Haberler

Dünyada Her Yıl 5 Milyon Çocuk İshale Bağlı Nedenlerden Hayatını Kaybediyor

Halk sağlığı uzmanları, her yıl dünyada 5 milyon dolayında çocuğun ishale bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybettiğini hatırlatarak, çocukları uzun süreli ishal olan annelerin mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerektiğini söyledi.

Halk sağlığı uzmanları, her yıl dünyada 5 milyon dolayında çocuğun ishale bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybettiğini hatırlatarak, çocukları uzun süreli ishal olan annelerin mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerektiğini söyledi.

Nevşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü uzmanlarınca yapılan açıklamada, günlük dışkılama sayısının kişiden kişiye ve beslenme düzenine göre değişmekle beraber dışkının normalden daha sulu ve günde 3 defadan sık yapılması halinde ishal dendiği belirtildi. İshalin daha çok özellikle 6 ay-12 yaş arasındaki çocuklarda görüldüğünü ve gelişmiş ülkelerdeki çocuklarda nadir görülen ve ölüme sebep olmayan ishallerin gelişmekte olan ülkelerde çocuk ölümlerinde üst sıralarda yer aldığını kaydeden uzmanlar her yıl dünyada 4-5 milyon çocuğun hayatını ishale bağlı nedenlerle kaybettiğini ülkemizde 0-4 yaş arası çocuk ölümlerinde ishalin yedinci sırada yer aldığını vurguladı.

'İSHALDEN KORUNMA YOLLARI'

İshalin iki önemli tehlikesinin ölüm ve beslenme yetersizliği olduğunu belirten uzmanlar, ani başlayan ishalde 'dehidratasyon' adı verilen vücuttan büyük miktarda su ve tuz kaybı sonucu ölümlere yol açabildiğini belirtti. Uzmanlar, ishalden korunma yollarını şöyle sıraladı: "İshalin nedeni bir mikroptur. Bu mikrop en çok dışkıda bulunur. Kirli eller, karasinekler, çöpler, temiz olmayan suların içilmesi, alt yapı yetersizliği, besinlerin hazırlanmasında, saklanmasında temizlik kurallarına uyulmaması ishale zemin hazırlayan faktörler arasındadır. İshalden korunmak için, çocuklar yaşına uygun dengeli beslenmeli, bebeklere ilk dört ay sadece anne sütü verilmeli, sebze ve meyveler yenmeden önce temiz su ile iyice yıkanmalı ve taze olarak tüketilmelidir. Ayrıca içme suyu temiz olmalı, sular klorlanmalı, klorlu değilse kaynatılarak içilmelidir. Tuvaletler ve kanalizasyon sistemi sağlık kurallarına uygun olmalıdır. Eller tuvaletten önce ve sonra, yemeklerden önce mutlaka sabun ile yıkanmalıdır. Çöpler kapalı kutulara toplanmalı, gömülerek veya yakılarak ortadan kaldırılmalıdır. Gübreliklerin üstü kapatılmalı, sinek mücadelesi yapılmalıdır."

'ÇOCUKLARDA İSHAL TEDAVİSİ'

Çocuklarda ishal başlar başlamaz bol su, ayran, şeftali ve elma suyu gibi sıvı içecekler verilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, çocuk anne sütüyle besleniyorsa anne sütünün kesilmemesi gerektiğini vurguladı. İshal tedavisinde ağızdan sıvı tedavisinin büyük öneme sahip olduğunu ve sindirimi kolay olan pirinç çorbası, yoğurt, şeftali ve elma püresi, patates ve havuç püresi, pişmiş yağsız et gibi yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, çocuğun sıvı kaybını karşılamak için tuz şeker karışımının verilmesi gerektiğini ve karışım hazırlamaya başlamadan önce ellerin sabunla iyice yıkanması gerektiğini ifade etti.

Uzmanlar, şu bilgiyi verdi: "Temiz bir sürahide bulunan 1 litre (3-5 su bardağı) kaynamış soğumuş suya 1 paket tuz- şeker karışımı boşaltılır ve temiz bir kaşıkla karıştırılır. Kabın ağzı kapatılır, temiz ve serin bir yerde saklanır. Çocuk her kaka yaptığında iki yaşından küçük olanlara 1 çay bardağı, 2 yaşından büyük olanlara 2 çay bardağı içirilmelidir. Bu karışım 24 saat kullanılabilir. Daha sonra artan miktar dökülüp, yenisi hazırlanır. Evde karışım hazırlarken 1 litre kaynamış soğumuş suya 2 çorba kaşığı silme toz şeker ve 1 çay kaşığı tuz atılarak tuz-şeker karışımı hazırlanabilir. Tuz şeker karışımı ishalli çocuğun sadece su ve tuz kaybını önler, tedavi etmez.48 saat içinde düzelmeyen ishalli çocuklar mutlaka bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir." - NEVŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Nevşehir Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title