Haberler

Dünya Tütün Günü

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu."Önümüzdeki süreçte kadınlarımızı tütün salgınına karşı korumadadaha özenli davranmamız gerektiğini fark ettik" "Tütünle mücadelede de en önemli etken, kadınların katılımını sağlamak, aileyi sürece katmak olacaktır".

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Önümüzdeki süreçte kadınlarımızı tütün salgınına karşı korumada daha özenli davranmamız gerektiğini fark ettik" dedi.

Müezzinoğlu, Dünya Tütünsüz Günü çerçevesinde Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen " Türkiye'nin Tütün Kontrolündeki Başarısı, 2012 Türkiye Küresel Yetişkin Tütün Araştırması" sonuçlarının kamuoyuyla paylaşıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, dünya genelinde 1,2 milyar insanın aktif, çok daha fazla insanın ise pasif olarak etkilendiği zararlı bir alışkanlık olan sigarayla mücadele edildiğini söyledi.

Dünya sağlık otoritelerinin küresel bir halk sağlığı problemi olarak kabul ettiği tütün kullanımının 50'nin üzerinde sağlık sorununu doğrudan veya dolaylı olarak etkilediğine dikkati çeken Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Dünyada görülen kanserlerin üçte ikisi önlenebilir nedenlerden kaynaklanıyor ve sigara bu nedenlerin başında geliyor. Dünya üzerinde her 10 kişiden biri, tütün kullanımı nedeniyle hayatını kaybediyor. Bugün tüm insanlığa bir kez daha tütünsüz bir dünya çağrısı yapma fırsatını buluyoruz. DSÖ tütünle mücadele için 2003 yılında ilk uluslararası sağlık anlaşması olan Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi'ni hazırlayarak, ülkelere sundu. Türkiye dahil 176 ülke bu sözleşmeyi imzaladı. Ülkelerin tütün salgınıyla mücadelelerine ışık tutan ve uygulamalarının yasal dayanağını teşkil eden bu sözleşme bizim de tütünle mücadele kapsamında uyguladığımız ulusal eylem planının temelini oluşturdu."

-"Türk gibi sigara içmek" tabiri

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, sigara alışkanlığının kendileri için çok zor bir mücadele alanı olduğunu belirterek, "Çünkü 'Türk gibi sigara içmek' tabirinin hüküm sürdüğü bir toplumduk" diye konuştu.

Bu tabirin bir maharet değil, zafiyet olduğunu insanlara kavratmaları gerektiğinin altını çizen Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"En önemli ihtiyaç ise siyasi kararlılıktı. Bizi bugün dünyadaki diğer mücadele örneklerinden ayıran ve öne çıkaran en büyük farkımız da ortaya koyduğumuz siyasi kararlılığımız oldu. Sayın Başbakanımızın tütünle mücadelede üstlendiği liderlik sayesinde uzun soluklu bu maratona güçlü ve hızlı adımlarla başladık. Batı ülkelerine göre geç başladığımız tütün salgınıyla mücadelede DSÖ'nün tütün kontrol çerçeve sözleşmesi stratejilerini 176 ülke içerisinde tamamen uygulayan ilk ülkeyiz. 2007'de dumansız hava sahası uygulamasıyla başlattığımız eylem planı kapsamında etkin yasal tedbirler aldık, denetim mekanizmaları kurduk, reklam ve satış şartlarını düzenledik, caydırıcılığı güçlendirecek ciddi tedbirler aldık, bilinçlendirme kampanyaları düzenledik. Sigarayı bırakmak isteyenlere profesyonel destek sunan merkezler kurduk."

Yaptıkları işlerin dünya sağlık otoriteleri tarafından takdir edilip, ödüllere layık görüldüğüne değinen Müezzinoğlu, "Sayın Başbakanımızın siyasi kararlılık ve önderliği bizim için pek çok ülkenin sahip olamadığı bir avantajdı. Bugün tütün salgınına karşı verilen küresel mücadeleye umut olan başarımızda başta sayın Başbakanımız olmak üzere, hükümetimizin siyasi kararlılığının, kamuoyunun güçlü desteğinin, inanmış bir ekip çalışmasının, ulusal ve uluslararası ortakların ve medya mensuplarımızın duyarlılığını bir kez daha vurgulamak isterim" ifadelerini kullandı.

"Tütün kontrolü çalışmaları dünyada örnek gösterilmekte"

Bakan Müezzinoğlu, tütün kontrolü adına yaptıkları çalışmaların artık dünyada örnek gösterildiğini ve çok sayıda ülke tarafından incelendiğini söyledi.

Bugün bu alanda elde ettikleri başarıyı dünya ile paylaşmak istediklerini anlatan Müezzinoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Bilindiği gibi tütün kontrolü çalışmalarında başarıyı gösteren en önemli sonuçlardan bir tanesi sigara içme oranında yaşanan düşüştür. Bu sonuçlara göre, ülkemizde 2008'de yüzde 31 düzeyinde olan sigara içme oranının bugün yüzde 27'lere gerilediğini görmekteyiz. 2008'de sigara içen 2,2 milyon insanımızın artık sigara içmiyor olması bizi gururlandıran en büyük kazancımızdır. Bir başka veri ise erkeklerde sigara bırakma oranının kadınlara göre biraz daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Önümüzdeki süreçte kadınlarımızı tütün salgınına karşı korumada daha özenli davranmamız gerektiğini fark ettik. Tütünle mücadelede en önemli etken, kadınların katılımını sağlamak, aileyi sürece katmak olacaktır, gelecek nesilleri etkin korumak olacaktır. Önümüzdeki dönemde tütünle mücadelede kadınlarımızı bu kampanyaya katılmakta daha aktif rol üstleneceğiz. Bu başarıya ulaşmamızda sağlık çalışanlarımız rol model oldu ve bu mücadelemizde güçlü destek verdiler. Tüm sağlık çalışanlarımızı da kutluyor, onlara teşekkür ediyorum."

Müezzinoğlu, tütün kontrolü alanında her türlü iş birliğini geliştirmeye hazır olduklarını belirterek, bu kapsamda tütünle macedelesini sürdüren tüm ülkelere teknik danışmanlık vermek için kapılarının sonuna kadar açık olduğunu söyledi.

İnsan sağlığı konularında siyasi ve ekonomik sebeplere, ideolojik önyargılara yer olmaması gerektiğini anlatan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Maalesef Amerika ve Avrupa'daki yasaklar nedeniyle rota değiştiren tütün sektörü yıllarca ülkemizi pazar olarak kuşattı. Batının 1980'li yıllarda başlattığı tütün salgınıyla mücadelesine biz yıllar sonra başlayabildik. Şimdi pek çok ülke alkolün pençesinden kurtulmak için ciddi mücadeleler veriyor. Allah'a şükür alkolün zararları konusunda sıkıntılı süreçlerinda önlemlerimizi aldık. Gelecek nesillerin sağlığı için tedbirlerimizi şimdiden alıyoruz. Bu nedenle Meclisimizde kabul edilen yasal düzenlemeyi çağdaş ve ileri görüşlü bir vizyonun yansıması olarak görüyor ve emeği geçenleri, Başbakanımızı ve TBMM üyelerine teşekkür ediyorum. Sağlıklı yaşam anayasal bir haktır, insanların bu hakkına saygı göstermek hem bireysel hem de toplumsal sorumluluklarımız arasındadır. Bu sorumluluğun fark edilmesi ve farkındalık oluşturulması için başarılı bir çalışma yürüttük. Bugün gururla başarımızı kutluyoruz." - İstanbul

Kaynak: AA / Politika

Mehmet Müezzinoğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title