Haberler

Dünyanın Biyoçeşitliliği Expo'da Buluşacak

EXPO 2016 Antalya bünyesinde oluşturulan tematik bahçeler, kaktüslerden nohut, mercimek gibi tarla bitkilerine, bazıları endemik, yumrulu ve soğanlı bitkilerden su içinde yetişen türlere kadar dünyanın bitki zenginliğini Antalya'da bir araya getirecek.

GÜÇ GÖNEL - EXPO 2016 Antalya bünyesinde oluşturulan tematik bahçeler, kaktüslerden nohut, mercimek gibi tarla bitkilerine, bazıları endemik, yumrulu ve soğanlı bitkilerden su içinde yetişen türlere kadar dünyanın bitki zenginliğini Antalya'da bir araya getirecek.

Üzerine kurulduğu alanın boyutları, yapılan yatırımların hacmi ve ziyaretçi sayısı bakımından "Olimpiyatlar ve Dünya Kupası'ndan çok daha görkemli bir organizasyon" diye nitelendirilen ve Türkiye'nin ilk kez botanik alanında evsahipliği yapacağı EXPO 2016 Antalya'nın resmi açılışı, 22 Nisan'da gerçekleştirilecek.

"Çiçek ve çocuk" temasıyla düzenlenecek botanik EXPO'su, 6 ay açık kalacak.

Etkinlik sadece Türkiye'nin tanıtım faaliyetlerine katkı sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda dünyanın farklı ülkelerinde yetişen bitki türlerinin Antalya'da buluşmasına da imkan sağlayacak.

Aksu ilçesi sınırlarında kalan bin 121 dekarlık EXPO alanında, başta çocuklar olmak üzere ziyaretçilere hem bilgilendirici hem de eğlendirici faaliyetler sunulacak.

EXPO alanında oluşturulan "Tematik Bahçeler" ise aralarında nesli tükenmekte olan endemik türlerin de bulunduğu çok sayıda bitki türünü Antalya'da buluşturacak.

Tematik bahçelerde kaktüs, etli yapraklı ve gövdeli bitkiler, su kıyısı, kenarı ve içinde yetişen sucul bitkiler, yulaf, nohut, mercimek buğday gibi yerel ve yabani tür tarla bitkisi, soğan ve yumrulu bitkiler ile tıbbi aromatik bitkiler yer alacak.

Alanda oluşturulan Türkiye Biyoçeşitliliği Tema Parkuru'nda ise Avrupa-Sibirya, İran-Turan ve Akdeniz bitki coğrafyası bölgelerinden bitki türleri sergilenecek.

"Tematik bahçeleri önemsiyoruz"

EXPO 2016 Antalya Peyzaj ve Bahçe İşleri Direktörü Dr. Ece Gökok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, EXPO alanının genel bitkilendirmesi ve peyzaj çalışmalarının yanı sıra "koleksiyon bahçeleri" olarak nitelendirdikleri tematik bahçeleri çok önemsediklerini dile getirdi.

Gökok, bu bahçelerde sergilenecek bitkilerin, bazı fidanlıklar, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü gibi merkezlerden temin edildiğini anlattı.

Alandaki Geofit Bitkiler Bahçesinde 64 tür soğanlı ve yumrulu bitki bulunduğunu kaydeden Gökok, burada ilkbaharda çiçeklenen türlerin dikimini tamamladıklarını, 30 adet sonbaharda çiçeklenecek türün de haziran sonunda alana getirileceğini açıkladı.

Tıbbi Aromatik Bitkiler Bahçesinde sergilenecek türlerin Anadolu kökenli olduğunu belirten Gökok, bu alanda 68 türde bitki bulunduğunu, bunların 7'sinin de Antalya'ya özgü endemik bitki türü olduğunu bildirdi.

-"Türkiye bahçesi"

Gökok, Türkiye Biyoçeşitliliği Tema Parkuru'nda üç bitki coğrafi bölgesine ait bitki türü bulunacağını ifade ederek, "Türkiye, hem tür çeşitliliği hem de endemik bitkiler açısından çok zengin. Bu zenginliği sergilemek amacıyla buraya 'Türkiye bahçesi' diyoruz. Burada doğal türlerimizi sergiliyoruz. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ile bir çalışma yürüttük. Şu anda ekimler yapıldı. Parkurda 565 tür bitki var." dedi.

Doğal bitkiler yönünden önemli bir koleksiyon oluşturduklarını vurgulayan Gökok, şöyle konuştu:

"Sadece tematik bahçelerimiz değil, aynı zamanda Türkiye Biyoçeşitliliği Tema Parkuru'nda sergileyeceğimiz doğal türler gelecek nesiller için bir miras olacaktır. Bitkilerde etiketler olacağı için çocukların görerek öğrenebilecekleri mekanlar yaratacağız. Özellikle Türkiye Biyoçeşitliliği Tema Parkuru'nda Türkiye'nin üç bitki coğrafya bölgesinden toplanan doğal türler sergileniyor. Tür sayısı olarak 565 türü bu mekanda sergileyeceğiz. Antalya'ya gelerek gezen bir çocuk Hakkari'den toplanan, Artvin'den toplanan bir bitkiyi burada görebilecek."

Gökok, alanda "81 İlden 81 Sembol Ağaç" adıyla bir proje de yürüttüklerini, bu proje kapsamında 81 ilin valilikleri aracılığıyla çeşitli ağaç ve fidanı getirdiklerini kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title