Haberler

Dünyada 2012 Böyle Geçti

İsrail Ordusu, Gazze'ye yönelik büyük bir askeri saldırı düzenledi.

İsrail Ordusu, Gazze'ye yönelik büyük bir askeri saldırı düzenledi.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi ve Özel Kalem Müdürü Ahmed Kahtan, 2. ve 3. kez gıyablarında idam cezasına çarptırıldı.

Çin'in siyasi değişimi açısından tarihi öneme sahip olan ve Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) yeni yöneticilerinin belirleneceği ÇKP 18. Ulusal Kongresi yapıldı. Çin Devlet Başkan Yardımcısı Şi Cinping'in, Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri olduğu açıklandı.

ABD Merkezi Haberalma Örgütü (CIA) Direktörü David Petraeus, görevinden istifa etti.

Katar'ın başkenti Doha'da toplanan Suriye muhalefeti, "Suriye Ulusal Koalisyonu" adlı yeni bir çatı örgüt kurulması üzerinde anlaşmaya vardı. Suriye Ulusal Koalisyonu başkanlığına Muaz el-Hatib seçildi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye-Suriye sınırına yerleştirilmek amacıyla Türk hükümetinden patriot talebi aldıklarını açıkladı.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yeni anayasal düzenlemeler çerçevesinde aldığı kararları protesto amacıyla ülke genelinde düzenlenen gösterilerde şiddet olayları meydana geldi.

Filistin BM'de "üye olmayan gözlemci devlet"statüsü kazandı.

ABD'nin Connecticut eyaletindeki Newtown kentinde 20 yaşındaki Adam Lanza, birlikte yaşadığı annesini öldürdükten sonra Sandy Hook İlkokulu'nu bastı. Öğrencilerin ve okul personelinin üzerine ateş açan Lanza, 20'si çocuk 26 kişiyi katletti.

Kasım ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Kasım

- Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi ve Özel Kalem Müdürü Ahmed Kahtan, 2. kez gıyabında idam cezasına çarptırıldı.

2 Kasım

- İsrail, 24 yıllık sır perdesini aralayarak Filistin lideri Yaser Arafat'ın yardımcısı Halil El Vezir'i 1988 yılında Tunus'taki bir baskın sırasında öldürdüğünü kabul etti.

- BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Myanmar'ın Arakan (Rakhine) eyaletinde Haziran ayında başlayan şiddet olayları nedeniyle şu ana kadar 110 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

- Kıbrıslı Türk iş adamı Asil Nadir'in, sahibi olduğu ve iflas eden Polly Peck şirketinden zimmetine geçirdiği 5 milyon sterlini ödemesi gerektiğine karar verildi.

3 Kasım

- İsrail ordusu, 3 Suriye tankının, Golan Tepeleri'nde silahsızlandırılmış bölgeye girdiğini bildirdi.

4 Kasım

- İran'daki mühendisler dünyada ilk kez dikey kalkış yapabilen insansız hava aracı üretti.

-Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi ve Özel Kalem Müdürü Ahmed Kahtan'ın 3. kez idam cezasına çarptırıldı.

5 Kasım

- Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed rejiminden ayrılarak, muhaliflerin safına geçen Suriye'nin eski Başbakanı Riyad Hicab, Ankara'da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü.

- Nijerya'da Temmuz ayından beri devam eden şiddetli yağışların yol açtığı sellerde 363 kişinin hayatını kaybettiği ve 2,1 milyon insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığı açıklandı.

6 Kasım

- ABD'de halk, başkanlık seçimi için sandık başına gitti. Demokrat Parti'nin adayı Barack Obama ikinci kez ABD başkanlığına seçildi. Obama, zafer konuşmasında, "Beyaz Saray'a her zamankinden daha kararlı ve daha ilham almış şekilde döndüğünü" söyledi.

7 Kasım

- Türkiye'nin güvenliği konusunda NATO ile yapılan çalışmalarda ve ihtimaliyet planlamalarında Patriot füzelerinin kullanımının da gündeme geldiği öğrenildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin NATO'dan Patriot füzeleri satın alacağı ve Suriye sınırına Patriot bataryası yerleştireceğine yönelik iddialarla ilgili, NATO'nun tüm üyeleri savunmakla mükellef olduğunu hatırlatarak, "İhtimaliyat hazırlıkları çerçevesinde her şey ele alınır" dedi.

- Guatemala'da meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremde 42 kişi öldü.

