Haberler

Dünyada 2015 Böyle Geçti (4)

2015'in son çeyreğine Fransa'nın başkenti Paris'te 6 farklı noktaya düzenlenen terör saldırıları damga vurdu.

2015'in son çeyreğine Fransa'nın başkenti Paris'te 6 farklı noktaya düzenlenen terör saldırıları damga vurdu. 130 kişinin ölümüne, 350'den fazla kişinin yaralanmasına neden olan saldırılara dünyadan tepki yağdı.

Son çeyrekteki diğer önemli gelişme, Rus savaş uçağının Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal ettiği için vurulması oldu. Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında Suriye'nin Bayırbucak bölgesine düşen uçağın kendisine ait olduğunu açıklayan Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Sergey Panov, Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen uçakla ilgili Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. NATO, Türkiye'nin talebi üzerine olağanüstü toplandı.

Uçağın düşürülmesinin ardından iki ülke arasında tansiyon arttı. Rusya, Türkiye ile askeri ilişkilere son verdiğini duyurdu. Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği önünde eylem yapan grup, binaya yumurta ve taşlarla saldırdı. Rusya, iki ülke arasındaki vizesiz seyahat uygulamasının 1 Ocak'tan itibaren tek taraflı askıya alındığını açıkladı.

Kasım ayında Türkiye, dünyanın en gelişmiş ekonomilerine sahip 20 ülkesinin yanı sıra davetli ülkeler ve uluslararası kuruluşların liderlerinin katıldığı G20 Liderler Zirvesi'ne Antalya'da ev sahipliği yaptı.

Aziz Sancar, bilim dalında Nobel ödülüne layık görülen ilk Türk oldu, Sancar, Nobel Kimya Ödülü'nü iki bilim adamıyla paylaştı.

Rusya'ya ait yolcu uçağının, Sina Yarımadası'nda düşmesi sonucu 224 kişi öldü.

Romanya'nın başkenti Bükreş'te gece kulübünde çıkan ve 61 kişinin ölümüne neden olan yangının ardından gerçekleştirilen protesto eylemleri sonucu Başbakan Victor Ponta istifa etti.

Anadolu Ajansı muhabiri Salih Mahmud Leyla, Halep kırsalındaki Hıreytan ilçesinde DAEŞ tarafından bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda hayatını kaybetti.

Myanmar'da yapılan genel seçimi, Nobel Barış ödüllü Aung San Suu Çii'nin partisi Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) kazandı.

Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi, bir yıl süren soruşturmanın ardından Ukrayna'da geçen yıl Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yaparken düşen Malezya Havayolları'na ait "MH17" sefer sayılı uçağın Rus yapımı BUK füzesiyle vurulduğunun belirlendiğini açıkladı.

Mali'nin başkenti Bomako'daki Radisson Otel'de yabancı uyruklu 170 kişi, silahlı kişiler tarafından rehin alındı. Aralarında 7 THY çalışanının bulunduğu rehinelerden 130'u, Fransa ve ABD destekli Mali emniyet birimleri tarafından düzenlenen operasyonla, onlarcası da kendi çabalarıyla kurtuldu. 22 kişinin öldüğü, 20 kişinin de yaralandığı rehine krizini önce El Kaide ile bağlantılı El Murabitun Grubu, sonra da Macina Kurtuluş Cephesi üstlendi.

Yılın son çeyreğinde yaşanan önemli gelişmeler şöyleydi:

1 Ekim

- Guatemala'da etkili olan yağışların başkent Guatemala'nın 15 kilometre doğusundaki Cambray'da neden olduğu heyelanda 280 kişi hayatını kaybetti. Yaklaşık 125 evin göçük altında kaldığı felakette kaybolan 70 kişi bulunamadı. Arama kurtarma çalışmalarına 13 Ekim'de son verildi.

3 Ekim

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının, Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz kentinde Snır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nün (MSF) faaliyet gösterdiği hastaneye düzenledikleri hava saldırısında 22 kişi hayatını kaybetti.

