Haberler

Dünyaca Ünlü Kütahyalı Naif Ressam Hüseyin Yüce Son Yolculuğuna Uğurlandı

Rahatsızlığı sebebiyle 87 yaşında hayatını kaybeden dünyaca ünlü Kütahyalı naif ressam Hüseyin Yüce, son yolculuğuna uğurlandı.

Yüce'nin Çamlıca Mahallesi'ndeki evinin önünde, Vali Şerif Yılmaz ile çok sayıda sanatçı ve sanatseverin de hazır bulunduğu kalabalıktan helallik istendi. Çamlıca Cami imamı Üzeyir Bircan, merhum ressam Hüseyin Yüce'nin hayırsever bir sanatçı olduğunu dile getirdi. Bircan, " Hüseyin Yüce, 20 gün önce de eşi Hatice Hanım'ı kaybetmişti. Mahallemizin bir çok yerinde Yüce'nin bir hayır eserini görmek mümkündür.Kendisi bir süredir rahatsızdı. Her fani gibi Hüseyin Yüce de bu dünyada kendisine verilen ömrünü tamamladı.Allah rahmet eylesin" diye konuştu.

Yüce'nin naaşı daha sonra eller üzerinde mahalle meydanına getirildi. Üzeyir Bircan'ın kıldırdığı cenaze namazına Vali Şerif Yılmaz'ın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcıları Mehmet Özdoğan, Galip Gültekin, Murat Arık, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, Emniyet Müdürü Mehmet Gülnaz ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

Yüce, daha sonra Çamlıca Mahallesi Mezarlığı'nda toprağa verildi.

NAİF RESSAM HÜSEYİN YÜCE KİMDİR?

"Kütahyalı ressam Hüseyin Yüce 1928 yılında Kütahya merkeze bağlı Göveçci köyünde doğdu.Devletin açtığı gece kurslarında, alfabeyi öğrendi. İlk derslerini, aynı zamanda hattat olan köy imamından aldı. Bu 'ilk aşinalık, resim melekesinin temelini' oluşturdu. Resim öğretmeni Necati Astarcıoğlu'nun özendirici etkisiyle, resim yapmaya başladı. İlkokul alfabesinden çizdiği İsmet Paşa portresiyle, bir orman peyzajı, ilk resimleri oldu. Resim çalışmalarına giderek hız kazandırdı. Doğa konularını ele aldığı resimleri, onu bu türe yönlendirici bir katkı sağladı.Hüseyin Yüce, herhangi bir akademik öğrenim görmeden, iç güdülerinin yönlendirici etkisiyle resim yapan ve bu nedenle safyürek (Naif) olarak adlandırılan ressamlar gurubunun, Türkiye'deki önemli temsilcileri arasında yer alır. Titiz bir resim işçiliği, doğa sevgisi ve yöre yaşamına tutkusuyla biçimlenen resimlerinde, ince dallı ağaçlar, büyüsel bir sessizliğe bürünmüş köy evleri sık işlediği konulardır. İlk kişisel sergisini 1965 yılında Kütahya Güzel Sanatlar Galerisi'nde, ikinci kişisel sergisini de 1968'de Ankara Güzel Sanatlar Galerisi'nde açan Naif Ressam Hüseyin Yüce bunların dışında kaç tane sergiye katıldığını kendisi bile bilmiyordu. Yurt dışında ise Fransa, Almanya, Finlandiya, Hindistan, Mısır, Çekoslovakya, Macaristan, Romanya ve İngiltere'de sergiler açmıştı."(EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Şerif Yılmaz Hüseyin Yüce Kütahya Çamlıca Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title