8 Kasım

- Çin'in siyasi değişimi açısından tarihi öneme sahip olan ve Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) yeni yöneticilerinin belirleneceği ÇKP 18. Ulusal Kongresi başladı.

- Hz. Muhammed'e hakaret içeren filmin yapımcısı Nakoula Basseley Nakoula, şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği için 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

9 Kasım

- Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanlığı'na George Sabra seçildi.

- ABD Merkezi Haberalma Örgütü (CIA) Direktörü David Petraeus, görevinden istifa etti. Evlilik dışı ilişkide bulunduğunu kabul eden Petraeus, Başkan Barack Obama'ya gönderdiği dilekçesinde, istifasının kabulunu istedi. İstifasından bir gün sonra David Petraeus'un görevden alınmasına yol açan, evlilik dışı ilişki yaşadığı kadının, Petraeus'un biyografisini yazan Paula Broadwell olduğu ortaya çıktı.

11 Kasım

- Katar'ın başkenti Doha'da toplanan Suriye muhalefeti, "Suriye Ulusal Koalisyonu" adlı yeni bir çatı örgüt kurulması üzerinde anlaşmaya vardı. Suriye Ulusal Koalisyonu başkanlığına Muaz el-Hatib seçildi.

12 Kasım

- Ünlü pop şarkıcıları Taylor Swift ve Justin Bieber MTV Avrupa Müzik Ödülleri'nde 3 ödül birden kazanarak etkinliğe damgasını vurdu.

- Ukrayna'da parlamento seçiminin resmi sonuçları açıklandı. İktidardaki Bölgeler Partisi yüzde 30'luk oy oranıyla sandıktan birinci parti olarak çıktı.

13 Kasım

- Yönetmen Tolga Örnek'in "Labirent" filmi Avrupa Konseyi tarafından bu yıl 13'üncüsü düzenlenen "Sinema Sahnesi ve Yıldızları Ödülleri'nde jüri özel ödülüne layık görüldü.

14 Kasım

- İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El-Kassam Tugayları Komutanı Ahmet el-Caberi hayatını kaybetti. İsrail'in havadan ve denizden saldırılarına Filistin füze saldırısıyla karşılık verdi. İsrail'in, Gazze'de aralarında hükümet binası ve güvenlik güçlerine ait binaların da bulunduğu çeşitli bölgelere 25'ten fazla hava saldırısı düzenlediği bildirildi. İsrail Ordusu'na ait F-16 savaş uçakları, helikopterler ve insansız hava araçlarının katıldığı saldırılarda kentte şiddetli patlamalar meydana geldi. İsrail, Gazze'de Hamas ve diğer gruplara ait silah mahzenlerini ve uzun menzilli füzelerin atıldığı mevkileri bombaladığını iddia etti. İsrail Donanması'na ait hücum botlarının, Gazze sahilleri ve birçok farklı bölgesine belli aralıklarla yoğun top atışları yaptığı bildirildi.

- Eski Filistin lideri Yaser Arafat'ın kesin ölüm nedeninin belirlenmesi amacıyla mezarının açılma çalışmaları başladı.

- İrlanda'da kürtaj yaptırmak isteyen, ancak bunun için gerekli izni alamayan bir kadının ölümü, ülkedeki kürtaj yasağı tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.

- İspanya'da hükümetin uyguladığı kemer sıkma politikalarına karşı yapılan genel grev kapsamında yüz binlerce kişinin katıldığı gösteriler düzenlendi.

15 Kasım

- Çin'in tarihi kongresinde Çin Devlet Başkan Yardımcısı Şi Cinping'in, Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri olduğu açıklandı.

- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye-nin, Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak Suriye Ulusal Koalisyonu'nu tanıdığını" söyledi.

- Ukrayna'nın eski başbakanı Yuliya Timoşenko, parlamento seçimleri sonrasında, seçimlere hile karıştığını iddia ederek 17 gün önce başladığı açlık grevine son verdi.

- İsrail Savunma Kuvvetleri, operasyonların başladığı günden bu yana İsrail ordusunun Gazze'de 300 noktayı vurduğunu bildirdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının yeni bir insanlık suçu olduğunu söyledi.