7 Ekim

- Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülen üç kişi arasında Türk bilim adamı Aziz Sancar da yer aldı. Nobel Kimya Ödülü'nün sahibi İsveçli Thomas Lindahl, Amerikalı Paul Modrich ve Türk Aziz Sancar, ödüle "hücrelerin hasar gören DNA'yı nasıl onardığını ve genetik bilgiyi nasıl koruma altına aldığını" ortaya çıkardıkları için layık görüldü.

8 Ekim

- Nobel Edebiyat Ödülü'nün bu yılki sahibi Belaruslu kadın yazar Svetlana Aleksiyeviç oldu. İsveç Kraliyet Bilim Akademisi, düzenlediği basın toplantısında, 67 yaşındaki Aleksiyeviç'in "çağın acıları ve cesaretini anıtlaştıran çok sesli eserleriyle" Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldüğünü açıkladı.

9 Ekim

Anadolu Ajansı muhabiri Salih Mahmud Leyla, Halep kırsalındaki Hıreytan ilçesinde DAEŞ tarafından bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda yaşamını yitirdi.

- Norveç Nobel Komitesi, bu yılki Barış Ödülü'nü 2011'deki Yasemin Devrimi'nin ardından Tunus'ta çoğulcu demokrasinin kurulmasına katkıda bulunan Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü'ne verdi.

10 Ekim

Çad Gölü'ne yakın Baga Sola kentindeki halk pazarında ve göçmen kampında Boko Haram'ın düzenlediği tahmin edilen 3 bombalı saldırıda 41 kişi öldü, 48 kişi yaralandı.

12 Ekim

- Filistin Devletinin bayrağı, Avusturya'nın başkenti Viyana'da bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Viyana Ofisi önünde törenle göndere çekildi.

13 Ekim

Filistin Devletinin bayrağı, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde de göndere çekildi.

Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi, Ukrayna'da geçen yıl Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yaparken düşen Malezya Havayolları'na ait MH17 sefer sayılı uçağın, Rus yapımı BUK füzesiyle vurulduğunun belirlendiğini açıkladı.

15 Ekim

- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddiaları hakkındaki açıklamaları nedeniyle İsviçre'de ceza alması konusunda verilen ihlal kararıyla ilgili bu ülkenin yaptığı itiraz başvurusunu reddetti.

18 Ekim

- Filipinler'in kuzeyinde etkili olan Koppu Tayfunu nedeniyle 46 kişi öldü, 82 kişi yaralandı.

21 Ekim

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye'deki son gelişmeleri görüştü. Görüşmede Rusya'nın Suriye'de düzenlediği hava saldırıları, Esed güçlerinin operasyonları ve "terörle mücadele"deki iş birliği ele alındı.

- Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan Mavi Marmara gemisinde şehit edilen Furkan Doğan'ın ailesi, dönemin İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın cezalandırılması talebiyle ABD'de hukuk davası açtı. Türk vatandaşlığının yanı sıra ABD vatandaşlığı da bulunan Doğan'ın ailesinin açtığı dava, bugüne kadar ABD'de İsrailli üst düzey yetkiliye açılmış ilk dava özelliğini taşıyor.

İsrail ordusu, 2010 yılında 500'den fazla kişiyi taşıyan Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda saldırı düzenleyerek, 10 kişiyi şehit etmişti.

23 Ekim

- Fransa'nın güneybatısındaki Bordeaux şehri yakınlarında bulunan Libourne kasabasında otobüsle kamyonun çarpışması sonucu 43 kişi hayatını kaybetti. Bu olay, ülkede son 33 yılda yaşanan en büyük kaza olarak kayıtlara geçti.

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib vilayetinde, AA'ya ve bazı basın kuruluşlarına fotoğraf ve görüntü hizmeti veren 28 yaşındaki serbest gazeteci Vesim el Adil, Rus bombardımanında yaşamını yitirdi. Bombardımanı görüntülemek için bölgeye ulaşmaya çalışan Adil, hava saldırısı sırasında şarapnel parçalarının vücuduna isabet etmesi sonucu hayatını kaybetti.

