Haberler

Dünyada Ortalama Yaşam Süresi 5 Yıl Uzadı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde ortalama yaşam süresinin 5 yıl uzadığını açıkladı.

Örgütün, "Dünya Sağlık İstatistikleri" raporuna göre, dünya genelinde ortalama yaşam süresi son 15 yılda beş yıl uzadı ve 1960'lı yıllardan bu yana en hızlı artış yaşandı.

Rapora göre, 2015 yılında doğan bir kadının yaşam süresi 73,8 yıl, erkeklerde ise bu süre kadınlara oranla biraz daha kısa ve 69,1 yıl ancak bu rakamlar ülkeden ülkeye değişikli gösteriyor. Yüksek gelirli 29 ülkede yeni doğan bir kişi ortalama 80 yıl yaşarken, sahra altı 22 Afrika ülkesinde yeni doğan birisinin ortalama yaşam süresi ise 60 yıldan az.

- Türkiye'de ortalama yaşam süresi 75,8 yıl

Türkiye'de ise yaşam süresi kadınlar için 78,9 yıl, erkekler için ise 72,6 yıl, ortalama yaşam süresi ise 75,8 yıl.

Japon kadınlar ve İsviçreli erkekler en uzun yaşam süresine sahip

Ülkeler arasında en uzun yaşam süresiyse ortalama 87 yıl ile Japonya'da yaşayan kadınlarda, 81,3 yıl ile de İsviçre'de yaşayan erkeklerde görülüyor.

En kısa yaşam süresi ise ortalama 50 yıl ile Sierra Leone'de yaşayan kadın ve erkeklerde görülüyor.

AIDS ve sıtma gibi hastalıkların tedavisindeki gelişmeler nedeniyle ortalama yaşam süresindeki en yüksek artış ise 9,4 yıl ile Afrika'da gözlemlendi.

Raporda ayrıca şu detaylara da yer veriliyor:

Her yıl dünya genelinde 303 bin kadın hamilelik ve doğum komplikasyonları nedeniyle hayatını kaybediyor. 5,9 milyon çocuk beş yaşına gelmeden ölüyor. Dünyada 2 milyon yeni HIV, 9,6 milyon yeni tüberküloz ve 214 milyon yeni sıtma vakası var. 10 milyondan fazla kişi kalp-damar hastalıkları ve kanser nedeniyle 70 yaşından önce hayatını kaybediyor.

Her yıl 800 bin kişi intihar ediyor, 1,25 milyon kişi trafik kazalarında ölüyor, 4,3 milyon kişi ise hava kirliliği nedeniyle yaşamını yitiriyor. 475 bin kişiyse cinayete kurban gidiyor. Bu rakamın yüzde 80'ini erkekler oluşturuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Afrika Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title