16 Kasım

- İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava destekli saldırıların 3. gününde sabah saatlerinde yeni saldırı haberi geldi. Bir saatten kısa sürede yaklaşık 200 saldırı gerçekleştirildi. AB, İsrail'e, halkını saldırılardan koruma hakkının bulunduğunu ama cevabının orantılı olması gerektiği uyarısı yaptı. ABD Başkanı Barack Obama ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan telefon görüşmesinde bulundu. Görüşmede, İsrail'de ve Gazze Şeridi'nde artan şiddet ele alındı.

- Hollanda'nın Lahey kentinde eski Yugoslavya için kurulan Savaş Suçları Mahkemesi'nde savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten yargılanan ve geçen sene 24 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Hırvat general Ante Gotovina ile 18 yıla mahkum olan Mladen Markaç, Temyiz Mahkemesi tarafından serbest bırakıldı.

17 Kasım

- İrlanda'nın başkenti Dublin'de binlerce kişi kürtaj hakkının tanınması için yürüyüş düzenledi.

18 Kasım

- Arap Birliği Dışişleri Bakanları, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın çağrısıyla, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıları değerlendirmek üzere Lübnan Dışişleri Bakanı Adnan Mansur'un başkanlığında toplandı. Toplantıda, İsrail'in Gazze'deki sivil halka karşı düzenlediği saldırılar kınanırken, saldırıların hemen durdurulması, bir daha tekrarlanmaması, can ve mal kayıplarından ötürü İsrail'in sorumlu tutulması çağrısında bulunuldu.

- Almanya'nın Frankfurt kentinde düzenlenen Türk Film Festivali'nde bu yılki

"vefa ödülü" Kemal Sunal'a verildi.

- Libya'da Ali Zeydan hükümeti, Abdurrahim el-Kib hükümetinden görevi devraldı.

- Anadolu Ajansı Ortadoğu Bölge Müdürlüğü Kahire'de açıldı. Açılış törenine Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da katıldı.

19 Kasım

- Dünyanın en önemli müzik ödülleri arasında yer alan Amerikan Müzik Ödülleri, Los Angeles'te düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Genç şarkıcı Justin Bieber, en büyük ödül kabul edilen "Yılın Sanatçısı Ödülü"ne layık görüldü.

- Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), Küba'da başlayan barış görüşmeleri öncesinde 2 ay süreyle tek taraflı ateşkes ilan etti.

- Avrupa Konseyi, İrlanda'dan kürtaj yasasını Avrupa standartlarına uygun hale getirmesini istedi.

- AB, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nu (SMDK) Suriye halkının meşru temsilcisi olarak tanıdı.

21 Kasım

- BM, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusundaki çatışmalar nedeniyle, M23 isyancılarına yönelik yaptırım kararı aldı.

- Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun (SMDK) tanınma sürecinde Fransa, Türkiye, Katar, İtalya ve İngiltere SMDK'yı tanıdığını açıkladı; Arap Birliği, KİK ve AB, SMDK'yı meşru temsilci olarak kabul etti.

- NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye-Suriye sınırına yerleştirilmek amacıyla Türk hükümetinden patriot talebi aldıklarını açıkladı.

- Mısır, İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlandığını duyurdu. İsrail'in 8 gün süren saldırılarının ardından ateşkes kararını kutlayan on binlerce Filistinli sokaklara döküldü.

23 Kasım

- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmed Muaz el-Hatib, Başkan Yardımcıları Riyad Seyf ve Süheyr Attasi, koalisyonun Genel Sekreteri Mustafa Sabbah ile Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı George Sabra ve SUK yürütme kurulu üyelerini Ankara'da kabul etti. Görüşmelerde muhalefetin planlamaları hakkında ayrıntılı görüş alışverişinde bulunuldu. SMDK, Türkiye'ye siyasi temsilci atama davetini memnuniyetle karşıladı.

- Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yeni anayasal düzenlemeler çerçevesinde aldığı kararları protesto amacıyla ülke genelinde düzenlenen gösterilerde şiddet olayları meydana geldi. Cumhurbaşkanını "yeni diktatör" olarak nitelendiren göstericiler, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın yönetimden çekilmesini ve son kararların iptalini istedi. Mısır'da İslami eğilimli olarak nitelendirilen siyasi partilerin başını çektiği gruplarsa, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın önünde toplanarak Mursi'ye destek mesajları verdi.

24 Kasım

- Güney Koreli şarkıcı Park Jae-Sang'in (PSY) söylediği "Gangnam Style" isimli şarkının klibi video paylaşım sitesi Youtube'da en çok izlenen video oldu.