25 Ekim

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, 2003'te ABD öncülüğünde gerçekleştirilen, Irak'ın işgali sırasında yapılan hatalar ve rejimin devrilmesiyle neler yaşanacağını yanlış kavradıkları için özür diledi.

26 Ekim

- Orta Amerika ülkesi Guatemala'da düzenlenen devlet başkanı seçiminin galibi eski komedyen Jimmy Morales oldu.

- Merkez üssü Afganistan'ın Hindukuş Dağları olan 7,5 büyüklüğündeki depremde Afganistan, Pakistan ve Hindistan sarsıldı. Afganistan'da 115, komşu ülke Pakistan'ın kuzeyinde de 228 kişinin hayatını kaybettiği depremde, Afganistan'da 538, Pakistan'da ise 620 kişi yaralandı.

29 Ekim

Tüberküloz, Dünya Sağlık Örgütü tarafından artık AIDS hastalığının yanı sıra dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalıklarından biri ilan edildi.

31 Ekim

Romanya'nın başkenti Bükreş'te gece kulübünde meydana gelen patlamada 12 Kasım itibarıyla 61 kişi hayatını kaybetti.

- Sina Yarımadası'nda Rusya'ya ait yolcu uçağının düşmesi sonucu 224 kişi öldü. Şarm El Şeyh-St. Petersburg seferini gerçekleştiren "9268" sefer sayılı Airbus-320 tipi uçakta 17'si çocuk 217 yolcu ve 7 mürettebat bulunuyordu. DAEŞ'e biat ettiğini duyuran Sina Vilayeti, uçağın kendilerince düşürüldüğünü ileri sürdü.

1 Kasım

- Somali'nin başkenti Mogadişu'da devlet ve hükümet yetkililerinin konakladığı es-Sahafi Oteli yakınlarında ve Türk Büyükelçiliğine 300 metre mesafede düzenlenen bombalı saldırıda 11 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

4 Kasım

- Romanya Başbakanı Victor Ponta, başkent Bükreş'te gece kulübünde 31 Ekim günü sabaha karşı çıkan yangınla ilgili protestoların ardından istifa etti.

Pakistan'ın Pencap eyaletinin başkenti Lahor'da, dört katlı fabrika binası çöktü. 6 Kasım itibarıyla 37 kişinin yaşamını yitirdiği, yaralanan 110 kişinin hastanelerde tedavi altına alındığı, enkaz altında ise halen 25 kişi olduğu açıklandı.

5 Kasım

- İsrail, 16 Kasım 2014'ten beri tutuklu bulunan ve yaklaşık 2 ay açlık grevi yapan Filistinli avukat Muhammed Allan'ı serbest bıraktı. Batı Şeria'nın kuzeyinde bulunan Tulkerm kenti yakınındaki askeri "Et-Tıbbiyye" kontrol noktasında serbest bırakılan Allan, tedavisinin tamamlanması için kentteki "Sabit Sabit Hastanesine" kaldırıldı. 20 Ağustos'ta eylemini sonlandıran ve serbest bırakılan Allan, 16 Eylül'de İsrail polisi tarafından tedavi gördüğü Razay Hastanesinde yeniden gözaltına alınmıştı.

- Brezilya'nın Minas Gelais eyaletindeki Mariana bölgesinde baraj çöktü. Faciada 13 kişi hayatını kaybetti, kayıp 11 kişi için arama kurtarma çalışmalarına son verildi.

6 Kasım

- Bulgaristan'da hükümetin uygulamaya çalıştığı kemer sıkma politikası çerçevesinde güvenlik sektörü çalışanlarının 20 brüt maaş emeklilik ve istifa tazminatının yarıya düşürülmesi kararına tepki gösteren 2 bin polis istifa etti.

7 Kasım

Sierra Leone'de, Ebola virüsünün azami geçiş süresinin iki katı olan 42 günlük sürede yeni vaka görülmemesi üzerine ülkede Ebola salgının sona erdiği açıklandı.

