Haberler

Dünya Turizm Forumu

Başbakan Binali Yıldırım, uluslararası turizm hareketlerindeki çarpıcı gelişmenin, uluslararası kuruluşların orta ve uzun vadeli planlarına yansıdığını belirterek, "1980'de yabancı ülkelere turistik amaçla seyahat eden toplam ziyaretçi sayısı, 260 milyon civarında.

Başbakan Binali Yıldırım, uluslararası turizm hareketlerindeki çarpıcı gelişmenin, uluslararası kuruluşların orta ve uzun vadeli planlarına yansıdığını belirterek, "1980'de yabancı ülkelere turistik amaçla seyahat eden toplam ziyaretçi sayısı, 260 milyon civarında. Bugün bu sayı 1 milyar 200 milyona ulaşmış. 2030 yılı için BM Dünya Turizm Örgütü'nün öngördüğü turist sayısı 2 milyara yaklaşıyor, 1,8 milyar. Dünya ülkeleri olarak bu değişim ve gelişime ayak uydurmak, gerekli tedbirleri almak, bunu da el birliğiyle gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz. Ülkeler olarak turizm alanında iş birliğini daha daha güçlendireceğiz, gelen misafirlerimizin beklentilerine ortak çözümler üreteceğiz." dedi.

Yıldırım, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Dünya Turizm Forumu'nun açılış töreninde, konuşma notlarının sıralamasının karıştığını fark edince, "Temel, konuşma yapmaya niyetlenmiş, salona gelmiş, kürsüye davet etmişler. Bakmış ki notları burada olduğu gibi birbirine karışmış, bir türlü başlayamıyor konuşmaya. Diyor ki 'Buraya gelirken ne konuşacağımı bir Allah biliyordu bir ben. Şimdi artık sadece Allah biliyor." fıkrasını anlattı.

Turizmin bütün ülkelerin ekonomik ve kültürel gelişmeleri bakımından çok önemli bir sektör olduğuna değinen Yıldırım, Dünya Turizm Forumu'nun turizm konusunda yeni ufuklar açacağına inandığını ifade ederek, yeni turizm sezonunun için bereketli olması temennisinde bulundu.

Başbakan Yıldırım, bu yıl üçüncüsü düzenlenen Dünya Turizm Forumu'nun geniş bir katılımla gerçekleştirildiğini dile getirerek, şu bilgileri verdi:

"Bu yılki toplantıda 3 bini aşan dünyanın değişik yerlerinden katılımcı olmak üzere toplamda 11 bin civarında misafiri ağırlıyoruz. Nerede ağırlıyoruz? Dünya şehri İstanbul'da ağırlıyoruz. Buraya Asya'dan, Afrika'dan, Arap Yarımadası'ndan, Kafkaslar'dan, Ortadoğu'dan, Amerika'dan, Balkanlar'dan, dünyanın dört bir köşesinden gelen misafirlerimiz var. Bugün aramızda Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı, Makadonya Yabancı Yatırımlar Bakanı, Benin Kültür ve Turizm Bakanı, Zimbabve Turizm ve Ağırlama Bakanı, Bosna Hersek Çevre ve Turizm Bakanı, Gana Turizm Bakanı, Somali Bilişim, Kültür ve Turizmden Sorumlu Devlet Bakanı, Türk Konseyi Genel Sekreteri Ramil Hasanov, Mozambik Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı, Tayvan Turizm Genel Direktörü, Kırgızistan Kültür Turizm Direktör Yardımcısı, Türkmenistan Turizm Komitesi Başkanı, Kosova Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı, Kamboçya Turizm Genel Müdür Yardımcısı, Filipinler Turizm Bakanlığı yetkilisi, Özbekistan Turizm Gelişim Komite Başkanı ve KKTC Turizm ve Çevre Bakanı bulunuyor. Dünyanın bütün renkleri, değişik kültürleri İstanbul'da bir araya geldik ve bugün küresel turizmi, geleceği konuşacağız, bilgilerimizi, tecrübelerimizi paylaşacağız."

Son yıllarda dünya üzerinde en çok kendinden söz ettiren şehirlerin başında İstanbul'un geldiğini belirten Yıldırım, "Ekonomisiyle, ticaretiyle, sanatıyla, gündelik hayatın zenginliğiyle İstanbul, gerçekten bir açıkhava müzesi. 5 kıtanın esintilerini, ezgilerini, seslerini, tatlarını ve renklerini yansıtan bu mübarek şehir, insanlığın barış içinde bir arada yaşadığı asırların zengin izlerini taşıyor. Burada, bütün zenginliğiyle, canlılığıyla yaşatılmaya devam eden bir medeniyet birikimi var." dedi.

"Turizm, dünyanın belli başlı endüstrilerinden birisi olma yolunda"

Başbakan Binali Yıldırım, turizmin dünyanın belli başlı endüstrilerinden birisi olma yolunda hızla ilerlediğini vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"90'lı yılların sonundan bu yana gelişmelere baktığımızda çarpıcı farkları görüyoruz ve bu anlamda turizm sektörü, dünyada hizmet sektörü arasında birinci sıraya yükseltmiş vaziyette. Uluslararası turizm hareketlerindeki çarpıcı gelişme, uluslararası kuruluşların orta ve uzun vadeli planlarına da tabiatıyla yansıyor. 1980'de yabancı ülkelere turistik amaçla seyahat eden toplam ziyaretçi sayısı, 260 milyon civarında. Bugün bu sayı 1 milyar 200 milyona ulaşmış. Bu ne demektir? Neredeyse dünya nüfusunun beşte biri, bir başka ülkeye seyahat ediyor. 2030 yılı için BM Dünya Turizm Örgütü'nün öngördüğü turist sayısı 2 milyara yaklaşıyor, 1,8 milyar. Dünya ülkeleri olarak bu değişim ve gelişime ayak uydurmak, gerekli tedbirleri almak, bunu da el birliğiyle gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz. Ülkeler olarak turizm alanında iş birliğini daha daha güçlendireceğiz, gelen misafirlerimizin beklentilerine ortak çözümler üreteceğiz. Bu noktada Dünya Turizm Forumu ve benzer organizasyonların çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade etmek isterim."

Forumda 25 ülkeden gelen katılımcılar ile hızlı gelişen hizmet sektöründe atılabilecek yeni adımlar ve tedbirlerin değerlendirileceğini aktaran Yıldırım, 5 ayrı salonda eş zamanlı paneller yapılacağını, 100'e yakın konuşmacının tecrübelerini, önerilerine paylaşacağını kaydetti.

Yıldırım, yeni iş birliği imkanları doğuracak, yeni ortaklıkları beraberinde getirecek forum kapsamında, birçok alanda başarılı şirket, kişi ve kuruluşların ödüllendirileceğini bildirdi.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Binali Yıldırım İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title