25 Kasım

- Bangladeş'in başkenti Dakka'da bir konfeksiyon fabrikasında çıkan yangında 112 kişi öldü.

26 Kasım

- Gazze'deki Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırının bilançosunu açıkladı: 175 ölü, bin 399 yaralı.

-Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Nijeryalı Boko Haram örgütünü bin 200 masum insanı öldürmekle suçladı.

28 Kasım

- Fransız-Türk edebiyat ödülü bu yıl, öykü ve roman yazarı Tahsin Yücel'e verildi.

29 Kasım

- Filistin BM'de "üye olmayan gözlemci devlet"statüsü kazandı. Oylamada 138 ülke "evet", 9 ülke "hayır" oyu kullandı, 41 ülke çekimser kaldı.

- Evrendeki en büyük kara deliklerden biri bulundu. Dünya'dan 220 milyon ışık yılı uzakta bulunan kara delik, Güneş'ten 17 milyar kez daha büyük.

- AB, halkına şiddet uygulayan Suriye rejimine uyguladığı yaptırımları uzattı. Brüksel'de toplanan AB ticaret bakanlarının devamını onayladığı yaptırımlar, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed ve yakınları dahil şiddet politikasında rol alan 181 kişi, 54 kuruluş ve şirketin AB'deki malvarlıklarının dondurulmasını ve seyahat yasağını içeriyor.

- Suriye'de 20 aydır süren çatışmalarda, 40 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğinin tahmin edildiği açıklandı.

Aralık ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Aralık

- Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, yeni anayasa taslağını 15 Aralık'ta referanduma sunma kararı aldı. Mursi'ye destek verenlerle karşıtları, başkent Kahire'nin iki farklı bölgesinde gösteri düzenledi. Mursi'nin kararlarını protesto eden grupların Tahrir Meydanı'nda, destek veren binlerce kişi, destekçileri ise Kahire Üniversitesi önündeki Nahda Meydanı'nda toplandı.

2 Aralık

- Japonya'nın başkenti Tokyo'nun batısında karayolu üzerindeki tünelin bir kısmının çökmesi sonucu 9 kişi öldü.

- Mısır Anayasa Mahkemesi, Anayasa Hazırlık Komisyonu ile Şura Meclisi'nin feshi hakkında görülmesi planlanan davaların ertelenmesine karar verdi. Karar, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlısı binlerce göstericinin, Anayasa Mahkemesi binasını kuşatması ve mahkeme üyelerinin binaya girememeleri üzerine verildi.

- Eski Yugoslavya'dan ayrılarak 1991'de bağımsızlığını ilan eden Slovenya'da halk, ülkenin yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti. Seçimin galibi eski Başbakan Borut Pahor, oyların yüzde 67,4'ünü alarak, ülkenin dördüncü cumhurbaşkanı oldu.

- Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Tarık el-Haşimi'nin, hakkında verilen idam kararından ötürü Irak Ceza Kanunu'nun 90. maddesi gereği cumhurbaşkanı yardımcılığı görevinin düştüğünü açıkladı.

3 Aralık

- Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İran'ın ülkenin güneyinde yer altında inşa ettiği Fordo nükleer tesisini işletime açtığını bildirdi.

-İngiltere kraliyet tahtının ikinci sıradaki varisi Prens William ile eşi Kate'in, ilk çocuklarını bekledikleri açıklandı.

- Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdisi istifa etti. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, sözcü Cihad Makdisi'nin görevinden istifa ettiğini ve Beyrut üzerinden Londra'ya gittiğini açıkladı. Haberin ardından, rejime bağlı güçlerin, Makdisi'nin başkent Şam'daki evini tahrip ettiği belirtildi.

- BM, Suriye'deki güvenlik durumunun kötüleşmesi nedeniyle bu ülkedeki operasyonlarını askıya almaya karar verdi.

4 Aralık

- İran Radyo Televizyon Kurumu (IRIB), Basra Körfezi bölgesinde İran hava sahasını ihlal eden insansız ve silahsız bir ABD uçağının ele geçirildiğini iddia etti. Beyaz Saray ise İran'ın, ABD'ye ait yeni bir insansız hava aracını ele geçirdiğine dair hiçbir kanıtın olmadığını bildirdi.

- Brüksel'de NATO dışişleri bakanları toplantısı yapıldı. Toplantıda, Türkiye'nin Patriot füzesi talebine onay verildi. Füze bataryalarının İttifak içinde bu kapasiteye sahip Almanya, Hollanda ve ABD'den geleceği bildirildi.

