Haberler

Dünyadaki En Çok Kaza Sağlık Sektöründe

Güncelleme:

2. Hasta ve Çalışan Güvenliği Sempozyumu Türk Biyokimya Derneği (TBD) tarafından 11 Mayıs Cumartesi günü Ankara HiltonSa Otel'inde düzenlendi. Becton Dickinson Türkiye'nin koşulsuz desteğiyle gerçekleşen sempozyumda iğne batma vakalarının sağlık sektörüne verdiği zararlar, neden ve sonuçlarıyla birlikte tartışıldı

2. Hasta ve Çalışan Güvenliği Sempozyum'unda Sağlık Bakanlı'ğının kalite ve akreditasyon çalışmaları ve hedefleri, Avrupa Birliği güvenlikli ürün kullanım yasasının uyum süreci ve güvenlik protokollerinin uygulanması, iğne batma yaralanmalarına yaklaşım gibi oturumlarla konular tartışıldı

Türkiye'deki 450 bin sağlık çalışanını yakından ilgilendiren 'Hasta ve Çalışan Güvenliği Sempozyumu' nun 2.si 11 Mayıs 2013 Cumartesi günü Ankara HiltonSA Otelinde yapıldı.

Sağlık Kuruluşlarında Güvenlik Kültürü, İğne Batma Vakalarına Yaklaşım, Tıbbi Laboratuar Yönetmeliğinde Değişiklikler, Laboratuar Güvenliği ve Kazaları, Kan Alma ve Kan Alma Hatalarının Laboratuar Sonuçlarına Yansıması gibi konular alanında çok değerli uzmanlar tarafından paylaşıldı.

Sempozyumda her yıl sağlık sektörüne büyük ekonomik zarar veren ve çalışanların yaralanmasına yol açan kazalar ile bu kazaların sebeplerinin nasıl önlenebileceği konuları da ayrıca tartışıldı.

Sempozyuma Avrupa'dan İnfeksiyon Hastalıkları uzmanı Dr. Gabriella De Carli ve Türkiye'den Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı Genel Müdür Yardımcısı Sayın Hasan Güler katıldı.

'Hasta ve Çalışan Güvenliği Sempozyumu' açılışında sağlık çalışanları için güvenlikli ürün kullanımını düzenleyen AB yasasının uyum sürecini, konunun İtalyan uzmanı Avrupa Biyogüvenlik Ağı'nın da bir üyesi Doktor Gabriella De Carli anlattı.

Sağlık çalışanları için hastanelerdeki en büyük tehditlerden biri iğne batmaları olarak görülüyorken, AB üye ülkelerde 11 Mayıs 2013'de yürürlüğe giren yasa (2000/54/EC) sağlık kuruluşlarında bu tür yaralanmaları önlemek amacı ile çıkarıldı.

AB ülkelerinde iğne batma vakalarının ekonomik sonuçları…

Sağlık çalışanlarının delici ve kesici aletlerle yaralanmasının ekonomik bedeli de oldukça ağır. Yaralanan sağlık çalışanının enfeksiyon kapıp kapmadığını anlamak için yapılan testlerin masrafı her yıl sağlık sektörüne ciddi ekonomik zarar veriyor. Gabriella De Carli sunumunda, bir iğne batmasının devlet bütçesini ne kadar zarara uğratabileceği konusuna ayrıca değindi.

Uzmanlar, bu tür kazaların çalışanların eğitimi ve güvenlikli araç ve cihaz kullanımı ile %80 oranında azaltılabileceği belirtiyor.

Türk Biyokimya Derneği ve Becton Dickinson (BD) Türkiye firmasının beraber düzenlediği 'Hasta ve Çalışan Güvenliği Sempozyumu'nda Türkiye'deki Sağlık Kuruluşlarında Güvenlik Kültürü konulu sunumu Selçuk Üniversitesi'nden Emel Filiz yaptı.

Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Necla Tülek'in İğne Batma Yaralanmalarına Yaklaşım konulu konuşmasını, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Laboratuvar Hizmetleri Daire Başkanlığı'ndan Ferzane Mercan'ın Tıbbi Laboratuvarlar Yönetmeliğinde Değişiklikler , Hasta ve Çalışan Güvenliğine Bakış konulu sunumu izleyecek. Ardından Hacettepe Üniversitesi'nden Aslı Pınar, Laboratuvar Güvenliği ve Laboratuvar Kazaları ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden Serkan Tapan Kan Alma ve Kan Alma Hatalarının Laboratuvar Sonuçlarına Yansıma konulu sunumları gerçekleşti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Sağlık Bakanlığı Becton Dickinson Avrupa Birliği Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title