Haberler

Dünya Yeni Bir Yok Olma Safhasına Giriyor

Güncelleme:

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, Dünya altıncı en büyük kitlesel yok oluş safhasına girdi. Bundan en çok insanların zarar göreceği belirlendi.

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, Dünya'nın yeni bir yok oluş safhasına girdiği ve bundan en çok insanların zarar göreceği belirlendi.

DÜNYA 6. EN BÜYÜK YOK OLUŞ SAFHASINDA

Stanford, Princeton ve Berkeley üniversitelerin sunduğu rapora göre omurgalı hayvanlar normale oranla 114 kere daha hızlı bir şekilde yok olmaya başladı. Araştırmacıların söylediğine göre Dünya altıncı en büyük kitlesel yok oluş safhasına girdi. Böyle bir olayın 65 milyon yıl önce Dünya'ya büyük meteorun çarpması sonucu dinozorların yok olmasıyla gerçekleştiği vurgulandı.

İNSAN TÜRÜ TEHLİKE ALTINDA

Araştırmacı Gerardo Ceballos, bunun devam etmesine izin verildiği takdirde dünyanın kendini yenilemesinin milyonlarca yıl alacağını ve insan türününün normalden daha erken yok olmaya başlayacağını bildirdi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, KİRLİLİK, ORMANSIZLAŞTIRMA...

Omurgalı canlıların yok oluşunu tarihsel açıdan inceleyen bilim adamları, son zamanda gerçekleşen yok oluş oranının tüm zamanlara göre 114 kat daha hızlı olduğunun görüldüğünü açıkladı. Yapılan araştırma, 1900 yılından bu yana 400'den fazla omurgalı canlının yok olduğunu gösterdi. Böyle bir kaybın normalde 10 bin yılda gerçekleşmesi gerektiği de araştırmacılar tarafından vurgulandı. İklim değişikliği, kirlilik ve ormansızlaştırma bunlara neden olarak gösterilirken, ekosistemin tahrip edilmesi sonucu üç insan nesli sonunda arılar aracılığıyla polenleşme gibi faydaların da yok olacağı belirtildi.

"TUTUNDUĞUMUZ DALI KESİYORUZ"

Stanford Üniversitesi'nden Prof. Paul Ehrlich, "Tüm dünyada pek çok türün yürüyen bir ölü haline geldiğine yönelik bir sürü örnek var" dedi ve ekledi: "Tutunduğumuz dalı kesiyoruz."

50 CANLI TÜRÜ YOK OLMAYLA KARŞI KARŞIYA

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) her yıl 50 canlı türünün yok olmayla karşı karşıya olduğunu kaydetti. IUCN, amfibilerin (iki yaşamlılar) yüzde 41, memelilerin ise yüzde 25 oranında nesillerinin tükenme riskiyle karşı karşıya kaldıklarını belirtti. IUCN ayrıca son zamanlarda en fazla nesli tükenme riskiyle karşı karşıya olan canlının lemur olduğunu ifade etti. Lemurların yüzde 94'ünün tehlike altında olduğunu ve beşten fazla lemur türünün neslinin tükenmek üzere olan hayvan türlerine girdiğini aktaran IUCN, habitatları Madagaskar olan lemurların doğal yaşam alanlarının tahrip edilmesi ve bu türün avlanmasının da bunun en büyük nedeni olduğunu kaydetti.

YOK OLUŞ BİN KAT DAHA FAZLA

Duke Üniversitesi Profesörü Stuart Pimm de geçen yıl Dünya'nın 6. en büyük yok oluş safhasına girdiğini fakat yok oluş oranının geçmişe göre 114 değil, bin kat daha fazla olduğunu açıklamıştı.

ACİL ADIM ATMAK GEREK

Araştırmacılar, biyo-çeşitlliğin bu dramatik sonundan kaçınmanın hala mümkün olduğunu fakat bunun için acil adım atılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Dünya Haberler

500

Yorumlar (28)

wmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Dünya mi kaldı zaten iklimler şaşırdı yaz yaza kış kışa benzemiyor ,yaz günü grip boğaz enfeksiyonlarıyla ugrasiyoruz,insanlar desen sapitti ne halt ararsan var her evde 2 araba 1 i adamın sirketinin 1 i evin oda kadında ,inanılmaz tüketim ,inanılmaz hırs,inanılmaz sapiklar,katiller,tecavüzculer,Sahtekarlık. . ,dolandırıcılar,bol bina,yolda yürürken aldigim tek hava ,koku arabaların eksoz dumanı kokusu,dermansiz hastalıklar falan filan dünya ötüyor resmen eror veriyor tabiki bizde.

30
0
yanıtYanıtla
OZAN BEYAZ:

TAYYİP GİBİ BİRİ ORMANLARI KESİP KÖPRÜ YAPAR SONRADA C. BASKANI OLUYOSA BU DÜNYA ZATEN BİTMİŞ OKEY DÖNUYO ZAMANINA GELMIİŞTR

14
8
yanıtYanıtla
UrfalıMobil-IOS:

Ne güzel bir haber , insan ırkı yok oluyor .nankör insan iyiyi Kötüden bile bile hiç ayırmadı ..

14
1
yanıtYanıtla
tc:

inşallah dünya yok olur okadar yaşamayı hak etmeyen insanlar varki şuan

15
0
yanıtYanıtla
serhat:

saşma saçma uyduruyorlar bir kere dinazorlar nuhun zamanında suyun dünyaya basmasıyla yok olmuşlardır

2
10
yanıtYanıtla
ZORRO KÖTÜLERIN DÜSMANImobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Zaten böyle bir dünyada yasanmaz her taraf savas kötülük pislik insanlik yok tez zamanda insallah

11
1
yanıtYanıtla
aaaaamobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Dünya daha yok olmasın koalisyon göreceğiz...

9
1
yanıtYanıtla
Burhan:

Bence Bu Bir Yok Oluş Değil Doğanın Temizliğidir Dünya Bile Nasıl Bir Yok Edici Olduğumuzu Biliyor Sonuçta Oda Gerektiğinde Bir Yok Edici Olduğunu Sonunda Bize Göstericek Bu Durumdan Mutsuz Değil Mutluyum :)

9
1
yanıtYanıtla
Bekir eminMobil-IOS:

Bence hiç uğraşmayın 3. Dünya savaşı Orta doğuda çıkacak bu nedenle orman falan kalmayacak cöl olacak heryer

9
0
yanıtYanıtla
bitmez tükenmez bir hırsla.:

şu an insan oğlu koza böçeği gibi kendine ne yarar varsa bitmez tükenmez bir hırsla acımasızca tüketiyor tabiki bunun da bir sonu var.

9
0
yanıtYanıtla
Tüm 28 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title