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın uçağının, Erbil'e inişine Irak hükümeti tarafından izin verilmedi. Bunun, Irak sivil havacılık makamlarının ülkenin kuzeyini tüm VIP uçuşlara kapatmasından kaynaklandığı belirtilirken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY)sözcüsü Sefin Dizai, "Irak hükümetinin dün aldığı karara binaen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın uçağı geri döndürüldü" dedi.

- Almanya'da Başbakan Angela Merkel, 7. kez Hristiyan Demokrat Birlik Parti

(CDU) genel başkanlığına seçildi.

- Avusturya Federal Eğitim, Kültür ve Sanat Bakanlığı, Türk kökenli modacı Atıl Kutoğlu'na "Devlet Onur Ödülü" verdi.

5 Aralık

- Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International) tarafından açıklanan Yolsuzluk Algılama Barometresinde (Corruption Perception Index - CPI) Türkiye, en az yolsuzluk yapılan ülkeler arasında 54. sırada yer aldı. 176 ülkenin incelendiği rapora göre, dünyanın yolsuzluk açısından en temiz ülkeleri, 90 puan alan Danimarka, Finlandiya ve Yeni Zelanda. Bu ülkelerde halk, hükümetin bilgi sistemlerine erişebiliyor, aynı zamanda kamu kuruluşlarının başındakilerin davranışlarını belirleyen sıkı kurallar var. İlk üç ülkeyi 88 puanla İsveç, 87 puanla Singapur, 86 puanla İsviçre, 85 puanla Avustralya ile Norveç ve 84 puanla Kanada ve Hollanda izliyor.

- Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin son anayasal düzenlemeleri ve yeni anayasa taslağını referanduma sunma kararına yönelik protestolar devam ederken, Cumhurbaşkanı'nın 4 danışmanı ard arda istifasını açıkladı. Protestolar sırasında Kahire'de Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yanlıları ile karşıtları arasında çıkan çatışmalarda yaralı sayısı 211'e yükseldi.

- İran'ın doğusunda Güney Horasan eyaletinde meydana gelen ve Richter ölçeğine göre 5,5 büyüklüğündeki depremde depremde 6 kişi öldü, 20 kişi yaralandı.

- ABD Senatosu, Ulusal Savunma Yetki Yasası tasarısını onayladı. Tasarıda, ABD'nin Suriye'ye yönelik olası askeri eyleminin müttefiklerle birlikte olması, ABD askerlerinin karaya ayak basmaması ve ABD güçlerine yönelik risklerin ve masrafların mümkün olduğunca azaltılması gerektiği belirtiliyor.

6 Aralık

- NATO'nun Türkiye-Suriye sınırına Patriot savunma füzelerinin konuşlandırılmasına onay vermesinden sonra Almanya Bakanlar Kurulu da Türkiye'nin bu talebine yeşil ışık yaktı. Başkent Berlin'de başbakanlıkta bugün toplanan Alman Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararla, Türkiye'nin talep ettiği Patriot füzelerinin ve bunları kullanacak olan Alman askerlerinin Türkiye'ye gönderilmesine onay verildi.

- Afganistan'da istihbarat şefi Esedullah Halid'e suikast düzenlendi, Halid saldırıda şefinin yaralandı. Suikastı Taliban üstlendi.

7 Aralık

- Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, 45 yıl aradan sonra Refah sınır kapısından yoğun güvenlik önlemleri altında Gazze'ye giriş yaptı. Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Meşal, Gazze'ye girer girmez secde etti. Meşal'i Başbakan İsmail Heniye ve beraberindeki kalabalık bir heyet karşıladı.

- Japonya' nın kuzeydoğusunda 7,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremden hemen sonra yapılan tsunami uyarısı birkaç saat sonra kaldırıldı. Depremde can ya da mal kaybı olmadı.

- Türkiye'nin, Suriye sınırına yerleştirilmek üzere NATO'dan talep ettiği Patriot hava savunma sistemi gönderilmesine, Almanya'dan sonra Hollanda da onay verdi.

- Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarları ile karşıtları arasında cumhurbaşkanlığı sarayı çevresinde çıkan çatışmalarda ölenlerden 2'sinin cenaze namazı yoğun katılımla Kahire'deki Ezher Camisi'nde kılındı. Ulusal Kurtuluş Cephesi, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin diyalog çağrısına olumlu cevap vermeyeceklerini açıkladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile telefonda görüştü. Mısır'da Mursi'nin aldığı anayasal kararlara muhalefet eden binlerce kişi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresinde toplandı. Başkent Kahire'nin farklı bölgelerinden gelen gruplar sarayın çevresinde toplanarak, "Anayasan boş", "Yasallığı öldürdün Mursi" sloganları attı.

- Gana'da devlet başkanı seçimi yapıldı. Seçimin galibi, Temmuz 2012'den bu yana devlet başkanlığı görevini yürüten John Dramani Mahama oldu.

8 Aralık

- Terör örgütü El Kaide'nin önde gelen komutanlarından Şeyh Halid Bin Abdul Rahman El Hüseyin, Pakistan'da ABD insansız uçağı saldırısında öldü.

9 Aralık

- Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, tartışmalara neden olan anayasal düzenlemeler çerçevesinde aldığı kararları iptal ederek yeni anayasal kararlar alındığını açıkladı.

- Arap ülkelerinin bakanları, Filistin ve Suriye'de yaşanan son gelişmeleri görüşmek üzere Arap Birliği "Arap Barış Planı Komitesi"nin Katar'ın başkenti Doha'da düzenlediği toplantıda bir araya geldi. Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad bin Casim bin Cabir Al Sani'nin başkanlığında gerçekleşen toplantıya, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ve Arap ülkeleri dışişleri bakanları katıldı. Bakanlar, Filistin'e aylık 100 milyon dolarlık yardım yapılmasını kararlaştırdı.

- Romanya'da 18 milyondan fazla seçmen, temsilciler meclisi ve parlamentonun yeni üyelerini belirlemek için sandık başına gitti. Seçimin galibi, 452 sandalyenin yarıdan fazlasını kazanan Romanya Başbakanı Viktor Ponta'nın liderliğindeki merkez sol ittifakı oldu.

- Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC) hükümeti ile Kongo'nun doğusundaki stratejik bölgeleri ele geçiren M23 hareketi arasında müzakereler başladı.

10 Aralık

- Avrupa Birliği (AB), Suriye krizinin mağdurlarına 30 milyon avroluk insani yardımda bulunma kararı aldı. AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada BM ajansları, Kızılhaç, Kızılay ve uluslararası yardım kuruluşları üzerinden Suriyelilere ulaştırılacak yardımların yüzde 55'inin Türkiye, Ürdün, Lübnan, Irak ve Kuzey Afrika ülkelerindeki 474 bin Suriyeli mültecinin temel ihtiyaçlarının karşılanması için ayrıldığı, kalan kısmın da Suriye içinde harcanacağı belirtildi.

- Bu yıl Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Avrupa Birliği'nin (AB) ödülünü, Birlik adına AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz aldı. 8 milyon İsveç kronu (yaklaşık 1 milyon avro) tutarındaki para ödülünün göçmen çocukların eğitiminde kullanılacağı açıklandı.

11 Aralık

- IMF'nin eski Başkanı Dominique Strauss-Kahn aleyhine ABD'nin New York kentinde açılan cinsel taciz davasında uzlaşma sağlandı. New York'ta görülen davada, davacı Nafissatou Diallo ile Strauss-Kahn'ın uzlaştığı açıklandı, ancak taraflar arasındaki anlaşmanın içeriğinin gizli tutulacağı belirtildi. Diallo'nun Mayıs 2011'de açtığı dava sonucu Strauss-Kahn, IMF Başkanlığı'ndan istifa etmek zorunda kalmış, ayrıca Fransa'daki devlet başkanlığı seçimine de katılamamıştı.

- Resmi ziyaret için Ankara'da bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile düzenlediği ortak basın toplantısında BM'de tam üyelik sıfatını kazanıncaya kadar çabalarımını sürdüreceklerini söyledi.

- ABD yönetimi, Suriye'de Şam yönetimine karşı mücadele veren "Nusra Cephesi" adlı direniş grubunu "yabancı terör örgütleri listesi"ne aldı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, yazılı açıklamasında, El-Kaide ile bağlantılı olduğunu belirttiği grubun yabancı terör örgütleri listesine alındığını, grup mensuplarının ABD'deki mal varlıklarının dondurulduğunu, gruba maddi destek veya kaynak sağlanması ya da grupla mali işlem yapılmasının yasaklandığını belirtti.

