Haberler

Dünya Turizm Forumu

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "Terörün uluslararası rekabette bir avantaj aracı haline dönüştürülmesi hepimizin birlikte karşı çıkması gereken ve kabul etmemesi gereken bir durum olarak karşımıza çıkıyor" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "Terörün uluslararası rekabette bir avantaj aracı haline dönüştürülmesi hepimizin birlikte karşı çıkması gereken ve kabul etmemesi gereken bir durum olarak karşımıza çıkıyor" dedi.

İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen Dünya Turizm Forumu açılışında Ünal, turizmin ruhunun hatırlanmasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu, turizmin ruhu itibarıyla Yunus Emre'nin "Gelin tanış olalım" ifadesiyle eşdeğer olduğunu anlattı.

Ünal, barışa, kardeşliğe zemin hazırlayan en önemli gücün turizm olduğunu belirterek, "Bizim turizmin ruhunu bir kez daha hatırlamaya ihtiyacımız var. Çünkü bugün özellikle toplumları kendi içine kapatmaya ve korku, kaygı ile endişe duygusu yaratarak seyahat özgürlüğünü kısıtlamaya dönük hamleleri olan teröre her birimizin daha çok karşı çıkması da özgürlüklerimize sahip çıkması adına bizim turizmin ruhunu bir kez daha hatırlamaya ihtiyacımız var" dedi.

Sadece Türkiye'nin değil dünyanın birçok merkezinin yaşadığı, küresel sorun olarak ortaya çıkan teröre karşı duruşun önemine dikkati çeken Ünal, forumda tartışılacak konuların bu kaygılara ve korkutmalara cevap niteliğinde olduğunu kaydetti.

Ünal, öncelikle seyahat etme özgürlüğüne sahip çıkılması gerektiğine vurgu yaparak, yeni yerler keşfetme hakkının önemli olduğunu dile getirdi.

Turizm ruhunun bir anlamda misafirperverlik olduğunu aktaran Ünal, şöyle devam etti:

"Bugün insanlığa dayatılan güvenlik sorunu, sadece Türkiye'de değil dünyanın her yerinde ve maalesef terörün bir savaş aracı haline dönüştürüldüğü ve daha da kötüsü terörün uluslararası rekabette bir avantaj aracı haline dönüştürülmesi hepimizin birlikte karşı çıkması gereken ve kabul etmemesi gereken bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Uluslararası ilişkilerde iyileştirici etkisi olan turizmin bir yaptırım aracı olarak kullanılmaması gerektiğidir. Uluslararası ilişkilerde devletler arası sorunlar yaşanabilir ama turizm gibi bu sorunlarda iyileştirici etkiye sahip bir sektörün hiçbir şekilde bir yaptırım aracı olarak devletlerin kullanmaması gerektiğini de bir kez daha hatırlamakta fayda var."

Ünal, Türkiye'nin son 10 yılda turizm alanında gösterdiği performansa değinerek, bakanlık olarak kolaylaştırıcı, ön açıcı hizmet sunan, destekleyen ve daha çok vizyon sunan bir konumda olmaları gerektiğinini bilincinde olduklarını dile getirdi.

Bakan Ünal, "Sektörü kuşatan, sektörün yaşayacağı sorunlar konusunda sektörlerle bir çözüm ortağı anlayışıyla hareket eden ve şu anda aldığımız tedbirlerle sektöre bunu hem iş birliği anlamında hissettiren hem de sektörlerin temsilcileriyle bir araya gelerek sorunları çözen bir anlayışla yolumuza devam ediyoruz" dedi.

Türkiye'ye gelen uçaklara yakıt desteği ve tur operatörleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Ünal, forumun başarılı olmasını temenni etti.

Foruma, 4 bini yerli olmak üzere 7 bin tur operatörü, acente ve otel temsilcisi katılırken, zirvenin ana gündem maddelerinden biri de sektörün yeni pazarı "Afrika" olacak.

Forumda ayrıca destinasyon pazarlaması, turizm yatırımları, online turizm, siyasetin turizme etkisi, sağlık turizmi, alışveriş turizmi, lüks konseptler, sürdürülebilir turizm, uluslararası spor organizasyonları, turizm ve medya, turizm sektörü ve inovasyon, teknoloji ve akıllı yatırımlar konuları ele alınacak.

Cumartesi günü sona erecek forumda, "World Tourism Awards" ödül töreni de yapılacak, 40'tan fazla kategoride ödüller, törenle sahiplerini bulacak.

Kaynak: AA / Güncel

Mahir Ünal İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title