Haberler

Esenler, Kentsel Dönüşüm Sempozyumu İle Dünyaya Örnek Oldu

Güncelleme:

Esenler Belediyesi'nde düzenlenen Uluslararası Kentsel Dönüşüm Sempozyumu'nun son oturumunda çeşitli ülkelerden Kentsel Dönüşüm'de Uygulama Örnekleri sunuldu.

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Esenler'de 5 yıl sonra kentsel dönüşüm ürün verdiğinde, 1 metrekare inşaatın satış fiyatının 10 bin lira olacağını söyledi.

Esenler Şehir Düşünce Merkezi'nin koordinatörlüğünde, Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampusu Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşen sempozyumda yurt dışından; İngiltere ve Barcelona, Türkiye'den de Esenler ve Gaziantep-Şahinbey ilçelerinde yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları anlatıldı ve uygulama örnekleri sunuldu.

EN ÖNEMLİ SEBEP, BİLGİ TOPLUMU OLMAK

Oturum Başkanlığı'nı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Suna Kotan'ın yaptığı sempozyumda ilk konuşmayı Doç. Dr. Yusuf Arayıcı yaptı. İngiltere'den kentsel dönüşüm uygulama örnekleri sunan Arayıcı, kentsel dönüşümün sözcük olarak 'yeniden doğma' anlamı taşıdığını belirtti. "İngiltere'de kentsel dönüşümü zorunlu kılan en temel sebep, ekonomik sebeplerdir" diyen Arayıcı, İngiltere'de kentsel dönüşüm sürecinin fitilini sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçme düşüncesinin ateşlediğini söyledi. Arayıcı, İngiltere'nin bilgi odaklı kentsel dönüşüm projeleri yürüttüğünü de sözlerine ekledi.

İLERİCİ BİR DÖNÜŞÜM YAPILDI

Barcelona'dan kentsel dönüşüm uygulamaları sunmak üzere söz alan Barcelona Belediyesi Şehir Planlama Uzmanı ve Mimar Aurea Gallen Diaz, Barcelona'da gerçekleşen kentsel dönüşümün en önemli sebebi olarak şehrin 70'lerden sonraki kontrolsüz büyümesini gösterdi. 80'li yıllarda başlayan kentsel dönüşümün çevreye duyarlı, ticareti hareketlendiren ve konutlara değer katan bir yapıda yürütüldüğünü aktaran Diaz, "Proje, geleneksel yapıyı bozmadan, mevcut yapıyı güçlendirmek için yapıldı" dedi. Diaz, 90'lı yıllara gelindiğinde Barcelona Olimpiyatları'nın sağladığı kaynaklar sayesinde ulaşım sorunun da ortadan kalktığını söyledi. Yaklaşık 200 hektarlık alanda yapılan kentsel dönüşümün ilerici bir özellikte olduğunu kaydeden Diaz, "Böylece daha yoğun ve daha toplu bir şehir planlaması çıktı ortaya" diye konuştu. Diaz konuşmasının sonunda, "Barcelona'da şu anda eğitim ve iş arasında bir sinerji yaratıldı" dedi.

YENİ YERLEŞİM ALANLARI AÇILMALI

Sempozyumda konuşan Gaziantep Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu da, 5 Ekim 2012 tarihinde başlayan kentsel dönüşüm çalışmalarında insan odaklı, çarpık yapılaşmayla mücadele ederek yeşil alanı artırma düşüncesinin esas alındığını dile getirdi. "Kamulaştırmayla 4 yıl içinde 281 milyon TL yatırım yaptık" diyen Tahmazoğlu, çalışmalarını belediyenin kendi imkanlarıyla gerçekleştirdiklerini aktardı. Tahmazoğlu konuşmasının sonunda "Kentsel dönüşümün en önemli uygulamalarından biri de yeni yerleşim alanları açmak" dedi.