12 Aralık

- Almanya'da hükümetin hazırladığı ve erkek çocukların sünnet edilmesini düzenleyen yasa tasarısı Federal Meclis'ten geçti. Çocukların sünnet edilmesine izin veren yasaya göre, tıbbi kurallar göz önünde bulundurularak çocukların en az şekilde acı çekerek sünnet olması, bu konuda şüphe duyulması durumunda uyuşturulma veya narkoz verilmesi öngörülüyor. Bunun yanı sıra sünnetin, çocuğun sağlığında tehlike oluşturmaması isteniyor.

- ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nu (SMDK), Suriye halkının tek "meşru temsilcisi" olarak resmen tanıdığını açıkladı. Obama, ABC televizyonuna verdiği mülakatta,

"SMDK'nın şimdi artık yeteri kadar kapsayıcı olduğuna, Suriye halkını yeterli oranda yansıttığı ve temsil ettiğine karar kıldık ve (bundan dolayı) onları Esed rejimine muhalif Suriye halkının meşru temsilcisi olarak görüyoruz" dedi.

- Kuzey Kore, tüm uluslararası uyarılara karşı gelerek uzun menzilli füze denemesi yaptı. Resmi medya organları, Unha-3 füzesinin fırlatıldığını ve uydunun başarıyla yörüngeye yerleştiğini duyurdu. BM, ABD, Güney Kore, Japonya ve diğer ülkeler, Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze denemesini kınadı.

- Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, kanserin nüksetmesi üzerine Küba'da 4. kez ameliyat masasına yattı. Devlet Başkanı Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro, 6 saatten uzun süren ameliyatın başarıyla tamamlandığını açıkladı.

- Dünyaca ünlü Hintli müzisyen Ravi Shankar, 92 yaşında hayata veda etti.

- Tüm dünya, Maya takvimine göre yeryüzünün 21 Aralık'ta yok olacağı ile ilgili iddialar nedeniyle diken üstündeyken devasa bir asteroit, Dünya'nın yakınından geçti. "4179 Toutatis" adı verilen asteroit, Dünya'nın 7 milyon kilometre yakınından geçip yoluna devam etti.

- Bosna savaşı (1992-1995) sırasında Bosnalı Sırpların kurduğu ordunun istihbarat sorumlusu olarak görev yapan Zdravko Tolimir, "Srebrenitsa soykırımı planlayıcısı olmak, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten" yargılandığı Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nce (ICTY) ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

- Fas'ın Marakeş kentinde Suriye Halkının Dostları Grubu toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye halkının "artık tünelin ucunda ışık görmek istediğini" belirterek, "Önü açık yürütülen bir inisiyatif değil de, belli bir takvim içinde ve eğer o takvim içinde netice alınmazsa da belli yaptırımlar öngören bir tutum belirlenmesi lazım. Bunu da artık BM Güvenlik Konseyi'nin bir karara bağlaması lazım" dedi.

13 Aralık

- İspanya, Mısır'ın devrik lideri Hüsnü Mübarek'e ait toplam 28 milyon avroluk mal ve finans gelirine el koydu.

- İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye ordusunun, Kasım ortasından bu yana en dört yerleşim biriminde havadan atılan yangın bombaları kullandığını bildirdi. Örgüt, Suriye ordusunun yangın bombaları kullandığı sonucunun, incelenen çeşitli video görüntülerine ve dört tanığa dayandırıldığı belirtildi. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye ordusunun, çok ciddi yanıklara neden olan, dünyada 106 ülkenin kullanımını yasakladığı yangın bombalarını atmayı kesmesi gerektiğini bildirirken, örgütün Silahlar bölümünün yöneticisi Steve Goose, "Suriye'nin, yerleşim bölgelerinde kullanıldığında büyük çaplı mal kaybına ve özellikle sivillerin dayanılmaz acılar çekmesine neden olan yangın bombaları kullanmaya başlamasından rahatsız olduk" dedi.

- Amerikan asıllı Meksikalı şarkıcı Jenni Rivera, Monterray kentindeki konserinin ardından Toluca'ya gitmek üzere bindiği uçağın Sierra Madre Oriental bölgesinde düşmesi sonucu hayata veda etti.