8 Kasım

- Mısır'da ekim ayının sonundan itibaren etkili olan sağanak, 5 kentte 36 kişinin ölümüne, 20'sinin yaralanmasına, 41 ev ve iş yerinin de yıkılmasına yol açtı.

- Myanmar'da yaklaşık 50 yıllık askeri yönetime son veren 2010 yılındaki seçimin ardından cuntanın desteklediği hükümetin iktidarında genel seçim gerçekleştirildi. Nobel ödüllü Aung San Suu Çii'nin liderliğini yaptığı Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi (NLD), seçimlerde parlamentodaki 664 sandalyeden 388'ini kazandı.

12 Kasım

- Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatarlarının 1944 yılında yaşadığı sürgünü soykırım olarak kabul etti. Ülkede 18 Mayıs, "Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü" ilan edildi.

Terör örgütü DAEŞ, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un Dahiye bölgesindeki Burc el-Baracne'de iki intihar saldırısı düzenledi. Saldırılarda 43 kişi hayatını kaybetti, 200'den fazla kişi yaralandı.

13 Kasım

- Bağdat'ın Sadr bölgesindeki Şii camisine düzenlenen iki intihar saldırısı sonucu 10 kişi öldü, 2 kişi ağır yaralandı. Bağdat'ta taziye evine gelen intihar eylemcisinin üzerindeki bombayı patlatması sonucu da en az 17 kişi yaşamını yitirdi, 38 kişi yaralandı.

Fransa'nın başkenti Paris'te terör örgütü DAEŞ tarafından konser salonu ve futbol sahası dahil 6 noktada düzenlenen saldırılarda 130 kişi hayatını kaybetti, 350'den fazla kişi yaralandı. Ülke genelinde olağanüstü hal ve 3 gün yas ilan edildi, sınırlar kapatıldı. Başkentin simgesi Eyfel Kulesi ve Disneyland, kapılarını geçici olarak ziyaretçilere kapattı.

14 Kasım

- Çin'in Cıciang eyaletinde meydana gelen toprak kaymasında 38 kişi hayatını kaybetti.

- Fransa'nın doğusundaki Strasbourg yakınlarındaki Eckwersheim kasabası civarında test sürüşü gerçekleştiren hızlı trenin aşırı hız nedeniyle raydan çıkması sonucu 11 kişi öldü, 42 kişi yaralandı.

ABD ve Rusya'nın ortak girişimiyle Avusturya'nın başkenti Viyana'da Suriye'deki iç savaşa siyasi çözüm bulmak amacıyla 17 ülke ve Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Arap Birliği temsilcilerinin katıldığı görüşmelerin 3. turu gerçekleştirildi.

Görüşmelerde, Suriye'de 6 ay içinde güvenilir, kapsayıcı ve bir mezhebe bağlı olmayan yönetim kurulması, yeni anayasa taslağı hazırlanma sürecinin başlatılması ve yeni anayasaya uygun olarak 18 ay içinde özgür ve adil seçim yapılması kabul edildi.

15 Kasım

Türkiye, dünyanın en gelişmiş ekonomilerine sahip 20 ülkenin yanı sıra davetli ülkeler ve uluslararası kuruluşların liderlerinin katıldığı G20 Liderler Zirvesi'ne Antalya'da ev sahipliği yaptı.

- Fransız savaş uçakları, terör örgütü DAEŞ'in Suriye'nin kuzeyinde bulunan Rakka bölgesindeki üssünü 15 ve 17 Kasım'da ağır bombardımana tuttu. Bombalanan hedefler arasında komuta merkezi, eğitim kampları ve mühimmat depoları yer aldı.

16 Kasım

Anadolu Ajansının 7 Haziran ve 1 Kasım genel seçim sonucu yayınları, dünyanın en büyük haber ajansları birliklerinden Asya-Pasifik Haber Ajansları Birliğinde (OANA), "Haber Ajansı Kalite Mükemmellik" derecelendirmesinde ikinci oldu.

18 Kasım

Nijerya'nın Adamawa eyaletinin başkenti Yola'daki patlamada 32 kişi hayatını kaybetti, 80 kişi yaralandı.