DÖNÜŞÜME ÖZEL SEKTÖR DESTEĞİ

Sempozyumda son konuşmayı ev sahibi Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu yaptı. "Esenler'de 1 kilometre karede 68 bin kişi yaşıyor" diyen Göksu, Esenler'de kentsel dönüşüm yapmanın çok büyük fedakarlık gerektirdiğini ve bu fedakarlığı gösterdiklerini söyledi. "Biz, Van depremi öncesinde başlamış olduğumuz dönüşüm çalışmalarımıza Van depremi sonrası ciddi bir emekle devam ettik" diye konuşan Göksu, bu çerçevede şu anda Esenler'de 5 noktada kentsel dönüşüm çalışmaları yaptıklarını kaydetti. Göksu, Esenler'de kamu desteğinin dışında özel sektör eliyle kentsel dönüşümün başlamış olmasının kendisini son derece mutlu ettiğini de dile getirdi.

ÖNCELİĞİMİZ, HAYAT KURTARMAK

Kentsel dönüşüm çalışmalarına öncelikle vatandaşın kendi çözemeyeceği sorunlu alanlardan başladıklarını ifade eden Göksu, bu sebeple ilk çalışmalarına Havaalanı Mahallesi'nden başladıklarını kaydetti. Turgutreis'te 282 konutu hak sahiplerine teslim ettiklerini belirten Göksu, Çiftehavuzlar Mahallesi'de devam eden çalışmaların yanı sıra Havaalanı Mahallesi'nde 2 bin, Tuna Mahallesi'nde 800 ve Oruçreis Mahallesi'nde de 262 konutu hak sahiplerine teslim edeceklerini açıkladı. Vatandaşın kentsel dönüşüme sıcak baktığını aktaran Göksu, "Artık vatandaş kendiliğinden dönüşümle ilgili bir kararlılık göstermeye başladı çünkü bizdeki kentsel dönüşüm, hayat kurtarmak içindir" dedi. Göksu konuşmasında "Esenler'de kentsel dönüşümde birincil önceliğimiz hayat kurtarmak çünkü biz deprem bölgesindeyiz, fay hattının hemen yanındayız ve yapı stoğumuz çok kötü ve Allah korusun, eğer bahsi geçen Marmara depremi olursa çok büyük zayiat verecek ilçelerden bir tanesiyiz" ifadelerine yer verdi.

ESENLER ALTIN DEĞERİNDE

Esenler'de 5 yıl sonra kentsel dönüşüm ürün verdiğinde 1 metrekare inşaatın satış fiyatının 10 bin lira olacağını iddia eden Göksu, "Esenler'de her kazmayı vurduğunuz yerden altın çıkıyor" dedi. Vatandaşın da bu kazancı ve yapılardaki tehlikeyi gördüğünü söyleyen Göksu, böylece ilçedeki dönüşümde ciddi mesafe kat edildiğini dile getirdi. "Hedefimiz bu 4 yıl içerisinde Esenler'i yüzde 30'un üzerinde dönüşmüş ve dönüşmeye yüz tutmuş bir şehir haline getirmek istiyoruz" diyen Göksu, "Esenler'de dönüşümde 3 şey çok önemlidir: Yerinde dönüşüm olacak, mutlak surette vatandaşa minimum düzeyde yük yüklenerek dönüşüm sağlanacak ve şehir, sosyal kapasitesini ve sosyal donatısını arttıracak. Bu üçünü yapmakla zorunluyuz. Bunun için Esenler Belediyesi artık belediye olarak kentsel dönüşümün rehberliğini ve kentsel dönüşümün danışmanlığını yapan konumunda olacaktır" şeklinde konuştu.

Konuşmacılar, oturumun sonunda dinleyenlerden gelen soruları da cevaplandırdı. Sempozyum, Prof. Dr. Mazhar Bağlı'nın oturumun sonunda yaptığı genel değerlendirmenin ardından sona erdi. Sempozyumun ardından konuşmacılara birer plaket takdim edildi.

Kaynak: Bültenler / Emlak

Mehmet Tevfik Esenler Emlak Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title