14 Aralık

- ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Adana'daki 10. Tanker Üs Komutanlığı'nda konuşlu 39. Wing Komutanlığı yetkilileriyle görüşerek askerleri ziyaret etti. Panetta'nın, aynı zamanda Noel nedeniyle üstte bulunan ABD askerlerine moral ziyaretinde bulunduğu öğrenildi.Panetta, ziyaretinin ardından uçakla üstten ayrıldı. Panetta, CBS televizyonuna yaptığı açıklamada, Türkiye'ye iki patriot sisteminin konuşlandırılması, ayrıca 400 askerin bu görev için Türkiye'ye gönderilmesini içeren kararı imzaladığını açıklamıştı.

- ABD'nin Connecticut eyaletindeki Newtown kentinde 20 yaşındaki Adam Lanza, birlikte yaşadığı annesini öldürdükten sonra Sandy Hook İlkokulu'nu bastı. Öğrencilerin ve okul personelinin üzerine ateş açan Lanza, 20'si çocuk 26 kişiyi katletti. Lanza, daha sonra tüfeğini kendisine çevirerek intihar etti. Saldırıda okul müdürü, okul psikoloğu ve 4 öğretmenin yanı sıra hepsi 6-7 yaşlarındaki 12 kız ve 8 erkek öğrenci yaşamını yitirdi.

ABD Başkanı Barack Obama, Connecticut'taki okula yönelik silahlı saldırıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında gözyaşlarını tutumadı ve "Bugün kalplerimiz kırık" dedi. Obama, ABD'nin bu tür trajedilerle çok uzun süredir karşı karşıya olduğunu hatırlatarak, bu trajedilerin son bulması için siyasete bakılmaksızın artık anlamlı adımların atılması gerektiğini kaydetti.

15 Aralık

- İspanya'nın Barselona kentinde ilki düzenlenen İtalyan Filmleri Festivali'nde "Şahane Misafir" adlı son filmiyle festivalin açılışını yapan yönetmen Ferzan Özpetek'e İtalyan Sineması Araştırma Merkezi'nin (CSCI) onur ödülü verildi.

- Afganistan'daki son Fransız muharip güçleri de başkent Kabil'den ayrıldı.

- Aşırı su kaybı nedeniyle bayılarak beyin sarsıntısı geçiren ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton evinde doktor gözetimi altına alındı.

- Mısır'ın resmi haber ajansı MENA, eski Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in, kaldığı Tura Cezaevi Hastanesi'nde düşmesi sonucu başından yaralandığını duyurdu.

- Mısır'da dün ilk turu yapılan, katılım oranı yüzde 38 olarak açıklanan anayasa referandumunun resmi olmayan ilk sonuçlarına göre 'evet' oyları, 'hayır' oylarından fazla çıktı.

16 Aralık

- Mısır'da ilk turu yapılan anayasa taslağı referandumuna ilk itirazı yapan eski cumhurbaşkanı adaylarından Halid Ali, neferandumun durdurulmasını, sonuçlarının açıklanmamasını ve yeni anayasa taslağının oy pusulalarında yer almasından veya resmi gazetede yayımlanmasından sonra referandumun yenilenmesini istedi.

İlk turdan sonra Mısır parti binaları, basın kuruluşları ve devlet binalarını hedef alan saldırılara sahne oldu.

- Irak'ın Kerkük kentinde bomba yüklü araçlarla Şii ve Türmenlerin yoğun yaşadığı mahallelerin de aralarında bulunduğu 8 ayrı noktada düzenlenen saldırılarda 9 kişi öldü, 59 kişi yaralandı.

18 Aralık

-İsrail İçişleri Bakanlığı, Kudüs kentindeki Ramet Şalomu köyünde bin 500 yeni yerleşim biriminin imarına onay verdiğini açıkladı.

-El Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'nin Mısır'da yaşayan kardeşi Muhammed ez-Zevahiri, "İslami Davet Heyeti" kurduklarını duyurdu. Muhammed ez-Zevahiri, heyetin kuruluş amacını "Cihadı benimseyenler hakkındaki bilgi kirliliğini engellemek ve İslama davet etmek" olarak açıkladı.

-NASA'ya ait Med ve Cezir adlı uzay araçları Ay yüzeyine çarparak, Ay yörüngesinde 11,5 aydan beri sürdürdükleri görevlerini sona erdirdi. Araçların çarptığı yere, uzaya giden ilk Amerikalı kadın astronot Ride'ın adı verildi.

Muhabir: Gamze Türkoğlu Oğuz

Yayıncı: Hüseyin Köşger - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Muhammed Mursi Türkiye İsrail Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title