Haberler

Dünyaca Ünlü Müzeler Bursa'da Mercek Altında

Güncelleme:

Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Modern ve British Council işbirliğiyle düzenlenen 'Müzeler Konuşuyor' programının konuğu olan Turner Contemporary Direktörü Victoria Pomery, Birleşik Krallık'ta bir müzeci olarak çalışmalarını Bursa'da müzecilerle paylaştı.

Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Modern ve British Council işbirliğiyle düzenlenen 'Müzeler Konuşuyor' programının ilki Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde (Merinos AKKM) faaliyet gösteren Bursa Göç Müzesi'nde gerçekleştirildi. Programın ilk oturumuna Turner Contemporary Direktörü Victoria Pomery konuşmacı olarak konuk oldu. 'Değişime İlham Veren Sanat, Kentsel Dönüşümde Müzelerin Rolü' temalı sunumuyla katılımcıları bilgilendiren Pomery, müzelerin toplumsal ve ekonomik etkileri konusunda da düşüncelerini paylaştı. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı Müzeler Şube Müdürlüğü organizasyonuyla hayata geçirilen programa müzelerle ilgili çalışmalar yapan katılımcıların yanı sıra vatandaşlar da ilgi gösterdi.

Çağdaş Görsel Sanatlar Ağı Başkanı (Güney Doğu) ve İngiltere Sanat Konseyi Güney Doğu Bölge Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi de olan Pomery, Bursa'da bilgi ve deneyimlerini paylaşmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadığını ifade etti. Pomery, sunumunda Doğu Kent'te turist ilgisini kaybeden bir sahil kasabası olan Margate'in kentsel dönüşümünde bir katalizör görevi üstlenen Turner Contemporary'nin rolünü işledi, mekanın tasarlanan ilk konsepti ile ilk yıllarda karşılaşılan zorlukları paylaştı.

Pomery, galerinin dizaynını ve açılışının bir başarı oluşunu, yerel halkta bir gurur kaynağı olması ve özgüven
yaratmak için yaptıklarını da anlattı.

"Dünyada tek bir model yok"

Türkiye'nin müzecilik alanında kendi çözümlerini getireceğini düşünen Pomery, "Her ülkenin farklı bir uygulaması var. Dünyada tek bir model yok. Turner müzesi de bulunduğu şehrin ihtiyaçlarına göre düzenlemiş bir müze. Bu yüzden Türkiye'de her şehirde ve Bursa'da farklı müze uygulamalarının olabileceğine inanıyorum. Tek bir gerçek olduğuna inanmıyorum. Bilgi ve deneyim paylaşımı için buradayız, örnek gösterilmekten dolayı da çok mutluyum" dedi.

Pomery, Bursa'daki müzeleri de değerlendirerek, "Çok kısa bir zamanım olduğundan Göç Müzesi'ni kısaca
gezebildim, gördüklerimden çok etkilendim. Bursa'da göç tarihinin önemini görmüş oldum. Bu harika bir başlangıç, bu müzeyle birlikte çok güzel uygulamaların başarı göreceğinden eminim" şeklinde konuştu.

Pomery, müzelerin toplumla iletişime geçmek ve değişimin öncüsü olmaları açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, müzelerin şehirlere ekonomik katkısının da olduğuna dikkati çekti.

"Bilgi paylaşımının ilk adımı"

British Council Sanat Direktörü Esra Aysun, organizasyonun Bursa'da gerçekleştirilmesinden dolayı mutluluk duyduklarını ifade ederek, "Victoria Pomery, Birleşik Krallık'taki bilgi birikimini paylaşıyor. Bursa'nın tanıtımına katkı sağlayacak olan programı İstanbul'da İstanbul Modern ile başlattık. Nisan'a kadar sürecek olan projeyi Bursa'ya taşımaktan dolayı heyecanlıyız. Programı karşılıklı deneyim paylaşımının ilk adımı olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.

Müzelerin her yönü

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık ise 'Müzeler Konuşuyor' projesinin müze profesyonellerinin yanı sıra akademisyenlerin ve konuya ilgi duyan kişilerin de uzmanlar ile bir araya getirileceğini, tecrübe paylaşımının sağlanacağını sözlerine ekledi. Karlık, projede Birleşik Krallık'ta bulunan Tate Modern'den Victoria Albert Müzesi'ne kadar farklı müzelerden uzmanların koleksiyon oluşturmaktan müzelerde eğitim ve öğrenme programlarına, ziyaretçi deneyimlerinden görsel sanatlarda kültürel çeşitliliğin yerine kadar farklı alanlarındaki tecrübelerini paylaşmak üzere İstanbul Modern ve Bursa'ya geleceklerini belirtti. Karlık, yaklaşık 6 ay sürecek olan program kapsamında 'Koleksiyon Oluşturmak: Satın Alma Stratejileri', 'Müze Yönetimi ve Finansmanı', 'Müzelerin Geleceği', 'Müzelerde Eğitim ve Öğrenme Programları', 'Ziyaretçi Deneyimi' ve 'Görsel Sanatlarda Kültürel Çeşitliliğin Yeri' temalarının da ele alınacağını vurguladı.

"Kentin müzeleri halka bütünleşiyor"

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez, Bursa'da müzeciliğin gelişiminden bahsettiği açıklamasında, "Büyükşehir Belediyesi, şu anda 8 müzede ihtisasını sürdürüyor. Avrupa Müze Akademisi'nin Türkiye temsilciliği de yürütüldüğünden bu proje Bursa'da gerçekleştiriliyor. Dünyanın en büyük müzelerinden uzmanların deneyimlerini paylaşacağı toplantılarla, kentin müzesinin halkla bütünleşmesini, bu sayede de eğitim ve kültürel gelişimin sağlanmasını hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Birleşik Krallık İstanbul Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title