20 Kasım

Mali'nin başkenti Bomako'daki Radisson Otel'de yabancı uyruklu 170 kişi silahlı kişiler tarafından rehin alındı. Aralarında 7 THY çalışanının da bulunduğu rehinelerden 130'u Fransız ve ABD destekli Mali emniyet birimleri tarafından düzenlenen operasyonla, onlarcası da kendi çabalarıyla kurtuldu. 22 kişinin öldüğü, 20 kişinin yaralandığı rehine krizini önce El Kaide ile bağlantılı El Murabitun Grubu, sonra da Macina Kurtuluş Cephesi üstlendi.

21 Kasım

Çin'de maden ocağında çıkan yangında 21 kişi öldü.

Bangladeş Yüksek Mahkemesi tarafından Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreteri Ali İhsan Mücahid ile Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) Milletvekili Selahattin Kader Çovduri hakkında verilen idam kararı infaz edildi. İdamın ardından Pakistan ve Türkiye'nin dışişleri bakanlıkları kınama mesajı yayımladı.

22 Kasım

Myanmar'ın kuzeyindeki Kaçin eyaletinde bir yeşim taşı madeninde meydana gelen heyelanda 113 kişi yaşamını yitirdi, 100'den fazla kişi kayboldu.

24 Kasım

Türkiye'nin Suriye sınırında, Türk hava sahasını ihlal ettiği ve uyarılara aldırmadığı için angajman kuralları çerçevesinde kimliği belirsiz Su 24 tipi savaş uçağı düşürüldü. Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısındaki Suriye'nin Bayırbucak bölgesine düşen uçağın kendisine ait olduğunu açıklayan Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Sergey Panov, Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen uçakla ilgili Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Olayın ardından Suriye rejim güçleri, uçağın düşürüldüğü bölgeye karadan saldırı başlattı. NATO, Türkiye'nin talebi üzerine Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen savaş uçağı gündemiyle olağanüstü toplandı. Sınır ihlali nedeniyle uçağın düşürülmesinin ardından iki ülke arasında tansiyon arttı.

Rusya, Türkiye ile askeri ilişkilere son verdiğini duyurdu. Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği önünde eylem yapan grup, binaya yumurta ve taşlarla saldırdı, binanın camları kırıldı. Rusya, iki ülke arasındaki vizesiz seyahat uygulamasının 1 Ocak'tan itibaren tek taraflı askıya alındığını açıkladı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlarının Rusya'ya seyahatlerinde ve bu ülkedeki ikametlerinde karşılaşılan sıkıntılar nedeniyle, aciliyet ve önem arz etmeyen seyahatlerini ertelemelerinin yararlı olacağını duyurdu.

25 Kasım

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, ilk kez ziyaret ettiği Afrika'dan barış ve hoşgörü çağrısı yaptı.

28 Kasım

ABD'nin Colorado eyaletindeki Colorado Spring kentinde, aile planlaması merkezi yakınlarında çıkan silahlı çatışmada 3 kişi öldü, 9 kişi yaralandı.

29 Kasım

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Türkiye'ye yönelik ekonomik tedbirler içeren yaptırım kararını imzalamasının ardından sosyal medyada Arap dünyasından Türkiye ve Türk ürünlerine yönelik büyük destek geldi. Son gelişmelerin ardından Türkiye'ye destek amacıyla düzenlenen kampanya için "Müslüman'ım ve Türkiye'yle dayanışma içindeyim", "Arap'ım ve Türkiye'yle dayanışma içindeyim", "Türk ürünlerine destek ol" "hashtag"leri kullanıldı.

AB-Türkiye Zirvesi'nde, geri kabul anlaşmasının uygulanması ve öngörülen şartların karşılanması durumunda Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa için Ekim 2016 hedef tarih gösterildi.

30 Kasım

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus, Afrika turunun son durağı Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) Müslümanların yoğunlukta olduğu PK5 Mahallesi'ni ve Merkez Camisi'ni ziyaret etti.

Nijerya'nın Kano eyaletinde lise öğrencilerinin kaldığı kız yurdunda çıkan yangında 7 kişi öldü, 25 kişi yaralandı.

