Haberler

Dünya ve Türkiye'de Diyabetli Sayısı, Hızla Artıyor"

Güncelleme:

KADİR YILDIZ - Türk Diyabet Cemiyeti (TDK) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan İlkova, Türkiye'de 20 ve 79 yaş aralığında yaklaşık 7 milyon diyabetli bulunduğunu belirterek, "Uluslararası Diyabet Federasyonunun (IDF) öngörülerine göre, bu sayı 2035 itibarıyla 12 milyona ulaşacak" dedi.

İlkova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diyabetin kronik ve ilerleyici olduğunu söyledi.

Tip 1 ve tip 2 olmak üzere iki temel diyabet bulunduğunu ifade eden İlkova, tip 1 diyabetin daha çok 40 yaş altında görüldüğünü kaydetti.

İlkova, tip 2 diyabetin ise 40 yaş üstü ve kilolu kişilerde en sık görülen tür olduğuna dikkati çekerek, "Diyabet, dünyada yaklaşık 400 milyon insanı etkilerken 5 milyondan fazla insan bu sebepten hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde 20 ve 79 yaş aralığında yaklaşık 7 milyon diyabetli var, Uluslararası Diyabet Federasyonunun öngörülerine göre, bu sayı 2035 itibarıyla 12 milyona ulaşacak. Türkiye'deki diyabetli insan sayısının yüksekliği nedeniyle ülke olarak Avrupa'daki diyabet yükünün neredeyse yüzde 13'ünü taşıyoruz. Toplumdaki diyabet hastalarının yüzde 90-95'i tip 2 diyabet, yüzde 5-10'u tip 1 diyabetlidir" şeklinde konuştu.

"Dünya ve Türkiye'de diyabet hızla artıyor"

"Dünya ve Türkiye'de diyabet hızla artıyor" diyen İlkova, yaşam ve beslenme tarzındaki değişiklikler diğer etkenlerle birleşince diyabette belirgin artış olduğunu anlattı.

İlkova, Avrupa ülkelerindekine benzer şekilde Türkiye'de de giderek artan yaşlı nüfusun etkilerinin hissedilmeye başlandığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsanlar yaşlandıkça tip 2 diyabet gelişme olasılığı artıyor. Her ne kadar Türkiye'nin genel demografik profili genç nüfus yapısı gösterse de insanlar, gelişen sağlık hizmetlerinin ve tedaviye erişimin artmasıyla daha uzun yaşıyor. Türkiye'de teşhis konulmadan diyabetle yaşamaya devam eden 3 milyonu aşkın kişi, ülkemizdeki diyabetin gelecekteki durumu hakkında kaygıları arttırmaktadır. Bu yüzden diyabet sadece Sağlık Bakanlığını değil, başta Sosyal Güvenlik Kurumu olmak üzere yerel yönetimleri ve ilgili kamu kuruluşlarını, sivil toplum örgütlerini ilgilendiren ve ortak hareket edilmesi gereken sorun haline gelmiştir.

10 ve 14 yaş aralığında sıklıkla görülen diyabetin son yıllarda okul öncesi yaşlarda da ortaya çıkabildiğini görmekteyiz. Beslenme ve yaşam tarzının değişmesiyle şişman ve hareketsiz çocukların sayısında artış ortaya çıkmış, bu durum çocuk ve genç yaşta tip 2 diyabetli sayısının artmasına yol açmıştır."

Tip 1 diyabet için önlenebilir risk faktörü bulunmadığını, tip 2 diyabeti önlemenin mümkün olduğuna işaret eden İlkova, "Bunun için yaşam tarzı değişiklikleriyle kilo kontrolü yapılmalı, hareketsiz yaşam tarzından kaçınılmalıdır. Kilo kontrolü ve hareketli yaşam tarzını hedefleyen artmış fiziksel aktivite, sadece tip 2 diyabetten korunma için önemli değildir. Aynı zamanda kalp damar hastalığı, hipertansiyon ve dislipidemi (kandaki yağ miktarında bozukluk) için de risk azaltmada ve tedavide önemli rol oynamaktadır" ifadesini kullandı.

İlkova, TDC'nin diyabet hastalığı konusunda önemli çalışmalar yaptığını ifade ederek, güncel gelişmeler hakkında vatandaşları bilgilendirip aydınlatan Diyabet dergisinin yılda 4 kez yayımlandığını sözlerine ekledi. - Kocaeli

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title