Haberler

Dünya Türkiye'deki Seçimi Konuşuyor: Ses Getiren Zafer Ama..

Güncelleme:

Türkiye'deki yerel seçimlerin AK Parti'nin zaferiyle sonuçlanması ve seçimle ilgili yoğun tartışmalar, dünya medyasında da yankılandı.

Türkiye'deki yerel seçimlerin AK Parti'nin zaferiyle sonuçlanması ve seçimle ilgili yoğun tartışmalar, dünya medyasında yankılandı. "Yolsuzluk" iddialarına rağmen iktidar partisinin kendisi için "sınav" olarak görülen bir seçimden zafer ile çıktığına işaret eden dış basın buna karşın seçim sonuçlarının "seçmenler arasındaki derin bölünmelere vurgu yaptığı" yorumlarını da yapıyor.

NYT: "SES GETİREN ZAFER AMA ÜLKE DAHA BELİRSİZ BİR DÖNEME GİRİYOR"

New York Times gazetesi, Pazar günü Türkiye'de seçmenlerin iktidar partisine ses getiren bir zafer" sağladıklarına dikkat çekerek "Muhtemelen sonuç, Sayın Erdoğan'ı, iktidardaki süresini, ya bu yıl cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylık koyarak da dördüncü defa başbakan olarak yarışarak uzatmayı cesaretlendirecek" diye düşünüyor. Başbakan Erdoğan'ın "agresif" bir seçim kampanyasını yürüttüğünü ve yarışı yolsuzluk iddiaları ve daha genel olarak iktidar süresi için bir referandum olarak gösterdiğini savunan gazete, "Seçim sonucu asla Türkiye'nin son çalkantıya dair son sözü değil, bunun yerine iki önemli seçimle daha karşı karşıya bulunan ülkenin daha da belirsiz bir döneme girdiği gibi görünüyor" savını öne sürüyor.

FT: "SEÇİMLER, SEÇMENLER ARASINDAKİ DERİN BÖLÜNMELERE VURGU YAPIYOR"

Türkiye'deki seçimlerin "seçmenler arasındaki derin bölünmelere vurgu yaptığını" düşünen Financial Times ise, son dönemde Türkiye'yi sarsan yolsuzluk iddialarının AK Parti seçmenleri arasında kaos yaratmaya yönelik olduğuna inanıldığını anlatıyor. Habere göre, üst düzey bir uluslararası diplomat ise, iktidar partisi, yüzde 45 dolayında oy almış olsa da bu denli kutuplaşmış bir toplum varken buna açık bir zafer denilemeyeceğini savundu.

BBC: "TÜRKİYE'DE İŞÇİ SINIFI VE DİNDARLARA TUTUNAN, İKTİDARA TUTUNUR"

Başbakan Erdoğan'ın "kişisel bir zafer" ilan ettiğini savunan İngiliz yayın kuruluşu BBC ise, Erdoğan hükümetinin "otoriterlik ve yolsuzluklar suçlandığını" anımsatıyor ve 30 Mart seçimlerinin geçen yıldaki protestolardan bu yana ilk seçim olduğu için Erdoğan'ın "popülaritesinin bir barometresi" gibi değerlendirildiğine dikkat çekiyor. Erdoğan'ın işçi sınıfı ve dindarlar arasında sağlam bir tabanını koruyarak altı seçimi ardarda kazandığına işaret eden BBC, "Yıllar önce Sayın Erdoğan, basit ve kaçınılmaz bir gerçeği gördü, yani o iki grubun sayısının Türkiye'nin liberal ve laik eliti aştığıdır, o geniş tabana tutunan, iktidara tutunur" diyor.

DWELLE: "ERDOĞAN'DAN SERT MESAJLAR"

Türkiye'deki seçimleri yakından izleyip iktidarın zaferini yansıtan Alman medya kuruluşu Deutsche Welle ise, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından yaptığı konuşmada, Gülen Cemaati'ne sert mesajlar verdi" dedi. Erdoğan'ın devlet içinde devlet olmayacağını ve bunu ayıklama zamanı geldiğini belirttiğine işaret eden DW, "Erdoğan, Suriye ile ilgili internete sızan Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmeye işaretle, bu konuşmaları sızdırmanın vatan hainliği olduğunu ve ulusal güvenliği tehdit ettiğini belirtti ve "Suriye şu an bizimle savaş halinde' ifadesini kullandı" diyor.

LE FİGARO: CİDDİ YOLSUZLUK SUÇLAMALARINA RAĞMEN

Fransız gazetesi Le Figaro ise, "Yoğun otoriterliğe kayma eleştirileri ve ciddi yolsuzluk suçlamalarına rağmen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin öne geçtiğine" dikkat çektiği haberinde "Erdoğan, Pazar günü Türkiye'de yapılan seçimlerde tam zafer ilan etti ve hemen tüm düşmanlarına "bedeli ödetme' sözünü verdi" diye yazıyor.