1 Aralık

Burkina Faso'da İlerleme İçin Halk Hareketi (MPP) Partisinden Roch Marc Christian Kabore, oyların yüzde 43,3'ünü alarak devlet başkanı seçildi.

- 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı için Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama, bir araya geldi.

2 Aralık

Eski Arjantin Devlet Başkanı Carlos Menem, görev süresinde bazı bakanlara fazladan ödeme yapıldığı iddiaları sonrasında hakkında açılan yolsuzluk davasında hapis cezası aldı.

ABD'nin California eyaletinde meydana gelen silahlı saldırıda 14 kişi öldü, 14 kişi yaralandı.

3 Aralık

İngiltere, Suriye'deki DAEŞ hedeflerinin bombalanmasına izin veren tezkerenin parlamentoda kabul edilmesinin hemen ardından ilk hava saldırısını gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, AGİT 22. Bakanlar Konseyi toplantısının yapıldığı Kombank Arena'da, yaklaşık 40 dakika süren görüşme yaptı.

4 Aralık

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, eski Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin vatandaşlıktan çıkarılmasına ilişkin kararnameyi onayladı.

7 Aralık

Tacikistan'ın doğusunda meydana gelen ve çevre ülkelerde de hissedilen 7,2 şiddetindeki depremde 1 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı. Depremin yol açtığı hasarın 3,5 milyon dolar olduğu açıklandı.

8 Aralık

ABD'de Cumhuriyetçilerin başkan aday adaylarından Donald Trump, göçmen ya da turist olarak ülkeye girmek isteyen Müslümanların alınmaması çağrısı yaptı.

9 Aralık

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) çalışmaları sonucunda, 1566'daki Zigetvar Kuşatması sırasında hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının defnedildiği yer bulundu.

Endonezya'da gerçekleştirilen yerel seçimlerde yaklaşık 100 milyon seçmen, 246 bin 576 sandıkta 9 vali ve 255 belediye başkanını belirlemek için oy kullandı.

12 Aralık

Libya'nın öldürülen eski lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Hannibal Kaddafi, 37 yıl önce Libya ziyareti sırasında ortadan kaybolan Şii din adamı Musa es-Sadr ve iki yol arkadaşı hakkında bilgi almak isteyen silahlı grup tarafından Lübnan'ın Beka bölgesinde bir süre alıkonulduktan sonra serbest bırakıldı.

Suudi Arabistan'daki seçimlerde, kadınların hem aday hem de seçmen olarak ilk kez katıldıkları belediye seçimlerinde kadınlar, 20 sandalye kazandı. Ülkede 3. Dönem Belediye Meclis Seçimlerine ilk kez katılan kadınların oranı yüzde 24 oldu.

İklim değişikliğini önlemek için hazırlanan Paris Anlaşması, 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'na katılan ülkeler tarafından kabul edildi.

14 Aralık

Türkiye, AB ile üyelik müzakerelerinde 17 numaralı Ekonomik ve Parasal Politika faslını Brüksel'de açtı.

15 Aralık

Suudi Arabistan'da bir araya gelen 34 İslam ülkesinin temsilcileri, teröre karşı koalisyon oluşturdu.

16 Aralık

- Burkina Faso'da İlerleme İçin Halk Hareketi (MPP) Partisinden Roch Marc Christian Kabore'nin resmen devlet başkanı seçildiği bildirildi.

17 Aralık

Libya'daki krizin sona erdirilmesi için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde bir yılı aşkın süredir devam eden görüşmelerin ardından Fas'ın Suheyrat kentinde Trablus'taki Milli Genel Kongre (MGK) ile Tobruk'taki Temsilciler Meclisi arasında "Libya Siyasi Antlaşması" imzalandı.

18 Aralık

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de siyasi diyalog sürecinin başlamasını ve ülke genelinde ateşkes ilanını isteyen ve Cenevre Bildirisi ile Viyana toplantılarında alınan kararları onaylayan karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Türkiye Fransa Paris Politika Güncel Haberler

title