Haberler

Dünyanın En Pahalı Şehri Hong Kong

İnsan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer'in 2016 yılı Yaşam Maliyeti Araştırması'na göre, bu yıl dünyanın en pahalı şehri Hong Kong olurken, İstanbul 101. sırada yer aldı.

Mercer'den yapılan açıklamaya göre şirketin beş kıtada 209 şehirde gerçekleştirilen Yaşam Maliyeti Araştırması sonuçlandı.

100 puana sahip New York'un temel alındığı araştırmada, veri toplama evresinde dünyada yaşanan doğal afetler, ekonomik ve politik dalgalanmalar, döviz kurlarındaki hareketlilik, enflasyon ve konaklama ücretlerindeki dalgalanmalar dikkate alındı.

Her şehirde konut, ulaşım, yiyecek, giyim, ev eşyası ve eğlence dahil olmak üzere 200'den fazla kalemin karşılaştırmalı maliyetlerinin ölçüldüğü araştırma sonuçlarına göre, 2016 yılının en pahalı şehri Hong Kong, yaşam maliyeti en düşük yeri ise Namibya'nın Windhoek kenti oldu.

Listede Hong Kong'un ardından Luanda, Zürih ve Singapur en pahalı kentler olarak sıralandı. Tokyo ise geçen seneye göre 6 basamak yükselerek 5. sıraya tırmandı.

Geçen sene aynı araştırmada 99. sırada yer bulan İstanbul ise bu yıl listede 101. sıraya yerleşerek, yaşam maliyeti açısından geçen yıla göre daha "ucuz" bir şehir olarak listedeki yerini aldı.

Amerika'nın en pahalısı New York

Yaşam Maliyeti Araştırması'na göre geçen sene olduğu gibi Amerikan dolarının değer kazanmasıyla Amerika'da birçok şehir sıralamada yükseldi.

Buna göre araştırmada 11. sıraya yükselen New York Amerika'nın en pahalı şehri olmaya devam ederken, 9 basamak yükselen Los Angeles 27'inci, San Francisco ise 26'inci sırada yer aldı.

Geçen sene 50'nci sırada bulunan Washington ise bu yıl 38. sırada kendisine yer buldu.

Kanada dolarının değer kaybetmesiyle Vancuover 23 sıra düşüşle 142. sırada yer alırken, Toronto da 17 sıralık düşüşle 143'üncülüğe geriledi.

Avrupa'nın en pahalısı Zürih

Yaşam Maliyeti Araştırması'nın 2016 sonuçlarına göre Zürih, Avrupa'daki en pahalı şehir unvanını korudu.

Araştırmada İsviçre şehirlerinden Cenevre sekizinci sırada yer alırken, Bern İsviçre frangının Amerikan doları karşısında değer kaybetmesiyle 13. sıraya yerleşti.

Londra da düşüş yaşayan şehirlerden biri oldu ve 17. sırada kendisine yer buldu. 44. sıradaki Paris, 50. sıradaki Milano, 54. sıradaki Viyana ve 58. sıradaki Roma ise geçen seneki yerlerini korudu.

Avrupa'da birkaç yerel para biriminin dolar karşısında kan kaybetmesi sonucu bazı şehirler sıralamada geriledi. Buna ek olarak güvenlik unsurları, toplumsal huzursuzluk ve ekonomik göstergelerin de Avrupa'yı etkilediği görüldü.

Ortadoğu'nun en pahalısı Dubai

Araştırmada Hong Kong dünyanın en pahalı şehri olurken, Singapur 4, Tokyo 5, Şangay ise 7'inci sırada yer aldı.

Japonya şehirleri Japon Yeni'nin dolar karşısında değer kazanması sonucu sıralamada yükselirken, Çin Yuanı'nın değer kaybetmesi sonucu da Çin şehirleri düşüş gösterdi.

Genel olarak expat (yurt dışı görevlendirme) dünyası olarak bilinen Orta Doğu'da, en pahalı şehir unvanını listede 21'inci sırada yer alan Dubai elde etti.

Abu Dabi 25'inci sırada yer alırken, 121'inci sırada yer alan Cidde, Orta Doğu'nun en ucuz şehri oldu.

Özellikle kira fiyatlarının artışa geçmesi ve bazı şehirlerin genel sıralamada düşüşe geçmesinden dolayı Dubai ve Abu Dabi sıralamada yukarılara tırmandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Mercer Türkiye Genel Müdürü Dinçer Güleyin, 2016 yılında yaşam maliyeti olarak, geçen yıla göre 2 basamak azalan ve pahalı şehirler arasında ilk 100'de yer almayan İstanbul'un sadece ufak bir farklılıkla yerini koruduğunu bildirdi.

"Mart 2015-Mart 2016 döneminde TL'nin dolar karşısında yüzde 18 değer kaybetmesine rağmen listedeki diğer şehirlerin düşüş göstermesi sebebiyle İstanbul'un sıralamadaki yeri çok değişmedi." diyen Güleyin, özellikle Avrupa'da bazı para birimlerinin Amerikan doları karşısında değer kaybetmesi sonucu Oslo ve Moskova başta olmak üzere birçok Avrupa şehrinin sıralamada düşüş eğilimi gösterdiğini dile getirdi.

Tablolar

Yaşam Maliyeti Araştırması'na göre yaşam maliyeti en yüksek şehirler şöyle;

Mercer'ın Yaşam Maliyet Araştırması – 2016 Dünya sıralaması

Sıralama

Şehir

Ülke

2015

2016

2

1

HONG KONG

Hong Kong

1

2

LUANDA

Angola

3

3

ZÜRİH

İsviçre

4

4

SİNGAPUR

Singapur

11

5

TOKYO

Japonya

13

6

KİNŞASA

Demokratik Kongo Cum.

6

7

ŞANGHAY

Çin

5

8

CENEVRE

İsviçre

10

9

N'DJAMENA

Çad

7

10

PEKİN

Çin

Yaşam Maliyeti Araştırması'na göre yaşam maliyeti en düşük şehirler şöyle;

Mercer'ın Yaşam Maliyet Araştırması – 2016 Dünya sıralaması

Mart itibariyle sıralama

Şehir

Ülke

2015

2016

180

200

LUSAKA

Zambiya

188

201

GABORONE

Botsvana

205

201

KARAÇİ

Pakistan

204

203

TUNUS

Tunus

200

204

MİNSK

Beyaz Rusya

191

205

JOHANNESBURG

Güney Afrika

186

206

BLANTYRE

Malavi

207

207

BİŞKEK

Kırgızistan

200

208

CAPE TOWN

Güney Afrika

206

209

WINDHOEK

Namibya

Kaynak: AA / Ekonomi

Hong Kong İstanbul Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title