EL PAİS: "ERDOĞAN, OTORİTERLİĞE KAYMASINI SANDIKTA MEŞRULAŞTIRDI"

İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais, Türkiye'deki seçim sonuçlarını, "Erdoğan, otoriterliğe kaymasını sandıkta meşrulaştırdı" başlıklı haberinde değerlendirirken Başbakan Erdoğan'ın "yolsuzluk suçlamalarından korunmak ve vatandaşların protestolarına sırt çevirmek için kendisini sosyal medyaya erişimi bloke etmeye iten otoriterliğe kaymasını sandıkta meşrulaştırmak istiyor" görüşünü öne sürüyor.

REUTERS: ERDOĞAN, 'POLİS VE YARGIYI' HIZLICA TEMİZLEYECEK

İngiliz haber ajansı Reuters, yerel seçim süreci ve sonuçları ile ilgili haberini  'Erdoğan'ın zaferi/Erdoğan'ın Düşmanları Bedel Ödeyecek" başlığıyla veriyor ve şöyle devam ediyor: "Türkiye Başbakanı Erdoğan yerel seçimlerdeki zaferini ilan etti ve kendisini yolsuzlukla suçlayanların ve devlet sırlarını ifşa edenlerin 'inlerine gireceğiz, yaptıklarının bedelini ödeyecekler' dedi.

Erdoğan, uzun ve sancılı geçen seçim sürecinin sonundaki zaferini, 'terörist ve şeytani işbirlikçiler' olarak adlandırdığı karşıtlarına mesaj vererek ve kendisini bekleyen çok sayıda AK Partilileri balkondan selamlayarak kutladı. Erdoğan'ın balkon konuşmasındaki en sert yorumlarından biri, karşıtları ve 'düşman' olarak adlettiği muhalefet için "yarından itibaren kaçmaya başlarlar" ifadesi oldu. Reuters'ın dikkat çeken yorumlarından biri ise, 'Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimine daha güçlü gireceği ve hızlıca bir 'polis ve yargı' temizliğine girişeceği' oldu.

FİLİSTİNLİ MİLLETVEKİLİ: SERT BİR TOKAT

Filistinli milletvekili Meryem Salih, Türkiye'deki yerel seçim sonuçlarını "bölgedeki kötü niyetli odaklara ve emperyalistlere atılmış sert bir tokat" olarak nitelendirdi.

AA'ya konuşan Hamas milletvekili Salih, Türk halkının tarihi misyonuna sahip çıktığını belirterek, "Türk halkı yerel seçimlerde hürriyet ve demokrasiye oy verdi. Bu seçimde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti güven tazeledi. AK Parti'nin seçimden galip çıkması, bölgedeki kötü niyetli odaklara ve bu odakların arkasındaki Türkiye'yi yıkmak isteyen emperyalistlere atılmış ağır bir tokattır" ifadesini kullandı.

"Erdoğan'ın büyük zaferi, Mescid-i Aksa, Gazze ve Batı Şeria'da yapılan duaların bereketidir" diyen Salih, "Dünya sömürü güçleri, Türk halkının omuzladığı İslami değerleri yok etme gayretleri çerçevesinde AK Parti'yi yıkmak isteyerek, Türkiye'yi 3. Dünya ülkesi günlerine döndürme çabalarına girmişti. Fakat Türk halkı, her şeye rağmen tarihi misyonuna sahip çıkarak ümmetin iftiharı olmuştur" dedi. 

Filistinlerin Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ettiğini dile getiren Salih, "Filistin halkı, değerlerine sahip çıkan güçlü ve yeni Türkiye'nin varlığından mutluluk duydu" şeklinde konuştu.

Kaynak: ANKA / Dünya

Recep Tayyip Erdoğan Deutsche Welle Ak Parti Türkiye Dünya Haberler

500

Yorumlar (14)

musavatanseverozhanotomotiv@hotmail.com:

dışardakiler bile yolsuzluklara rağmen derken içerdekiler hala oy atıyorsa aziz usta yine haklısın...

20
17
yanıtYanıtla
PADİŞAHas@hotmail.com:

nerde o AKP bitti diyen şakirler dinlediniz dime balkon konuşmasını

26
10
yanıtYanıtla
Songul ozsongul38@hotmail.com:

Filistin milletvekili ne guzel soylemis Meryem Salih ne guzel soylemis kotu niyetlilere ve emperyalistlere sert bir tokat ama yabanci gazetelerde hep bir art niyet ,cekememezlik ,manali manali laf sokmalar ne olucak muslumanlarin kazanci onlar icin kayip ne yazarsaniz yazin TURKIYE BUYUMEYE DEVAM EDECEK

25
7
yanıtYanıtla
sinemnesrin@mynet.com:

büyükşehir yasası büyük kolaylık sağladı akpye başka açıklaması yok

14
14
yanıtYanıtla
Samurayorka8@mynet.com:

