek çok eserin sergileneceği müzede dikkatleri çekecek en önemli eser ise Hitit dönemine ait, Hurrilerin gökyüzü ve fırtına tanrısı olarak taptıkları 2 metre boyundaki "Tarhunta" heykeli olacak.

Yeni müzede ziyaretçi, geçmiş uygarlıkların emeklerinin, düşüncelerinin, inançlarının eserlerini, dönemlerinin yaşam ve sanatını öğrenmesinin yanında kafeteryasında soluklanıp bir çay içecek, kütüphanesinde araştırıp öğrenecek, çocuğu oyun salonlarında hoşça vakit geçirecek, sinema salonlarında vizyondaki filmleri izleyerek bir günü dolu dolu yaşayacak. Ayrıca Akdeniz kültüründe önemli yeri olan narenciye ağaçları da müzenin bahçesinde yerini alacak.

KENDİ ENERJİSİNİ KENDİ ÜRETECEK

Müzede Adana ve çevresinden çıkarılan mozaikler müzede 600 metrekarelik alanda sergilenecek. Çelik konstrüksiyonla depreme dayanıklı şekilde yapılan müze aynı zamanda en son teknoloji kullanılıyor. Yerleştirilen güneş enerjisi panelleriyle müze, kendi enerjisini kendi üretecek. Müze tamamlandıktan sonra düzenlenecek tanıtım etkinlikleriyle burada sergilenecek eserler dünyaya tanıtılacak. -

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ömer Çelik Türkiye Roma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title