Türkiye de insanların iQ 90 alti. Avrupa da 100 ve üzeri. Bu insanlardan bu beklenir. Kapasite yok, zeka yok v.s. AKP' in UZUN SÜREN BİR MÜCADELESİ VAR;ORTA DOĞU GELENEKLERİNİ,BİRİLERİNİN ŞAHSİ VE HEVESLERİNİ DİN DİYE MİLLETE KARALAYIP,BU YOLLA SİYASİ DİNCİLİK YAPAN,DİN ÜZERİNDEN İNSANLARI SÖMÜREN,GERİ BIRAKAN,CEHALETE SEVK EDEN,TERÖR,GÖZ YAŞI VE SÖMÜRÜYE NEDEN OLAN YOBAZLIKLA,'ALLAH İLE ALDATANLARLA',AKLI VE BİLİMİ REHBER EDİNEN,LAİKLİKLE DİN SÖMÜRÜSÜNE SET ÇEKEN,VATANINDA ÖZGÜR OLMAYI İLKE EDİNEN ,İNSANIN MÜCADELESİ. Her ŞEY VATAN VE MİLLET ICINDIR.?

5
11
yanıtYanıtla
LİDERonder_oner78@hotmail.com:

SENİN İQ 90 BIRAK 50 NİN DE ALTINDA DİYEREK SENİN SEVİYENE İNMEK İSTEMİYORUM. BİR KERE HAZMETMEYİ BİLECEKSİN. İNSAN ÖNCE KİMLİĞİNİ BİLECEK, BENİM YASALARIM. DİNİME VE YAŞAM KÜLTÜRÜM İLE UYUMLU MU DİYE SORACAKSIN, ( ATAİSTSEN BÖYLE BİR DERDİN OLAMAZ ZATEN) ZITLIK VARSA DÜŞÜNMEK LAZIM. ORTADOĞU VE TÜRKİYE'Yİ KİMLER NİÇİN KARIŞTIRIYOR BU ZENGİNLİKLERİ 2 KUTUPLU DÜNYADA BİRİLERİ ELİNDE TUTMAK İSTİYOR BU SAVAŞLARI FİNANSE EDENLER KİMLİK BELİRTMEK İSTEMİYORUM. KUKLALAR BELLİ YA KUKLACILAR KİM İŞTE DÜNYAYI KENDİ İSTEDİKLERİ KIVAMA GETİRMEK BU ZENGİNLİKLERİ ELDE ETMEK İÇİN ÇABA SARFEDENLER YANİ, AVRUPA MEDENİYETİN BEŞİĞİ DEDİĞİN COĞRAFYA DA ONLARCA İNSAN KATLEDİLDİ. SEYRETTİLER,

yanıt0
yanıt0
hanifehanife@yahoo.com:

NE komik bi adamsın sen öyle. Kendini zeki zanneden insan zavallıları sizsiniz. Evet Fener Çelik arkadaşımıza katılıyorum senin gibi kendini akıllı zannedip sadece kendinin bişeyleri düşünebildiğini başka kimsenin bişey hesap edemediğini düşünen garip insanlar topluluğu sayesinde chp ye düşmanlık oluşturuyorsunuz. Sizi Rabbim özene bezene yarattığı için tüm Türkiyede sizin kadar zeki adam yok haklısın ne sanıyorsunuz kendinizi be! işiniz gücünüz kendiniz gibi düşünmeyenlere hakaret etmek aşağılamaya çalışmak, tabi sizin gibi düşünmeyenlere saygılı davranmak özgürlük ve medeniyet değil. bilimsel kitap okuymuş sen bi kere kafanın içini aç saygısız

yanıt0
yanıt0
Samurayorka8@mynet.com:

Size ben ne anlatabilirim ki? Sizdeki IQ oran ini ,ben değil uluslararası bir kurum test belirliyor. AKP ve Türk insani genelde zeka eksikliği olanlar. Birde ben Avrupa'da okudum. Sizde kim bilir doğunun hangi dağ inda okudunuz? Fark olmalı. Yok CHP budur Yok MHP iyi değil gibi safsatalar boş. Kaynak bildirin. Siz bana okuduğunuz bir tane bilimsel kitap bildirin. bakiyim? Yoktur AKP nin medya sini izle ondan sonra burada insana hakaret edin. Sizin IQ maymun seviyesinde galiba? LOLJaponya da bile IQ de 100 ve üzerinde.

yanıt0
yanıt0
fener çelikyutkun43@hotmail.com:

İşte bu bakış açısı sizde olduğu sürece Chp kaybedecek ne yazıkki hayır belki şansı olabilirdi sizin gibi düşünen sözde elit kesim parti yi iyice halktan uzak bir dernek haline getirmekten başka bir çaba veremedi kısacası bu partinin kaybetmesine sebep sizin gibi sanal alemde bir dünya kuran insanlar sayesinde oldu o kadar öngörülü çağdaş olsaydınız bütün çabalarınıza rağmen Chp olduğu yerde kalmazdı

yanıt0
yanıt0
Samurayorka8@mynet.com:

FC; Senin kafa cidden basmıyor. Senin IQ oranı seni geri birakmis. Bu bir tespit, bakış açısı değil. Avrupalı sizin gibi zavallilari adam yerine koyar mi hiç? Tavsiye; bilimsel kitap oku, belki faydasi olur. be

yanıt0
yanıt0
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title